Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel

Het horloge dat uit de lucht kwam vallen

Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel

Een manufactuur die sinds 2005 verantwoordelijk is voor fraaie haute horlogerie-creaties kunnen we geen nieuwkomer noemen. Diezelfde manufactuur is ook nog eens onderdeel van Chanel en maakt voor dat huis fraaie kalibers. En tóch komt de Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel uit de lucht vallen.

Het is niet de eerste keer dat we over Romain Gauthier schrijven hier op Horloge.info. Roamin Gauthier is namelijk verantwoordelijk voor het Calibre 3 in de Boy.Friend Skeleton van Chanel. De Franse modegigant die ook haute joaillerie en horlogerie op de markt brengt, heeft een aandeel in de manufactuur Romain Gauthier die in 2005 werd gevestigd in de Vallée de Joux, Zwitserland. De uurwerken die het atelier verlaten kenmerken zich door moderne vormen en kleuren, originele technische oplossingen en een afwerking op het allerhoogste niveau.

De kroon is weg!

Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel

Een zijaanzicht van de Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel onthult de onorthodoxe kroon

De haute horlogerie-creaties die het atelier in de ‘horlogevallei’ verlaten zijn stuk voor stuk gemaakt van edele metalen. De Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel breekt met dat gebruik. Het horloge heeft namelijk een 43 mm x 12,1 mm kast die gemaakt is van staal zoals de naam eigenlijk al weggeeft. Dat betekent niet dat de kast onmiddellijk minder nobel is. Wie heeft opgelet ziet namelijk dat de lijnen van de kast niet onderbroken worden door een kroon. De kroon is verplaatst naar de achterzijde. Door de kroon af te platten en horizontaal aan de achterkant te plaatsen ontstaat een zeer rond horloge. Een opening in de achterzijde van de kast maakt het mogelijk de kroon te bedienen.

Kaliber 2206 HMS is modern en onorthodox

Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel

Het fraaie en moderne kaliber 2206 HMS in de Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel

Dat brengt ons meteen op het uurwerk. Het kaliber 2206 HMS meet 34 mm x 5,5 mm en is opgebouwd uit 128 met de hand afgewerkte onderdelen. Het uurwerk is een contrastrijk spektakel met traditioneel gekleurde onderdelen en onderdelen die behandeld zijn met een zwarte NAC-coating. Het balanswiel heeft een speciale gekromde armen die kenmerkend zijn voor Romain Gauthier. Opvallend is natuurlijk ook de 90 graden gedraaide kroon die verder exact werkt als een traditioneel exemplaar. Uittrekken om de tijd te zetten en in de normale positie windt het uurwerk op dat 60 uur gangreserve heeft.

Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel: een naam met een betekenis

Alles in de naam ‘Prestige HMS Stainless Steel’ heeft een betekenis. Steel hebben we al uitgelegd en nu is het de beurt aan HMS. Dat staat niet voor ‘Her Majesty’s Ship’, maar voor ‘Hours, Minutes, Seconds’. De uren en minuten worden net boven het hart van het horloge aangeduid in een subdial met witgouden indexen en de kleine seconden worden op 5 uur aangeduid in een overlappende subdial met witte markeringen.

Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel

De wijzerplaat van de Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel is mysterieus, grijs en komt uit de ruimte

Met een plakje meteoriet

De wijzerplaat is misschien wel het meest bijzondere onderdeel van de Prestige HMS Stainless Steel al blijkt dat nu juist weer níet uit de naam. Niets wijst er namelijk op dat de wijzerplaat is gemaakt van een zeer zeldzame  meteoriet. De wijzerplaat met een diameter van 33 mm is een 0,8 mm ‘plakje’ van een ijzermeteoriet die in 1931 in het noorden van Australië werd ontdekt. De Henbury meteoriet oogt als een klomp grijs metaal, maar wanneer het een zuurbehandeling heeft ondergaan, wordt een geometrisch patroon in het materiaal onthuld. Deze zogenaamde Widmanstätten patronen of Thomson structuren zijn gevormd tijdens het langzaam afkoelen van de ruimtesteen die tijdens de val door de atmosfeer gloeiend heet werd.

Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel

Om dunne plakjes van de Henbury meteoriet te snijden is een speciale machine nodig

Op naar Adelaide!

De Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel wordt in een zeer beperkte oplage van slechts 10 stuks gebouwd en de prijs is op aanvraag. Wie naast het horloge grijpt, maar toch graag de Henbury meteoriet wil zien, kan terecht in Adelaide. In het South Australian Museum of Minerals, Meteorites and Rocks hebben ze een stukje van de ijzeren ruimtesteen die uit de lucht kwam vallen.

Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel

Genieten van een kopje koffie en de Romain Gauthier Prestige HMS Stainless Steel is slechts voor 10 mensen weggelegd

Voor meer informatie: www.romaingauthier.com