Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial

Een mix van hybridetechniek en ambachtelijkheid

Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial

De ster van de Presage-collectie is de wijzerplaat. Ambachtelijk Shippo-email of Arita-porselein en elfs een wijzerplaat die oogt als een ijskoude cocktail maken het verschil. In de Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial krijgt de traditionele wijzerplaat gezelschap van Seiko’s unieke hybride uurwerk.

Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial

Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial SNR039-1

Tijdens Baselworld 2016 presenteerde Seiko voor het eerst een Presage met een delicate, geëmailleerde wijzerplaat. Deze gelimiteerde chronograaf was de voorbode van vier ongelimiteerde, mechanische Presage-modellen met email wijzerplaat die in september 2017 verschenen. Later presenteerde het Japanse horlogehuis ook nog een variant met een blauwe email wijzerplaat, een variant met Arita-porseleinen wijzerplaat en ook een ijzige Presage Cocktail Fuyugeshiki Limited Editions. Nu vindt Seiko het echter tijd dieper de duiken dan de ambachtelijke wijzerplaat. En dat betekent dat het automatische uurwerk in de nieuwste Presage-modellen is verruild voor een Spring Drive-kaliber.

Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial: op een hoger niveau

Tot de lancering van de twee nieuwe Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial modellen was het Spring Drive-uurwerk alleen te vinden in modellen van Credor, Grand Seiko en Prospex. Het elektronisch gereguleerde mechanisch uurwerk met automatische opwinding is uniek voor Seiko. Bovendien opereert het in de hogere prijs-regionen van de horlogerie. En dat doet Presage niet. Sterker nog, Presage is neergezet als klassieke en hoogwaardige horlogerie met een vriendelijke prijs. Voor 540 euro staat er een Presage Cocktail SSA343J1 voor je klaar. En wie zacht glanzend email prefereert, is 1.500 euro kwijt voor de blauwe Presage SPB091J1. De twee nieuwelingen met Spring Drive-techniek gaan 4.650 kosten wanneer ze in oktober verschijnen. En dat is een flinke stap omhoog op de horlogeprijsladder.

Spring Drive Caliber 5R65 doet al het precisiewerk

Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial

Spring Drive Caliber 5R65 doet zijn intrede in de Presage lijn

Maar wat krijg je voor 4.650 euro? Welnu, vooraleerst exclusieve uurwerktechniek. Bovendien is het de meest precieze uurwerktechniek. En natuurlijk  zeer delicate, handgemaakte email wijzerplaten. Maar daarover later meer. Nu eerst het uurwerk. Dat is het Spring Drive Caliber 5R65 dat we ook kennen van het zeer hoogwaardige Grand Seiko. Het uurwerk toont de uren, minuten en seconden plus de datum op 3 uur en de gangreserve tussen 7 en 8 uur. Het uurwerk dicteert de vormgeving van de wijzerplaat en dat leidt tot een bekend ‘gezicht’. Maar wel eentje die gemaakt is door meesterambachtsman Mitsuru Yokosawa en zijn team. Zij slagen erin geëmailleerde wijzerplaten van hoge kwaliteit in grote hoeveelheden produceren tegen relatief lage prijzen. Het ontwerp van de wijzerplaat is van industrieel designer Riki Watanabe die in 2013 overleed. Yokosawa houdt vast aan de esthetische ideeën van Watanabe.

Watanabe prefereert Didoni

Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial

Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial SNR037-1

De zacht glanzende wijzerplaten in wit of zwart van de Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial vallen op door de helderheid dankzij het hoge contrast tussen de wijzers, markeringen en wijzerplaat. Net als de ferme Arabische cijfers in het lettertype Didoni, een favoriet van designer Watanabe. Esthetisch gezien is de stalen 40 mm Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial om door een ringetje te halen. Let ook op de verzonken gangreserve  en datumaanduiding. Misschien is het welwennen aan de prijs van ruim 4.000 euro voor een Presage. Aan de andere kant komt Spring Drive weer een stukje dichterbij. Het is maar hoe je het bekijkt. 

Seiko Presage Spring Drive Enamel Dial

Referentie: SNR037 (witte wijzerplaat) en SNR039 (zwarte wijzerplaat)
Diameter: 40 mm
Materiaal kast: staal
Waterdicht: 100 m

Uurwerk: Spring Drive Caliber 5R65
Functies: uren, minuten, seconden; datum, gangreserve indicator
Opwinding: Automatisch
gangreserve: 72 uur

Band: Cordovan leer met drievoudige vouwsluiting

Voor meer informatie: www.seiko.nl