Ikepod introduceert de mechanische Megapod Automatic

Aangedreven door Miyota en ontworpen door een designveteraan

Ikepod introduceert de mechanische Megapod Automatic

Ikepod is terug. Voor de tweede keer. In 2018 verscheen een serie quartz-horloges en nu is het tijd voor iets mechanisch. Ikepod introduceert de mechanische Megapod Automatic. En de verschillende modellen worden aangedreven door een Miyota en zijn getekend door een designveteraan.

Geen nieuwe aflevering van WatchPods in deze tijden van hyperbesmettelijk corona. Maar wel een nieuwe Ikepod. Een Ikepod die niet door de oervader van Ikepod, de Australische superontwerper Marc Newson, is ontworpen. De 2020-versie is van de hand van de van Baume & Mercier bekende Alexandre Peraldi. Hij neemt het stokje over van Emmanuel Gueit, de Zwitserse designer die de geestelijk vader van onder andere de Audemars Piguet Royal Oak Offshore is. Het was met een wijzerplaatontwerp van Gueit dat Ikepod in 2018 herrees met een serie quartz-horloges. Twee jaar na de lancering van de quartz aangedreven Ikepod is het nu tijd voor de mechanische Megapod. Het is ontwerp is gebaseerd op de Ikepod, maar het hart is een automatisch uurwerk van Miyota.

Ikepod introduceert de mechanische Megapod Automatic

Ikepod Megapod M106

Meer vliegende schotel dan horloge

Ikepod introduceert de mechanische Megapod Automatic op het moment dat de horlogewereld een soort van stilstaat. Maar in plaats van stil te staan, gaan we even terug naar het verleden. Ikepod werd in 1994 opgericht door de Zwitserse zakenman Oliver Ike en de legendarische industriële ontwerper Marc Newson. En Ikepod wist een cultstatus te verwerven dankzij de ronde, bolle, gladde ontwerpen die uniek waren voor de horlogewereld. Meer vliegende schotel dan horloge en ook gelimiteerd en kostbaar. En die prijs zat een groot succes in de weg. Zodanig in de weg dat in 2006 van de markt verdween, weer even herrees en in 2012 definitief ten onder ging toen Marc Newson de stekker eruit trok.

De vorm is alles

Ikepod introduceert de mechanische Megapod Automatic

Ikepod Megapod M001

Maar anno 2018 verscheen Ikepod weer. Zonder Newson, maar met Gueit als designer. De basis bleef het door Newson getekende ronde origineel. Maar het hart met batterij zorgde voor een veel gunstiger prijsstelling. Dat hadden de drie investeerders, waaronder Christian-Louis Col, een luxemarktdeskundige en onder andere voormalig verkoopdirecteur bij glasfabrikant Lalique, goed bedacht. Het gaat bij een Ikepod voor 90% om de vorm, niet om de inhoud. De prijzen van rond de 500 euro werden ook bereikt door de horloges buiten Zwitserland te produceren. De horloges werden geassembleerd in Hong Kong, de wijzerplaten werden gemaakt in Taiwan en de kasten in China. Maar het allerbelangrijkste was dat ook de quartz Ikepod oogde als een Ikepod. Het was en bleef een volstrekt uniek ogend horloge

Ikepod introduceert de mechanische Megapod Automatic

Ikepod introduceert de mechanische Megapod Automatic

Krachtbron in de Megapod is het automatische kaliber Miyota 9039

Het succes van de quartz-horloges heef geleid tot een serie mechanische Ikepods. De nieuwe Megapod is met zijn 46 mm stalen kast iets groter dan de quartz-modellen van twee jaar geleden. Waarom geen 47 mm, de kastmaat van de originele Megapode Date uit het Newson-tijdperk, vraag je je dan af, maar goed. 47 mm dus, maar door de vorm zal de Megapod meer aanvoelen en ogen als een 43 mm-horloge. Ook ditmaal is er op de kosten gelet. En dus is de kast niet uit één stuk zoals van het origineel, maar is er gekozen voor een te verwijderen achterdeksel. Dat scheelt aanzienlijk in productiekosten. Voordeel is dat door het zichtvenster het automatische kaliber Miyota 9039 te zien is. Het bewijs van een mechanisch hart dat een tikfrequentie heeft van 4 Hz en een gangreserve van 42 uur.

Newson, Gueit en nu Peraldi

Ikepod introduceert de mechanische Megapod Automatic

De Ikepod Megapod op de tekentafel

Meest in het oog springende verschil is de gesp van de siliconenband. Marc Newson gebruikte zijn ontwerp van de gesp later voor de Apple Watch die hij ontwierp. En die minimalistische gesp ontbreekt bij de Megapod en is vervangen door een traditioneel exemplaar. Jammer, dat zeker, maar het bederft het totaalplaatje niet. Dat komt onder andere door de wijzerplaten die zijn ontworpen door Alexandre Peraldi, de voormalige designbaas van Baume & Mercier.

Ikepod introduceert de mechanische Megapod Automatic

Designer van de mechanische Ikepod Megapod is de zeer ervaren Alexandre Peraldi

Van M000 via M100 tot M200

De Megapod-wijzerplaat is verkrijgbaar in drie stijlen. Allereerst is er de M000-serie. Deze serie doet het meest denken aan de originele Megapode Date met kleine cijfers rond de buitenzijde van de wijzerplaat van vijf tot 60 minuten. De M100-serie heeft grote gegraveerde cijfers die de uren weergeven. En de meest opvallende varianten zijn te vinden in de M200-serie. Deze serie heeft de in vijftallen oplopende kleine Aranische cijfers langs de buitenzijde van de wijzerplaat en grote, afgesneden cijfers voor de uren. Elke stijl is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen van de stalen kast. Denk aan mat, radiaal geborsteld of generfd staal.

Ikepod introduceert de mechanische Megapod Automatic

Van links naar rechts Megapod M000, M100 en M200

De verschillende varianten van de Ikepod Megapod zijn sinds gisteren via Kickstarter beschikbaar. Ga voor meer informatie naar: kickstarter.com/projects/ikepod of ikepod.com