De BR05 is helemaal nieuw en oogt toch heel bekend

dankzij eigen Bell & Ross DNA en historische inspiratie

De BR05 is helemaal nieuw en toch heel bekend

Wat een verrassing! De BR05 is helemaal nieuw en oogt toch heel bekend. Bell & Ross toont lef met een nieuw horloge dat is gebaseerd op het thema rondje in een vierkant. Maar is het lef, commercieel slim of zeer ondoordacht en aanleiding voor heel veel controverse?

We zullen het maar meteen zeggen, de BR05 is helemaal nieuw en oogt toch heel bekend. Omdat het uiterlijk wel heel veel wegheeft van Patek Philippe’s beroemde Nautilus! En dat weten ze bij Bell & Ross natuurlijk ook heel goed. Net zoals ze bij Piaget heel goed wisten wat ze deden toen ze de Polo S op de markt brachten. En omdat de BR05 veel wegheeft van een Nautilus is het een aantrekkelijk horloge. Aantrekkelijk als in ‘het zal veel aandacht trekken’. Of het aantrekkelijk is in esthetische zin is zeer subjectief.

De BR05 is helemaal nieuw en toch heel bekend

Ook en profil doet de BR05 denken aan…

Iconische inspirator

Natuurlijk, wie op detailniveau gaat kijken, ontdekt meer verschillen dan gemeenplaatsen met de Nautilus. Maar eerste indrukken liegen over het algemeen niet. En dus valt de afgeronde vorm van de vierkante lunette op, de geïntegreerde bandaanzet en in het geval van de varianten met stalen of gouden schakelband, de vormgeving van die band. En de lunette met vier schroeven roept een tweede vergelijking in het leven, die met de Royal Oak van Audemars Piguet. Voor zowel de Nautilus als de Royal Oak geldt dat het iconische ontwerpen zijn van wijlen Gerald Genta. Trouwens, de BR05 roept ook beelden op van de Santos de Cartier. Nog zo’n icoon uit de horlogegeschiedenis.

De BR05 is helemaal nieuw en oogt toch heel bekend

Natuurlijk heeft het designteam van Bell & Ross zich laten inspireren door de meester Genta. Maar ze zijn ook trouw gebleven aan de uitgangspunten van het Franse horlogehuis. En dus is de BR05 goed afleesbaar, robuust en functioneel. Het horloge markeert ook het begin van een geheel nieuwe lijn. Vierkant in vele variaties kenden we al, ronde modellen ook, maar een ronde vorm in een vierkante vorm is nieuw. Over het design van de BR05 zegt Bruno Belamich, medeoprichter en creatief directeur van Bell & Ross, het volgende:

“De integratie van kast en band is niet alleen in lijn met de visuele identiteit van ons merk, het voegt ook een nieuwe dimensie toe aan het horloge: de eerste schakel maakt deel uit van de kast. Dit soort design grijpt terug naar de jaren zeventig en wanneer we dat omzetten naar Bell & Ross, leidt dat tot een grafische stijl die zowel markant als modern is.”

De BR05 is helemaal nieuw en toch heel bekend

De BR05 Automatic in luxueus roségoud

Blauw, zwart of zilver zonder reliëf maar met zonnestraalmotief

De 40 mm grote kast van de BR05 is hoekig en de gesatineerde oppervlakken zijn volkomen vlak. En de gepolijste schuine kanten benadrukken en versterken de proporties van kast. Een kast waarin het automatische kaliber BR-CAL.321 tikt. 

De BR05 is helemaal nieuw en toch heel bekend

De BR05 biedt zicht op het automatische uurwerk

Dat uurwerk is te zien door een saffieren venster aan de achterzijde. En de tot 500 stuks gelimiteerde BR06 Automatic SK heeft een opengewerkte wijzerplaat zodat het uurwerk in die variant aan voor- as achterzijde is te zien. De dichte wijzerplaten zijn naar keuze blauw, zwart en zilver en ze hebben alle drie een zonnestraalmotief. En de wijzerplaten verwijzen door het ontbreken van enige vorm van reliëf nog het minst naar Nautilus of Royal Oak.

Urban is het toverwoord

De BR05 is ook een duidelijk afscheid van puur functionele thema’s. Dit horloge krijgt het stempel ‘urban’ en dat is het nieuwe toverwoord in de horloge-industrie. Urban is hip en grootsteeds en doet denken aan sneakers, streetwear, graffiti en vooral een jonge doelgroep die uiting geven aan hun persoonlijkheid door mode en accessoires. En die jonge doelgroep heeft Bell & Ross scherp in het vizier met de BR05. 

Spraakmakend geïnspireerd of spraakmakend gekopieerd?

Het populairste stalen sporthorloge van het moment is de Nautilus Ref. 5711. Maar dit stalen sporticoon is zó gewild en zó uitverkocht bij officiële dealers dat ze op Chrono 24 voor vier keer de catalogusprijs worden aangeboden. Doorgewinterde horlogeliefhebbers en -verzamelaars zijn op de hoogte van deze trend, maar ook trendvolgers die niet per se ook horlogepurist zijn. Ook deze groep wil een Nautilus die ze op Instagram voorbij zien komen. Maar die is onbereikbaar. De BR05 met een ‘instapprijs’ van 3.990 euro is dat niet. Wie de looks wil, maar niet de hoge prijs kan/wil betalen kan terecht bij een vergelijkbaar ontworpen horloge. Voor puristen is de BR05 misschien een doorn in het oog, maar daar mikt Bell & Ross niet op. Als Bell & Ross pech/geluk heeft wordt de BR05 zó populair dat de productie de vraag niet kan bijhouden. En dat met alle bekende gevolgen van dien…

Voor meer vierkante en ronde horloges: www.bellross.com