De grootste hype in horlogeland is ongetwijfeld het stalen, luxueuze sporthorloges met een mystiek verleden. Denk Nautilus, denk Royal Oak. De Charles Zuber Perfos is een goed gevormde debutant die qua esthetiek doet denken aan legendarische horlogecreaties, maar ook eigenheid biedt.
Aan de top van de luxueuze sporthorlogepiramide vinden we de Nautilus van Patek Philippe en de Audemars Piguet Royal Oak. Gewild maar zeldzaam en daardoor duurder dan eigenlijk de bedoeling is. Beide creaties van wijlen Gerald Genta zijn iconisch maar qua uiterlijk niet enig in hun soort. Girard-Perregaux bouwt al sinds decennia de Laureato en Vacheron Constantin heeft met de Overseas ook een moderne sportklassieker in de collectie. Recentere voorbeelden die spelen met de vormtaal die eind jaren ’70 en begin jaren ’80 werd gevormd zijn de Aikon van Maurice Lacroix en de Bell & Ross BR05. Beide horloges spelen in op de huidige trend en dat is commercieel slim. Laten we niet vergeten dat horlogehuizen bedrijven zijn die geld willen verdienen en daarbij hoort opportunisme en het vullen van gaten in de markt.
De Charles Zuber Perfos is een goed gevormde debutant met een duidelijk silhouet
De Charles Zuber Perfos is een goed gevormde debutant vult ook zo’n gat in de markt. Maar wel op een artistieke manier. En door een moderne horlogegoeroe in te schakelen. Hiermee doelen we op Eric Giroud, de gevierde ontwerper die onder andere voor MB&F, Tissot en Vacheron Constantin. Het merk Charles Zuber is vernoemd naar een vroegere Geneefse juwelier en maker van juwelenhorloges van enige naam en faam. En de Perfos met zijn afgeronde hoeken in bijzonder ogende wijzerplaat heeft wel wat weg van een juweel. Subtiele lijnen met een duidelijk silhouet.
60 driedimensionale indexen
De wijzerplaat is het meest in het oog springend. In welke van de kleurvarianten dan ook. De wijzerplaat bestaat uit drie delen; een basisplaat, de inscripties en 60 afgeschuinde indexen. Opvallend is dat de uren en minuten op een centrale, kleine wijzerplaat worden weergegeven en dat daarin ook plaats is voor een delicate kleine seconde wijzer. Ook de minutenwijzer die buiten de middelste wijzerplaat reikt en over de driedimensionale 6o minuten glijdt zorgt voor een fraai schouwspel.
Calibre 01 bestaat uit 164 componenten en 1 micro-rotor
Verantwoordelijk voor het uiterlijk is dus Eric Giroud, de meest “architectonische van alle moderne horlogeontwerpers”. Vincent Perego is mede-oprichter en partner van het merk Charles Zuber dat dus een naam uit het recente verleden doet herleven. Net zoals Ferdinand Berthoud een oude naam is met moderne creaties. Czapek is daar ook een voorbeeld van. Dat Vincent Perego een horlogehart heeft, bewijst zijn lidmaatschap van de SSC, de Swiss Chronometry Society. Vandaar dat de Perfos is uitgerust met een speciaal voor het horloge ontworpen en gebouwd vormuurwerk. Calibre 01 bestaat uit 164 onderdelen een eentje daarvan is een microrotor. Met andere woorden, we hebben met een met liefde gebouwd uurwerk te maken. Een klein rond Sellita-uurwerk kopen en gebruiken had ook gekund. Vanzelfsprekend is het fraai versierde en afgewerkte uurwerk niet verstopt en duidelijk zichtbaar door de saffieren zichtbodem.
De Charles Zuber Perfos is een goed gevormde debutant die nogal onverwacht uit de lucht komt vallen. Over dealers, afmetingen, prijzen en verkrijgbaarheid is nog niets bekend. Maar het uiterlijk oogt relevant. En de grafische, bijna industriële wijzerplaat en het haute horlogerie uurwerk zijn zeer veelbelovend.
Voor meer informatie over bijvoorbeeld prijzen en verkrijgbaarheid: www.charleszuber.com