Brons is retro. Brons is modieus. En brons is nu ook functioneel. De Hanhart Primus Nautic Pilot Bronze is keihard gelimiteerd. 300 stuks met een extreem harde brons-coating. Keihard als in 1.300 Vickers had waar een traditionele stalen kast niet verder komt dan zo’n 220 Vickers.
Brons is een levende legering die fraai van kleur verandert naarmate het meer gedragen wordt. Het patina dat ontstaat is extreem persoonlijk en dat is één van de unieke en aantrekkelijke eigenschappen van brons. Het aantal bronzen horloges is in de afgelopen jaren explosief gegroeid. Elk zichzelf respecterend horlogehuis is op de brons-trein gesprongen. Zo ook nu Hanhart. Maar Hanhart heeft brons gebruikt dat een troef in de mouw heeft.
Hanhart Primus Nautic Pilot Bronze is keihard gelimiteerd
De nieuwe Hanhart Primus Nautic Pilot Bronze is keihard gelimiteerd. Gelimiteerd omdat van deze chronograaf in een oplage van slechts 300 exemplaren gebouwd wordt. En keihard omdat de bronzen coating van het pilotenhorloge een hardheid heeft van 1.300 Vickers (HV). Dat is 5 keer harder dan een traditionele stalen kast die blijft steken op een hardheid van ongeveer 220 HV.
Even voor de duidelijkheid, hoe harder hoe beter bestand tegen krassen hoe beter het onberispelijke uiterlijk jaar na jaar behouden blijft.
Let op! Brons zonder verouderingseffect
Brons en patina gaan vaak hand in hand. Maar niet bij deze bronzen Hanhart. In vergelijking met koper-tin-legeringen zal de kast van de Primus Nautic Pilot Bronze niet zichtbaar verouderen. Oftewel, geen patina, geen verkleuringen, de kast is kleurvast. Ideaal voor wie de groenige en soms ook zwarte aanslag op een bronzen kast een doorn in het oog is. De keiharde coating is hier debet aan. De bronzen coating geeft het horloge een air van onaantastbaarheid.
Broertje en neefje van…
De 44 mm Hanhart Primus Nautic Pilot Bronze (2.950 euro) is een broertje van de Primus Carrier Pilot die ook vliegt en een verre neef van de racende Black Falcon Primus Race Winner. Het koninklijke blauw van de wijzerplaat is een verwijzing naar de oceanen die marine-piloten bevaren. De geskeletteerde wijzers representeren de lucht waardoor ze scheren. Zoals een goed Hanhart betaamt is de lunette gekarteld en heeft deze een rode markering.
En natuurlijk is de drukker die de chrono van het automatische kaliber HAN3809 (basis Valjoux 7750) reset, ook in rood uitgevoerd. En nu mag het brons dan geen verouderend patina verkrijgen, het bi-compax ontwerp van de chrono is wel degelijk een verwijzing naar vintage chrono’s van het huis. Behalve nostalgisch en harmonieus is de weergave van de kleine seconde op 9 uur en de 30 minutenteller op 3 uur ook intuïtief afleesbaar. En ook de SuperLuminova gecoate cijfers, wijzers en indexen helpen met die afleesbaarheid.
Nog even dit over Hanhart
Het Zwitsers-Duitse horlogemerk Hanhart staat bekend om de betrouwbare instrumenthorloges voor gebruik in de lucht, op het land en op zee. Het horlogehuis werd in 1882 opgericht door Johann Adolf Hanhart in Diessenhofen in het Zwitserse kanton Thurgau. Het bedrijf – tot op de dag van vandaag de belangrijkste fabrikant van hoogwaardige stopwatches blijft – lanceerde niet alleen de eerste betaalbare mechanische stopwatch in 1924, maar begon ook met de productie van polshorloges in een vroeg stadium op de productielocatie in Gütenbach, Zuid-Duitsland.
Objecten voor chronograaf-verzamelaars
Belangrijk voor Hanhart is de Calibre 40 monopoussoir chronograaf die voornamelijk wordt gebruikt door marineofficieren. Maar ook de Calibre 41 en Tachy Tele zijn klassiekers van het horlogehuis die teruggaan tot 1939. Juist deze chronografen zijn verzamelaarsobjecten geworden voor chronograaf-liefhebbers en -verzamelaars.
Voor meer informatie: www.hanhart.com