Er is er maar eentje van. Maar de Vacheron Constantin Les Cabinotiers Grand Complication Phoenix is met zijn 47 mm roségouden kast met een hoogte van 19.1 mm en uitbundige gravures, een verschijning die telt voor een hele collectie!
Vacheron Constantin heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om exuberante en gecompliceerde horloges. Om zelfs de meest verwende horlogeverzamelaar niet teleur te stellen en die reputatie veilig te stellen is er nu de Les Cabinotiers Grand Complication Phoenix. Sinds de 18e eeuw heeft Vacheron Constantin de traditie van de “cabinotier” bevestigd met een collectie die aan hen is opgedragen. Cabinotiers is de naam van zo’n 4.000 horlogemakers die tijdens de tweede helft van de 18e eeuw werkte in Genève. Deze horlogemakers deden hun werk in soms minuscule “cabines”, onder de daken van de huizen waaraan ze hun naam te danken hebben. Op die zoldertjes met een dakraam was echter wel goed licht en dat maakte de creatie van zeer gecompliceerde uurwerken mogelijk. Het ambacht van de meesterhorlogemakers werd ondersteund en verrijkt door de enorme wetenschappelijke kennis die voortkwam uit de filosofie van de Verlichting. De horlogemakers vervaardigden uitzonderlijke uurwerken van zeldzame technische en esthetische complexiteit, geïnspireerd door astronomie, wetenschap en kunst.
Vereende krachten
Vacheron Constantin eert deze 18e eeuwse horlogemakers met alleen de meest gecompliceerde creaties die gemaakt worden op de afdeling Les Cabinotiers. Hier wordt in samenspraak met de opdrachtgevers, gewerkt aan unieke modellen, speciaal in opdracht gemaakte uurwerken op maat. De verschillende ingenieurs, ontwerpers, horlogemakers en ambachtslieden van Vacheron Constantin verenigen hun verbeeldingskracht, expertise en passie om uiteindelijk een unieke, buitengewone horlogecreatie tot leven te wekken. Precies zoals met de Les Cabinotiers Grand Complication Phoenix (Referentie 9700C/003R-B187 | Prijs op aanvraag) is gebeurd.
Nobele uurwerktraditie
Het uurwerk in de Les Cabinotiers Grand Complication Phoenix is het kaliber 2755. Dit uurwerk toont én tinkelt de tijd – inderdaad, het is een minute repeater – en heeft ook nog een tourbillon en een eeuwigdurende kalender in de hele ferme kast. Daarnaast zijn er een aantal astronomische indicaties, waaronder de tijdsvergelijking, tijden van zonsopkomst en zonsondergang, een hemelkaart met sterren en uren, een maanindicatie, de tekens van de dierenriem en de seizoenen. Het kaliber 2755 is traditioneel qua bouw, maar daardoor allerminst buitentijds. We hebben het hier namelijk over een superuurwerk dat kan wedijveren op het allerhoogste niveau. Een niveau waar onder andere de Graves Super-Complication van Patek Phlippe en de A. Lange & Söhne Grand Complication zich ophouden. De allerhoogste regionen van de traditionele horlogekunst. Vergeet even modernistische zaken als hyperlichtgewicht carbonfibernanoraderen, de Les Cabinotiers Grand Complication stamt uit een lang en nobel geslacht van supercomplicaties. Zoals ook Vacherons eigen, zeer gecompliceerde zakhorloge uit 1946 dat de manufactuur bouwde voor de Egyptische koning Farouk.
Een mythische vogel
Wie zich richt op de buitenkant van de Les Cabinotiers Grand Complication Phoenix kan niet om de exuberant versierde kast heen. Wat we zien is de legende van de feniks. De legende lijkt te zijn ontstaan in het oude Egypte; in de 5e eeuw voor Christus schreef Herodotus over een heel oud verhaal. In de oorspronkelijke vorm lijkt de feniks een zonne-godheid te zijn, die zich bezighoudt met schepping en regeneratie. Best een geschikt thema voor een astronomisch horloge. De gravure is extreem rijk gedetailleerd, met de phoenix afgebeeld in een zeer diepe bas-reliëf-gravure op de roségouden kast. Mooi of niet mooi doet er niet toe, de Les Cabinotiers Grand Complication Phoenix is een prachtig voorbeeld van traditionele decoratieve gravurekunst. Bovendien is het extreem gecompliceerde uurwerk net zo opvallend als de mythische vogel die over de kast zweeft.
En dan toch nog even dit. We kunnen er niets aan doen, maar onwillekeurig denken we bij het schrijven van deze tekst ook aan de Patek Philippe Grandmaster Chime die het 175-jarig bestaan van het Geneefse horlogehuis op zeer gecompliceerde én gegraveerde wijze vierden.
Voor meer informatie: www.vacheron-constantin.com