De Swatch Flymagic met anti-magnetische balansveer

Een vooruitstrevende en pedagogische creatie

De Swatch Flymagic met anti-magnetische balansveer

Met de Sistem51 toonde Swatch de horlogewereld dat het een automatisch, mechanisch uurwerk kon maken met slechts 51 onderdelen. De Swatch Flymagic met anti-magnetische balansveer gaat nog een stap verder. De Flymagic is een evolutionaire en pedagogische creatie.

De Swatch Flymagic met anti-magnetische balansveer

Nick Hayek, de grote baas van Swatch, toont de mechanische Flymagic

Toen Swatch begin 2014 de eerste varianten van de Sistem51 op de markt bracht (zwart, blauw, rood en wit), liepen vervolgens vele horloge-ingewijden tijdens de SIHH met één van die vier uitvoeringen. Het horloge werd, vast niet toevallig, in Zwitserland tegelijkertijd uitgebracht met die salon vol met concurrenten. Slim! Fanatieke/obsessieve horlogejournalisten en -bloggers stroopten alle dealers van Genève af op zoek naar het plastic horloge met een automatisch uurwerk opgebouwd uit slechts 51 onderdelen. Ik wist een rood exemplaar te bemachtigen. In 2016 volgde een serieuzere, stalen variant van het baanbrekende horloge, de Sistem51 Irony.

Ondersteboven van het uurwerk

De Swatch Flymagic met anti-magnetische balansveer

De 45 mm Swatch Flymagic met rode leren band

De nieuwe Swatch Flymagic heeft als basis het uurwerk uit de Sistem51, maar is toch ook heel anders. In de ferme, tot 30 meter waterdichte stalen kast is een uurwerk ondersteboven geplaatst zodat de drager door de opengewerkte wijzerplaat onmiddellijk alle interessante onderdelen van het kaliber in actie ziet. Aan de oorspronkelijke 51 onderdelen zijn 15 onderdelen toegevoegd. Onderdelen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat het omgekeerde uurwerk niet de verkeerde kant op draait! Wat je niet ziet is trouwens ook interessant; een transparante rotor. Die draait net onder het saffierglas en net boven de wijzers.

Een hagelnieuwe balansveer genaamd Nivachron 

En dan is er de balansveer. Een hagelnieuwe balansveer van een titaniumlegering die bestand is tegen magnetisme, schokken, veroudering en temperatuurvariatie, waardoor deze op termijn zelfs betere prestaties levert. Swatch Group ontwikkelde deze Nivachron balansveer in samenwerking met Audemars Piguet dus we gaan er vast nog veel horen. In ieder geval worden alle toekomstige Sistem51-modellen vanaf september uitgerust met de nieuwe Nivachron balansveer. Nivachron dus en geen Nivarox, die andere bekende balansveer die bij ETA/Swatch Group gemaakt wordt.

De Swatch Flymagic met anti-magnetische balansveer

De Swatch Flymagic is een gelimiteerde editie van 500 stuks in drie verschillende uitvoeringen

De Swatch Flymagic met anti-magnetische balansveer is pedagogisch onderlegd

De debuutmodellen van de 45 mm x 14,8 mm Flymagic zijn behoorlijk aanwezig. Niet zo zeer vanwege de twee stalen modellen met blauwe of rode details of de ‘bling’-variant van staal met een roodgouden PVD-coating, maar wel vanwege de vorm van de gekartelde lunette en het in-your-face uurwerk. Het zeer aanwezige uiterlijk heeft een pedagogische achtergrond; het voorbereiden van een nieuwe generatie op high-end mechanische horloges. Dat de Swatch Group een echte horlogegroep is en geen conglomeraat van luxe merken blijkt uit het feit dat de Tissot Swissmatic-collectie is gestoeld op uurwerktechniek uit de Sistem51. En nu dus ook uit het feit dat een compleet nieuwe, ultramoderne, maar toch ook traditionele balansveer, als eerste in een Swatch verschijnt, maar dat ook ander groepsgenoten op (korte) termijn gaan profiteren van het nauwkeurige onderdeel.

3, tot 500 stuks gelimiteerde Flymagic-modellen

De Swatch Flymagic met anti-magnetische balansveer

Geen roodgoud maar wel een rosé PVD coating

Rest nog wat praktische informatie over bijvoorbeeld prijzen en dergelijke. Laten we beginnen met dergelijke. Elk van de 3 modellen is gelimiteerd tot 500 stuks – het nummer staat op de ring in het midden van de wijzerplaat op een onderdeel dat de rotor ondersteunt – en wordt geleverd met zowel een kalfsleren als een rubberen band. De Flymagic komt op 30 april 2019 op de markt en die dag is met zorg uitgekozen. Het heeft niets met Koninginnedag te maken, maar wel met de verjaardag van Carl Friedrich Gauss (1777 – 1855), de Duitse wis- en natuurkundige die onderzoek deed naar magnetisme en de eenheid van magnetische fluxdichtheid naar zich vernoemd kreeg – toepasselijk gezien de anti-magnetische Nivachron De prijzen van het trio Flymagic is niet erg Swatch-achtig. Reken op een prijs van zo’n 1.500 euro.

De Swatch Flymagic met anti-magnetische balansveer

De eerste generatie Sistem51 en de nieuwe Flymagic broederlijk naast elkaar

Voor meer informatie: www.swatch.com