Vijf dagen gangreserve totaal niet bang voor verstorende magnetische velden. Het zelfverzekerde Oris Calibre 400 is een automatisch uurwerk dat Oris in de eigen manufactuur heeft ontwikkeld. En het komt met een garantietermijn van maar liefst 10 jaar!
De laatste keer dat het onafhankelijke horlogehuis Oris een eigen uurwerk presenteerde, was in 2010. Toen presenteerde het merk uit Hölstein de Big Crown ProPilot X Calibre 115, een futuristisch horloge met een handgewonden uurwerk dat afstamt van Calibre 110 dat in 2014 het honderdjarig jubileum van het merk vierde. Nu is het tijd voor een automatisch en minder gecompliceerd uurwerk met een bereikbaarder prijsniveau; Calibre 400. Het uurwerk is niet bedoeld om de gebruikte Sellita-uurwerken te vervangen. Die uurwerken blijven behouden voor de meest bereikbare Orissen. Calibre 400 is gepositioneerd tussen de Calinre 110-familie en de Sellita-basis. Oris heeft als het ware een gegoede middenklasse gecreëerd.
Een vijfdaagse gangreserve
Calibre 400 is een automatisch uurwerk dat niet kan pronken met een keur aan complicaties of geheel met de hand gemaakte decoraties. Bij Oris lag de focus tijdens de ontwikkeling op andere zaken. Op betrouwbaarheid en precisie bijvoorbeeld. Ook wel de praktische kant van moderne mechanische horlogerie. En de horlogemakers van Oris zijn in hun opzet geslaagd. Calibre 400 heeft een gangreserve van 5 dagen, kan moeiteloos hoge niveaus van magnetisme weerstaan en de garantietermijn is 10 jaar.
Het zelfverzekerde Oris Calibre 400 bestrijdt magnetisme
Die tien jaar garantietermijn is vertrouwenwekkend. En ook interessant is dat gedurende de eerste tien jaar van het leven van Calibre 400 het geen onderhoud behoeft. Pas na tien jaar dient het horloge – stop! Welk horloge? Dat weten we pas eind oktober wanneer Oris het eerste horloge met Calibre 400 in de kast vrijgeeft – bij de Oris-dealer voor een servicebeurt te worden ingeleverd. De volgende servicebeurt laat vervolgens weer een heel decennium op zich wachten.
Oris to the rescue!
De ontwikkeling van Calibre 400 duurde vijf jaar. De ambities waren vanaf het eerste moment groot. Het doel was een nauwkeurig automatisch uurwerk te bouwen dat zijn mannetje staat in de wereld van vandaag. En dat betekent dat het archaïsche mechanisme ongevoelig moet zijn voor de magnetische velden die worden gegenereerd door computers, smartphones, airbags, security poortjes, vliegtuigen en ga zo maar door. Verstorende zaken waar mechanische uurwerken gedurende zeer lange tijd geen last van hadden. Maar nu dus wel. Oris to the rescue met Calibre 400!
Met Calibre 400 bestrijdt Oris de actuele dreiging van magnetisme met onder andere een volledig nieuw echappement. Daarvoor koos het horlogehuis voor silicium voor onder ander het anker en echappement en non-ferro materialen en niet-magnetische legeringen voor meer dan dertig andere uurwerkonderdelen. En het werkt, want volgens de officiële ISO 764 norm wordt Calibre 400 officieel gekwalificeerd als anti-magnetisch.
Minder frictie, meer gangreserve
Volgens Oris Co-CEO Rolf Studer is Calibre 400 de nieuwe standaard voor de veeleisende horlogeliefhebber van vandaag: “Vanwege de vooruitgang bij de fabricage van uurwerken wordt verwacht dat een mechanisch horloge beter en langer zal presteren dan ooit tevoren. De echte uitdaging was om een uurwerk te produceren dat gedurende tien jaar consistent presteert om aan die verwachting te voldoen.” Gelukkig hadden COO Beat Fischli en zijn team daar vastomlijnde ideeën over. “De oplossing was om een zeer efficiënt uurwerk te ontwikkelen met weinig frictie en dus ook weinig slijtage,” vertelt Fischli. “We hebben ons gericht op het verminderen van het koppel in de twee hoofdveren van Calibre 400 om te helpen energie te besparen. Minder koppel zorgt bovendien voor minder druk op de bewegende delen van het uurwerk.”
En dan zijn er nog de nieuwe tandwielen. Fischli: “Ook hebben we een nieuw tandwielontwerp bedacht dat veel efficiëntie oplevert. 15 procent van de kracht uit de hoofdveren die op het uurwerk wordt overgebracht gaat verloren in Calibre 400. In een traditioneel uurwerk is dat twee keer zoveel; dertig procent.”
Geen kogellager, maar een glijlager voor de rotor
Ook de manier waarop de hoofdveer in een automatisch uurwerk wordt opgewonden, werd onder het vergrootglas gelegd. “We weten uit ervaring dat de meeste de problemen bij automatische uurwerken voortkomen door de manier waarop de rotor de hoofdveer opdraait,” vertelt Fischli. “Meestal is de rotor op een kogellager gemonteerd en slingert deze in beide richtingen. In plaats daarvan hebben we een veel betrouwbaarder bedacht systeem met een glijlager in plaats van kogellagers en bovendien slingert onze rotor maar in één richting. Een systeem dat minder complex is en ook nog eens minder slijt omdat het stabieler is.”
Calibre 400 debuteert in…?
Wanneer alle innovaties samenkomen, materialiseert de meest praktische eigenschap van Calibre 400; de vijfdaagse gangreserve. Het is misschien een bijkomend voordeel van efficiënte tandwielen, minder energieverlies en twee hoofdveren, maar ook voor de drager zeer prettig in het (vijf)dagelijks gebruik. En Calibre 400 is ook typisch Oris. Waarom? Omdat de teddybeer die Oris als mascotte heeft te zien is in het uurwerk. Kijk maar, de anders gekleurde twee veertonnen zijn de oren van de beer. We zijn benieuwd waarin de mechanische teddybeer voor het eerste opduikt. We houden het in de gaten.
Voor meer informatie: www.oris.ch