De nieuwe QP À Équation is niet zo nieuw als de hagelnieuwe GMT Sport. Greubel Forsey kiest voor roodgoud en chocoladebruin om de bestaande QP À Équation in een nieuwe jas te hijsen. En die zit de zeer gecompliceerde creatie als gegoten.
Wie ooit de kans heeft gehad een Greubel Forsey van dichtbij mee te maken of zelfs om te doen, zal het met me eens zijn, een ‘Greubel’ is iets heel bijzonders. Eind vorig jaar speelden we tijdens de Masters of LXRY in de Amsterdamse Rai op de stand van Gassan nog met de hagelnieuwe GTM Sport. Net als met de verbluffende Hand Made 1 waar 6.000 uur ‘handarbeid’ in is gestopt. Elk horloge een krachttoer. Elk horloge een onvergelijkbare brok haute horlogerie. En elk horloge watertandend kostbaar én zeldzaam. Ook het horloge dat al sinds 2015 een schoolvoorbeeld is van Greubel Forsey’s eigenzinnige manier om complicaties te presenteren. En dat is de QP À Équation, één van de meest gecompliceerde creaties van het horlogehuis uit het Zwitserse La Chaux-de-Fonds.
Greubel Forsey kiest voor roodgoud en chocoladebruin
Een nieuwe versie van de QP À Équation krijgt voor 2020 een 43 mm x 16,5 mm roodgouden kast en een wijzerplaat in stemmig chocoladebruin. Verder blijft alles bij het oude. Maar een horloge met gekantelde tourbillon, eeuwigdurende kalender en zeer kleurrijk vormgegeven tijdsvereffening is natuurlijk geen snel vervelend gegeven.
Even voor alle duidelijkheid, de ‘À Équation’ in de naam van het horloge staat voor tijdsvereffening. En tijdsvereffening is het verschil tussen de plaatselijke middelbare tijd en de zonnetijd. En zonnetijd is de plaatselijke tijd gemeten met een zonnewijzer. Op Wikipedia valt te lezen dat de middelbare tijd over een jaar gemiddeld gelijk is aan de zonnetijd. Maar elk etmaal duurt precies 24 uur. Dankzij de vereffening van de variatie van de zonnetijd kan de middelbare tijd worden weergegeven door gelijkmatig lopende uurwerken. De Greubel Forsey QP À Équation brengt de drager dus in contact met het universum waarin hij ronddraait.
Aards en ook bovenmenselijk
En behalve in contact met het universum komt de drager van de QP À Équation ook in contact met het aardse leven. Door de heldere, lineaire opstelling van de eeuwigdurende kalender. Zelden zo’n scherpe en niet te mislezen aanduiding van de dag, datum en maand gezien. Ook heel menselijk, hoewel bovenmenselijk fraai, is de afwerking van elk onderdeel van het horloge. Zo lijkt het wel alsof er nachtvorst ligt op de platine. En de zwart gepolijste brug van de tourbillon is net als de minuscule handgravures op de kast en de gesp van een ongekende fijnheid.
Ambachtelijk tot het uiterste
Ambachtelijkheid wordt tot het uiterste gedreven bij Greubel Forsey. Het geheel is bepaald niet in de stijl van Bauhaus. Bepaald het tegenovergestelde. Maar het is wel een unieke stijl. Elk detail wordt als het ware gemaximaliseerd. Een beetje zoals een Nissan GTR uit een veelvoud aan details bestaat en de nieuwe Ferrari Roma eigenlijk maar één lijn is. Beide creaties zijn compleet anders, maar er zijn mensen die van beide stijlen immens kunnen genieten. Wij van Horloge.info bijvoorbeeld.
Dat mag wat kosten
Greubel Forsey kiest voor roodgoud en chocoladebruin voor deze nieuwste variant van de QP À Équation voor roodgoud en donkerbruin. En creëert daarmee een zeer eenvoudig te appreciëren variant. Maar wel moeilijk te verkrijgen. Want de totale productie van het horlogehuis bedraagt zo’n 100 horloges per jaar en de prijs van de QP À Équation is een slordige 700.000 euro. Maar daar krijg je dus wel een horloge voor dat aan de uurwerkzijde de tijdsvereffening met de maanden, seizoenen, zonnewendes en equinoxen, plus het kalenderjaar toont. En op de wijzerplaat zijn de schrikkeljaren, de 24 uur van de dag en nacht, de dag van de week, de grote datum, de maand, de uren, de minuten en seconden, plus de 72-uur gangreserve af te lezen. En dat mag wat kosten.
Voor meer informatie over de gecompliceerde collectie: www.greubelforsey.com