Iconisch Ikepod keert terug uit het verleden

Designklassieker onder nieuwe voorwaarden

Ikepod chronograaf met Japans quartz uurwerk

Iconisch Ikepod keert terug uit het verleden met betaalbare designhorloges. De eerste generatie Ikepods was kostbaar te noemen. Designer Marc Newson was verantwoordelijk voor het ontwerp en de horloges waren mechanisch, soms gecompliceerd, altijd laag in oplage en ook altijd aan de prijs. Het nieuwe Ikepod heeft de herkenbare vormtaal, maar spreekt meer mensen aan door het Japanse quartz dat de kosten veel lager houdt.

In 1994 verschijnt de eerste Ikepod op de markt. De Australische superster-ontwerper Marc Newson werkte samen met zakenman Oliver Ike om een ??horloge op de markt te brengen dat eruitzag als een organisch object. Het Engelse woord ‘pod’ betekent ‘peul’ in het Nederlands. In het Engels klinkt pod echter veel buiten aardser en een tikkie futuristisch. Door ook de naam van een van initiatiefnemers te integreren ontstond de naam Ikepod. Een naam waarvan niemand wist hoe die uit te spreken; ‘aaikpot’ of ‘aaikiepot’, zeg het maar.

Ikepod Hemipod Tourbillon

Ikepod Hemipod Tourbillon uit 2008; very few voor de happy few

Topdesign tegen topprijzen

Ondanks de lastige naam zijn de horloges vanaf het eerste begin wel aandachtstrekkers. Het uiterlijk is namelijk innovatief en fris in vergelijking met de traditionele Zwitserse horlogecreaties. Ikepod is een oprechte innovatieve kracht in de horlogewereld. Ikepod staat voor topdesign, ambachtelijke uurwerken van Zwitserse topmakelij en kleine series. Ikepod staat voor luxe dat voor slechts een kleine groep ingewijden is weggelegd.

Een originele, gecompliceerde en kostbare Ikepod uit het verleden

Een originele, gecompliceerde en kostbare Ikepod uit het verleden

Dat wordt alleen maar ‘erger’ door de financiële crisis van 2008. In een (horloge)wereld die op buigen of barsten staat, lanceert Ikepod nog duurdere en nog meer exclusieve collecties in bijvoorbeeld goud en platina. In 2012, ondanks een wereldwijde aanwezigheid bij onder andere Colette, Westime en The Hour Glass, verdwijnt Ikepod in de coulissen.

Ikepod 2.0

Ikepod is uit het zicht, maar niet uit het hart van gepassioneerde horlogeliefhebbers. En dus begint Ikepod vanaf 2017 aan een tweede leven. Ikepod nieuwe stijl moet beter toegankelijk zijn voor diegenen die ooit een Ikepod begeerden, maar er nooit eentje konden betalen. Het nieuwe Ikepod doet meer want het moet ook een nieuwe generatie bewonderaars aan zich gaan binden. Gaan binden schrijven we hier heel uitdrukkelijk, want Ikepod 2.0 is nog in de Kickstarter fase.

Ikepod Duopod

De strak gestileerde Ikepod Duopod met slechts twee wijzers

Bereikbaar Japans quartz

Ikepod Chrono met koperen wijzerplaat

Ikepod Chrono met koperen wijzerplaat

De horloges zijn weliswaar nog niet op de markt, maar wanneer die er gaan komen is er wat om naar uit te kijken. In september 2017 begon Emmanuel Gueit, een beroemde Zwitserse designer die de geestelijk vader van de Audemars Piguet Royal Oak Offshore is, aan de nieuwe Ikepod-wijzerplaten. Hij werd geïnspireerd door de geschiedenis en Marc Newsone maar Gueit heeft ook zijn eigen stijl in het ontwerp weten te mengen. In eerste instantie worden twee chronograafvarianten en twee varianten van de eenvoudiger Duopod gepresenteerd. In de afgeronde kasten tikt Japans quartz om de kosten te drukken. Prijzen beginnen naar alle waarschijnlijkheid rond de 400 euro voor de Dupod en 600 euro voor de chrono. We zijn heel benieuwd naar het uiteindelijke product.

Voor meer informatie: www.ikepod.com/en