Patek Philippe Grandmaster Chime viert 175-jarig jubileum

Patek Philippe bestaat 175 jaar. Ter gelegenheid daarvan heeft het Geneefse merk de ateliers in Plan-les-Ouates opdracht gegeven het meest gecompliceerde horloge ooit te maken. Het resultaat is de Grandmaster Chime, een mechanisch roségouden handopwindhorloge met 20 complicaties, 1.366 onderdelen en 32 bruggen in een kast van 37 mm. breed en 10,7 mm hoog. De ontwikkeling van het horloge heeft volgens Patek circa 100.000 uur in beslag genomen. Het horloge draagt dan ook zes nieuwe patenten, waarvan twee voor technieken die nog nooit eerder in een horloge zijn gebruikt.

Patek Philippe, 175e anniversaireEen van die nieuwe patenten is verkregen voor een alarmmechanisme dat de tijd in uren, kwartieren en minuten met een geluid aangeeft . Hiervoor wordt het geluidsmechaniek van de minute repeater gebruikt. De tweede nieuwe techniek is uitgevonden door Patek Philippe-ceo Thierry Stern, die aan het hoofd staat van de manufacture. Het is een datumrepeater mechanisme, die de informatie over de juiste datum aan de eeuwigdurende kalender onttrekt en naar het repeater mechanisme stuurt. De datum kan dus – op commando – ook met geluid worden aangegeven.

Patek Philippe, 175e anniversaire

Ook is de Grandmaster Chime het eerste Patek Philippe horloge met een omkeerbare kast. Een patent werd aangevraagd voor het draaimechanisme in de bandaanzetten, waarmee de kast rond zijn verticale as kan draaien en vastgezet kan worden op twee posities. Aan de ene zijde van de kast ligt de nadruk op de tijd en de sonnerie en aan de andere zijde krijgt de instantaneous eeuwigdurende kalender alle aandacht op een witte opaline ondergrond.
300_GS36_750_soldat_verso_millesime
De twintig complicaties in referentie 5175R, die worden aangedreven door het nieuwe kaliber GS AL 36-750 QIS FUS IRM zijn:

1 Grande Sonnerie
2 Petite Sonnerie
3 Minute repeater
4 Slagwerk modus display (Stilte/Grand Sonnerie/Petite Sonnerie)
5 Alarm met geluidssignaal
6 Datumrepeater
7 Gangreserveindicator voor het uurwerk
8 Gangreserveindicator voor het slagwerk
9 Isolator display voor het slagwerk
10 Tweede tijdzone
11 Dag/nachtindicator voor de tweede tijdzone
12 Instantaneous eeuwigdurende kalender
13 Display voor de dag van de week
14 Display voor de maand
15 Datumdisplay (op beide wijzerplaten)
16 Schrikkeljaarcyclus
17 Viercijferige jaardisplay
18 24-uurs en minuten subdial
19 Maanfase
20 Kroonpostie-indicator (RAH)

De Grandmaster Chime zal niet voor iedereen zijn weggelegd. Het horloge gaat 2,6 miljoen dollar kosten en er worden er zeven van gemaakt. Zes zijn bedoeld voor de grootste verzamelaars van het merk, een komt in het Patek Philippe Museum te liggen.

Patek Philippe, 175e anniversaire

Patek Philippe, 175e anniversaireKijk op Patek Philippe.com voor meer informatie.

Bekijk hieronder hoe de Patek Philippe Grandmaster Chime ref. 5175 wordt gemaakt.