Hanhart Pioneer TachyTele

Een 80-jarig jubileum in zwart en gebroken wit

Hanhart Pioneer TachyTele

Precies 80 jaar geleden ontwikkelde Hanhart een nieuwe pilotenchronograaf. We hebben het over de Pioneer TachyTele met een 42 ½-lijn kaliber. De naam is een samentrekking van ‘tachymeter’ ‘telemeter’. De moderne Hanhart Pioneer TachyTele bewijst eer in zwart en gebroken wit.

Hanhart Pioneer TachyTele

Historische Hanhart TachyTele

2019 was een jaar waarin de jubilea in overvloed aanwezig waren. De 50-jarige jubilea waren het meest prominent. En dus kregen we dit jaar gelimiteerde Speedmasters, Monaco’s en El Primero’s voorgeschoteld. En dan waren we de 50e verjaardag van de Seiko Astron nog bijna vergeten. Maar dit jaar is het ook 80 jaar geleden dat de Hanhart Pioneer TachyTele het daglicht zag. In 1939 in het Duitse Zwarte Woud. En nu 80 jaar later is er een moderne hommage aan die klassieke pilotenchronograaf met een zwarte en een gebroken witte wijzerplaat.

Betrouwbaar en precies

De Hanhart Pioneer TachyTele werd na de introductie in 1939 een populair horloge onder zowel piloten als zeelui. De betrouwbaarheid en precisie lagen hieraan ten grondslag. Ook 80 jaar geleden waren deze chrono’s schokbestendig en waterdicht en dankzij de grote kroon eenvoudig te bedienen. Ook de heldere wijzerplaat die zeer eenvoudig afleesbaar is, was een belangrijk en gewaardeerd kenmerk.

Hanhart Pioneer TachyTele

Pioneer TachyTele black met stalen band

Het verhaal van de rode nagellak

Maar het meest opvallend is natuurlijk de rode poussoir, hét kenmerk van een Hanhart. En daar zit een fraai verhaal achter. De overlevering wil dat een bezorgde vrouw van een piloot de drukker met haar nagellak rood had gekleurd zodat hij hij altijd aan haar zou denken. En bovendien harder zijn best zou doen om veilig terug zou komen. Hartverwarmend verhaal, toch? Maar de rode drukker heeft ook een functie. Onbedoeld misschien, maar toch. De rode kleur zorgt ervoor dat piloten onbedoeld de chronograaf op nul stellen tijdens een cruciale tijdmeting. Bij de 2019-versie van de Hanhart Pioneer TachyTele (Vanaf 1.940 euro) is de rode drukker niet meer gekleurd met nagellak. Tegenwoordig gebruikt Hanhart een mengsel van keramiek en kunststof voor de productie van de rode drukkers.

Hanhart Pioneer TachyTele: de kenmerken

In de stalen 40 mm x 15 mm kast tikt het automatische kaliber HAN3703 dat is gebaseerd op een ETA7753. Het uurwerk tikt met 28.800 vibraties per uur en heeft een gangreserve van 42 uur. De chronograaf is voorzien van kleine seconden plus een 30-minuten teller. En niet tevergeten de naamgevende een tachymeter- en telemeterschaal. Bovendien zorgen gebold saffierglas (heel modern ontspiegeld) zorgen samen met de geribbelde lunette voor een klassiek uiterlijk. Veel Super-LumiNova op de cijfers en de wijzers zorgen voor goede afleesbaarheid in het duister. De Hanhart Pioneer TachyTele is waterdicht tot 100 meter.

Voor meer informatie over de verschillende Pioneer-modellen: www.hanhart.com