Driewijzer Woensdag Deel 5 met een vierkante piloot

Bell & Ross BR03-92 Horoblack

BR 03-92 Horoblack cover

Bell & Ross kan misschien geen ver terugvoerende luchtvaartgeschiedenis overleggen, het Franse horlogehuis heeft wel degelijk naam gemaakt met pilotenhorloges. De vierkante BR01 was niets minder dan een revolutionair horloge. Zo uit de cockpit gewrikt en om de pols gegespt. De bonkige BR01 is onder andere geëvolueerd in de kleinere en daardoor makkelijker draagbare BR03. De gelimiteerde BR03-92 Horoblack is een goed voorbeeld. Deze Driewijzer Woensdag Deel 5 met een vierkante piloot in de hoofdrol is een gelimiteerd en gezandstraald avontuur.

Bell & Ross lanceerde vorig jaar de Horo-lijn met de BR03-92 Horolum. Dit jaar presenteert het merk de BR03-92 Horoblack. Wat elke ‘Horo’ gemeen heeft, is de matte, gezandstraalde vierkante kast. De stalen creaties zijn bovendien uitgevoerd met een matte sandwich wijzerplaat die de afleesbaarheid ten goede komt.

BR 03-92 Horoblack

De sobere, gezandstraalde BR 03-92 Horoblack

Cirkel in een vierkant

De BR03-92 Horoblack weerspiegelt de geest van Bell & Ross instrumenthorloges – al is dat door de vele gematteerde oppervlakten figuurlijk bedoeld en zeker niet letterlijk. De behuizing is ontworpen in een eigentijdse stijl met de karakteristieke vierkante vorm van het huis. Een cirkel in een vierkant is zo typisch Bell & Ross. Het doet onmiddellijk denken aan een instrument in een cockpit, maar over pakweg twintig jaar zal deze vorm ook onmiddellijk denken aan de vierkante creaties van Bell & Ross.

Have a sandwich

BR 03-92 Horoblack in closeup

BR 03-92 Horoblack in closeup

Het gematteerde voorkomen van de BR03-92 Horoblack doet suggereren dat het horloge uit een massief blok staal is gefreesd. De kast is onder zeer hoge druk gestraald met microglaskorrels om het matte effect te behalen. Deze behandeling ‘verdrijft’ het glanzende oppervlak en geeft het een uniform uiterlijk en een zachte en zuivere grijstint. Mat is hot maar behalve dat het modieus oogt, heeft het ook een praktisch doel. Een matte kast en wijzerplaat weerkaatsen geen licht en zijn dus onder zelfs de zonnigste omstandigheden praktisch in het gebruik. Het praktische uiterlijk versterkt het grafische uiterlijk en onderstreept het utilitaire doel.

BR 03-92 Horoblack in zijn geheel

BR 03-92 Horoblack in zijn geheel

De sandwichconstructie van de wijzerplaat, die bestaat uit twee op elkaar geplaatste metalen platen kennen we ook van Panerai en geeft een fraai diepte-effect, maar vooral zorgt het voor de best mogelijke afleesbaarheid. Ook de staafindexen en de Arabische 12, 3 6 en 9 dragen daaraan bij.

999 stuks

De driewijzer BR03-92 Horoblack (2.375 euro) komt in een gelimiteerde oplage van 999 stuks en blinkt uit door functionele eenvoud die juist daardoor eer luxueus oogt. Het monochromatische zwarte en grijze contrast is ingetogen en toch krachtig. De rubberband is comfortabel onder alle omstandigheden.