Panerai Luminor Tourbillon GMT Lo Scienziato

Doorgedraaide en geskeletteerde geleerde

Panerai Luminor Tourbillon GMT Lo Scienziato

We kunnen de nieuwe Panerai Luminor Tourbillon GMT Lo Scienziato natuurlijk een gewaagde uitdrukking van visionaire, technische expertise noemen. Of anders een tastbare demonstratie van mechanische evolutie. Maar eigenlijk vinden we het een doorgedraaide geleerde. En dat bedoelen we positief.

Hoewel 2019 voor Panerai het jaar van de Submersible is – de nieuwe Submersible Bronzo 47 mm is een goed voorbeeld -, zag het horlogehuis ook nog kans iets gecompliceerds in een Luminor kast te bouwen. En als ze bij Panerai iets heel gecompliceerds bouwen krijgt dat de naam Lo Scienziato. Dat is Italiaans is voor ‘de wetenschapper’. Het eerste horloge met die naam werd gelanceerd in 2010 ter gelegenheid van de 400e verjaardag van de hemelobservaties van het Toscaanse genie Galileo Galilei. En sinds dat moment staat binnen de collectie van Panerai Lo Scienziato voor gecompliceerde creaties. Het zijn stuk voor stuk gelimiteerde horlogecreaties die de grenzen van het technisch kunnen opzoeken.

Een creatie uit het Laboratorio di Idee

Panerai Luminor Tourbillon GMT Lo Scienziato

De titanium Panerai Luminor Tourbillon GMT Lo Scienziato

De nieuwe Luminor Tourbillon GMT is een van de meest uitdagende projecten van het Laboratorio di Idee. Dat ultramoderne ‘ideeënlaboratorium’ is te vinden in de manufactuur die Panerai heeft staan in Neuchatel. De laatste Lo Scienziato valt op door de gezandstraalde titanium kast met een licht aangepast design met steilere hoeken. Ook opvallend zijn de kroon en de hendel van de kroonbescherming die gemaakt zijn carbotech, een lichtgewicht carbonsoort dat Panerai al eerder gebruikte voor de vervaardiging van horlogekasten. Het monochromatische thema van het horloge wordt doorbroken door de details in militaire groen. Die kleur is te zien op flens rond de buitenzijde van de wijzerplaat, de wijzerplaat van de kleine seconden, de 24-uurs teller en de gangreserve-indicator.

Laagje voor laagje ontstaat een horlogekast

Heel hightech is de manier waarop de 47 mm kast tot stand komt. Door 3D-printing met Direct Metal Laser Sintering (DMLS) in te zetten, komt de horlogekast letterlijk vanuit niets tot zijn uiteindelijk vorm. In plaats van materiaal weg te halen om tot een kast te komen, wordt nu materiaal toegevoegd om tot iets te komen. En dat procedé is uitzonderlijk modern voor de horlogewereld. Laag voor laag wordt titaanpoeder met lasers tot een materiaal van hoge kwaliteit gevormd. Door een constante toevoeging van 20 micron (0,02 mm) ontstaat een hol geheel dat slechts 18 gram weegt. Hoewel zeer laag in gewicht doet dat niets af aan de sterkte of waterbestendigheid.

De titanium Panerai Luminor Tourbillon GMT Lo Scienziato

De Panerai Luminor Tourbillon GMT Lo Scienziato is een stemmig grijze complicatie

Panerai Luminor Tourbillon GMT Lo Scienziato: kaliber en prijs

Verder valt natuurlijk het gecompliceerde uurwerk op. In de geprinte kast tikt een geskeletteerd tourbillon-uurwerk met GMT functie uit de eigen manufactuur. Het kaliber P.2005/T dient met de hand opgewonden te worden en dan tikt het gedurende 6 dagen met een frequentie van 28.800 vibraties per uur. Maar hoe gecompliceerd het doorzichtige uurwerk ook is, de naam Lo Scienziato dankt deze Panerai vooral aan de bijzondere behuizing van het tourbillon-kaliber. Ten slotte kunnen we de aanbevolen verkoopprijs van de Panerai Luminor Tourbillon GMT Lo Scienziato PAM00768 nog vermelden: 145.000 euro. Al met al is dat een minder astronomisch bedrag dan de naam en de complicaties doen vermoeden.

Voor meer informatie over gecompliceerde en minder gecompliceerde versies van de Luminor: www.panerai.com