Van der Gang heeft een nieuwe Original

De 20052 chronograaf maakt een vette retro-knipoog

Van der Gang Watches Original cover

Na 14 jaar heeft Van der Gang een nieuwe Original. De 20052 chronograaf is een stalen 41 mm horloge met een zeer actuele retro-uitstraling en een waardig opvolger van het eerste Van der Gang horloge. De door en door harde stalen kast waar Van der Gang Watches furore mee verwierf, is weer een van de aandachtstrekkers.

Naamgever Wybe van der Gang Foto Jasper Suyk

Naamgever Wybe van der Gang Foto Jasper Suyk

De 41 mm kast van de 20052 is een kunstwerk. Of beter misschien, een wonder van fijnmechanica. Oprichter en naamgever van het horlogehuis Wybe van der Gang is van oorsprong helemaal geen horlogemaker, hij is een getraind instrumentmaker. Na zijn opleiding in Leiden besloot Wybe zijn eigen bedrijf te beginnen in zijn geboorteplaats Dokkum. Exakt fijnmechanica vestigde hij aan de Oranjewal in het centrum van Dokkum. De hoogwaardige producten van Exact maakten al snel naam en worden gebruikt in de ruimtevaart, luchtvaart en de medische industrie. Wie het over fijnmechanica heeft praat over millimeters en nog minder, net als in de wereld van de horlogemaker. De stap van raketonderdelen naar mechanische horloges is dus helemaal niet zo vreemd.

Massief staal

De 41 mm stalen Van der Gang Watches Original 20052

De 41 mm stalen Van der Gang Watches Original 20052

Terug naar de kast van de 20052. Deze wordt met uiterste precisie uit een massief blok, hoogwaardig roestvaststaal vervaardigd. Wie zijn oog langs de kast laat glijden, ontdekst dat het oppervlak heel erg strak oogt. Waar de concullega’s nog wel eens kast willen afleveren die lijkt te golven, is het voor Van der Gang een erezaak een kast te produceren die ongekend strak en hard is. Ook fijn voor de drager want deze eigenschappen zorgen dat het horloge niet snel een deukje zal oplopen. De 20052 heeft een platte kast waarop een gebold saffierglas is geplaatst. Dat geeft een klassieke uitstraling en draagt zeer comfortabel onder de manchet.

Rood/wit/blauw

Van der Gang Watches Original 20052

Van der Gang Watches Original 20052

De wijzerplaat, geïnspireerd op de eerste Original, heeft een rode schaalverdeling voor de precieze aanduiding van de minuten en dat denken aan klassieke chronografen met een rode telemeter- of tachymeterschaal van bijvoorbeeld Breitling en Breguet. Net als de originele Original heeft de 20052 een wijzer voor de datumaanduiding. In de bovenste subdial zijn vensters geplaatst voor de dag- en maandaanduiding. De lichte, rood/wit/blauwe wijzerplaat heeft een helder eigentijds uiterlijk met klassieke allure. De cirkelvormige versiering van de subdials geeft extra diepte en variatie.

Nauwgezette nauwkeurigheid

Net als voor de vier overige basismodellen van Van der Gang – Chronograaf, Classic GMT, Vlieger, Original en een model voor dames  – geldt dat het aantal exemplaren dat van de 20052 gebouwd gaat worden, bescheiden genoemd mag worden. Van der Gang Watches heeft pakweg twintig specialisten in dienst en die staan in het atelier dat inmiddels is gevestigd aan de Rondweg Noord in Dokkum, niet aan de lopende band. In Dokkum wordt heel nauwgezet en nauwkeurig vakwerk gemaakt en dat kost tijd. De prijs van al dat harde handwerk is in het geval van de 20052 met automatisch chronograaf-uurwerk is € 7.900,-.

De Van der Gang manufactuur in Dokkum

De Van der Gang manufactuur in Dokkum

Voor meer informatie: www.vandergangwatches.nl