De Bulldog wordt losgelaten op de pols

MB&F lanceert een wel zeer ongewoon ogende creatie

De Bulldog wordt losgelaten op de pols

Max Büsser & Friends maken wel vaker opvallende horlogespeeltjes. Ruimteschepen vermomd als draagbare driedimensionale tijdsculpturen zijn het. Intrigerende fantasiecreaties die dwars door de conventies breken. Maar nu de Bulldog wordt losgelaten op de pols is een waarschuwing op zijn plek. Dit horloge oogt anders dan anders.

Bij het lezen van de naam ‘Bulldog’ moest ik niet denken aan de Engelse of Franse variant van deze viervoeter. Ik moest denken aan een auto. En wel de Aston Martin Bulldog. Een hoekige sportauto. Enig in zijn soort en in 1976 besteld door een Arabische klant bij de Engelse sportautofabrikant. Maar de klant trok zich na jaren van ontwikkelen van de auto terug. En nu zat Aston Martin met een auto die nog niet helemaal klaar was, maar waar wel veel geld, tijd en moeite in was gestoken.

De Bulldog wordt losgelaten op de pols

De Aston Martin Bulldog heette oorspronkelijk DP K9

De auto had als naam DP K9, naar een rol in de science fiction-film ‘Doctor Who’ en werd afgemaakt om dan maar als een soort van marketing tool te kunnen worden gebruikt. De latere naam ‘Bulldog’ sloeg op de hoek van de fabriek waar het project werd afgerond. Die plek stond bekend als het ‘hondenhok’. De naam werd dus Bulldog, maar misschien was qua looks Dobermann beter op zijn plek geweest.

Vijf verborgen koplampen

De auto die in 1979 gereed kwam en in 1980 aan het publiek werd gepresenteerd, is vooral heel glad, hoekig, strak en scherp. Niet bepaald een plompe bulldog met zijn stompe snuit, bolle ogen en losse vel. Eerder een vinnige Dobermann zoals gezegd. Maar goed. De Aston Martin Bulldog William heeft een hoogte van slechts ietsje meer dan één meter en is vooral hoekig. Alleen de wielen zijn rond, verder is alles rechttoe rechtaan. Misschien wel het meest vreemde element is de batterij van vijf koplampen, die verborgen gaan achter een neerklapbare klep vóór de voorwielen. Misschien dat die merkwaardig ogende koplampen voor de naam zorgden.

De Bulldog wordt losgelaten op de pols

Het avantgardistische interieur van de Aston Martin Bulldog

Overigens zorgde een 700+ PK sterke 5,3 liter achtcilindermotor met twee Garrett turbo’s voor de aandrijving. De theoretische topsnelheid bedroeg 381 kilometer per uur. Maar dan ook echt alleen theoretisch. Want de praktische topsnelheid bleef steken op ‘slechts’ 307 kilometer per uur. Maar ook dat was voor het begin van de jaren ’80 exotisch snel. Pas in 1982 streek iemand met een dikke portemonnee (in de hand) met de hand over zijn hart en kocht de auto. Tot zover de Bulldog in autovorm, laten we het nu over de Bulldog in horlogegedaante hebben.

De Bulldog wordt losgelaten op de pols

De Bulldog wordt losgelaten op de pols

HM10 Bulldog RT in roodgoud

De HM10 Bulldog RT in roodgoud en de HM10 Bulldog TI in titanium combineren verschillende elementen die te vinden zijn in andere horloges van MB&F. Om te beginnen de koepel van saffierglas. Die kennen we van de Legacy Machine Thunderdome. Onder het glas is op kegels de tijd af te lezen. Ook te zien onder de transparante koepel is een element dat we kennen uit de meer conservatieve Legacy Machines. En dan bedoelen we natuurlijk het goed zichtbare balanswiel. Een balanswiel dat onder een boogbrug lijkt te zweven. De roodgouden HM10 Bulldog oogt het meeste als een hond. De HM10 Bulldog TI in blank titanium en blauwe band verdient eigenlijk een andere koosnaam. Misschien kunnen we voor die anders gekleurde HM10 een passende koosnaam bedenken. Roept u maar!

De Bulldog wordt losgelaten op de pols

De HM10 Bulldog RT heeft een opvallende koepel van saffierglas met daarin de twee koepels voor de tijdsaanduiding

Uitlaten, sorry, opwinden na 45 uur

Wie eenmaal de naam Bulldog heeft gehoord, ziet een gedrongen hond met een stompe snuit in de HM10. Vier korte pootjes in de vorm van de bandaanzetten en een (saffieren) kop met zwarte ogen aan het einde van een stevig lijf. Wie het eenmaal ziet, kan het niet meer niet zien. Ook in het oog springend zijn de twee kronen, die boven de wijzerplaat zitten en naar buiten uitsteken als de oren van de bulldog. De linker kroon wordt gebruikt om de hoofdveer op te draaien tot een maximale gangreserve van 45 uur. En de rechter kroon om de twee tijd aangevende zwarte koepels op de juiste tijd in te stellen. De twee koepels, de ogen van de Bulldog, zijn gemaakt van extreem dun aluminium. Om het energieverlies zo laag mogelijk te houden.

De Bulldog wordt losgelaten op de pols

Natuurlijk zie je ook de vier korte pootjes van de HM10 Bulldog RT

En ook het horloge heeft een uniek gangreserve-display. Wie een beetje de ogen samenknijpt en zijn fantasie laat werken, ziet dat de kronen de oren van de hond zijn, de zwarte koepels de ogen en dan is de aanduiding van de gangreserve de bek met tanden van de bulldog. Zie je het? Door de hoofdveer op te winden, gaat de kaak geleidelijk open. En naarmate de gangreserve afneemt, gaat de bek steeds verder dicht. De aanduiding van de gangreserve bevindt zich aan de onderkant van de kast. Maar door de flexibele bandaanzetten en de vorm van de grote 54 mm x 45 mm x 24 mm kast kan de drager toch goed zien wanneer het tijd wordt de Bulldog uit te laten. Pardon, op te winden.

De Bulldog wordt losgelaten op de pols

Het staat er echt, Bulldog, net als op een halsband

Het uurwerk van de HM10 Bulldog

Het uurwerk in de HM10 Bulldog is een kunstwerkje. En heet Bulldog en werd in de eigen manufactuur gerealiseerd. Opvallend zijn natuurlijk de tijdsaanduiding en de gangreerve. Maar ook de verhoogde balans die zo fraai prominente te zien is, moet genoemd worden. Nu staat MB& F voor Max Büsser and Friends en dus zullen we wat vrienden noemen die meewerkten aan de HM10. Zo werd het uurwerk vervaardigd onder leiding van Simon Brette. En het concept van de HM10 is van Büsser zelf. Hij kreeg hulp zijn idee vorm te geven dankzij de beroemde horlogeontwerper Eric Giroud. En zoals al te lezen was, is de HM10 verkrijgbaar in twee versies. De ene heet HM10 Bulldog TI en heeft een titanium kast van grade 5 titanium en blauwe ‘ogen’. En de HM10 Bulldog RT heeft een roodgouden ‘lijf’ met zwarte ‘ogen’.

De Bulldog wordt losgelaten op de pols

Het zeer onconventionele uurwerk in de HM10 Bulldog Ti. Blauwe ‘ogen in plaats van zwart zoals in de Bulldog

De tijd weergevende Bulldog van MB&F gaat ongetwijfeld een beter leven krijgen dan die ene, eenzame Aston Martin Bulldog die bijna in de vergetelheid verdween. Bijna, want op Horloge.info werd deze zeldzame Bulldog weer even ‘uitgelaten’.

MB&F HM10 Bulldog en HM10 Ti

Merk: MB&F
Model: HM10 Bulldog RT en HM10 Bulldog TI
Afmetingen: 54 mm x 45 mm x 24 mm
Materiaal kast: grade 5 titanium of 5N roodgoud
Waterdichtheid: 50 meter
Band: bruin of blauw kalfsleer met een titanium of roodgouden vouwsluiting
Uurwerk: eigen Bulldog-kaliber, handopgewonden
Functies: uren en minuten, gangreserve
Gangreserve: 45 uur
Tikfrequentie: 18.000 vph
Prijs: in titanium rond de 100.00 euro; in roodgoud om en nabij de 120.000 euro
Beschikbaarheid: nu verkrijgbaar

De Bulldog wordt losgelaten op de pols

HM10 Bulldog TI voorkant en achterkant

Bezoek www.mbandf.com voor meer informatie over de HM10 Bulldog RT, de HM10 Bulldog TI en andere Horological Machines alsook gebruikte exemplaren die op de site te koop worden aangeboden