Zenith presenteert 2 Pilots en 4 Defy Classics

Voor wie houdt van vroeger en van de toekomst

Zenith presenteert 2 Pilots en 4 Defy Classics

Zenith lijkt eindelijk de poolster te hebben gevonden en stemt hierop een duidelijke koers af. De Pilots nemen het modieuze retro-gedeelte voor hun rekening en de Defy Classic wordt gepositioneerd als de toekomstige ruggengraat van het huis uit Le Locle. Zenith presenteert 2 Pilots en 4 Defy Classics aan het begin van 2019.

Jean-Claude Biver is het genie dat al menig merk een goed herkenbaar gezicht gaf. De man die Blancpain herintroduceerde, Hublot tot een high fashion horlogerie-huis bombardeerde en TAG Heuer opnieuw liet aansluiten bij een grote doelgroep, had tot voor kort ook Zenith onder zijn hoede. Biver doet inmiddels niet meer de dagelijkse leiding en heeft een stap terug gedaan. De CEO’s van de LVMH-horlogemerken moeten het nu helemaal zelf doen. Maar Biver (69) durfde pas van zijn welverdiende rust te gaan genieten toen hij door had wat te doen met Zenith. Natuurlijk heeft Zenith het beroemde El Primero chronograafuurwerk in huis, maar alleen echte liefhebbers hechten daar waarde aan, aldus Biver. Vandaar dat Biver Zenith recentelijk positioneerde als de toekomst van het traditionele horlogemaken. De klassieke El Primero is nauwkeurig tot een tiende, de versie van de nabije toekomst nauwkeurig tot een honderdste en de toekomst daarvan is een chronograaf die tot op de duizendste precies is.

De Defy Classic in zwart, wit en blauw keramiek

In de 6 nieuwelingen die we hier zien tikt geen El Primero, maar de gelijkenis met bijvoorbeeld de indrukwekkende El Primero 21 is wél aanwezig. De vormgeving is een mengeling van jaren ’70 vormen en contemporaine lijnen in het geskeletteerde uurwerk én materialen. De Defy Classic Black, White en Blue Ceramic zijn de eerste modellen in de collectie die gemaakt zijn van een ultrahard materiaal dat bovendien door en door gekleurd is. Dat door-en-door gekleurde keramiek kennen we al van Hublot, een LVMH-groepsgenoot. Bij Hublot staat ook rood in de catalogus – de Big Bang Unico Red Magic is een stralend voorbeeld -, bij Zenith is er de keuze uit zwart, wit en blauw. En wie denkt de zwarte Defy Classic hier al eens eerder te hebben gezien, heeft gelijk. De Defy Classic Black Ceramic hebben we al eerder beschreven op horloge.info.

Modern manufactuurkaliber met silicium

Behalve de keramische modellen is er ook een variant van traditioneel metaal. De Defy Classic Steel Gold heeft een 18-karaats roségouden lunette en een ultralichte, geborstelde titanium kast. Dit is de allereerste Defy Classic waarin roségoud is verwerkt en ook de eerste die staal en goud in één horloge verenigt. De Defy Classic is een neo-futuristische horloge met vormtaal uit het verleden en gemaakt met materialen van vandaag en morgen. Keramiek voor de buitenkant en silicium voor cruciale onderdelen in het echappement. Het manufactuurkaliber Elite 670 SK met silicium onderdelen in het echappement, heeft een tikfrequentie van 4Hz en heeft 50 uur gangreserve. Het is bovendien geskeletteerd. Niet heel fijntjes zoals vroeger gedaan werd, maar strak en stoer waardoor een industrieel uiterlijk ontstaat en geen ambachtelijk.

Zenith presenteert 2 Pilots en 4 Defy Classics

Het kaliber Elite 670 SK in de verschillende uitvoeringen van de Defy Classic komt uit de eigen manufactuur

Modieuze retro-piloten met ‘ouderdomsverschijnselen’

De retro-look van de Pilot-collectie wordt versterkt met een nieuwe variant in zwart en eentje in blauw. De vormgeving grijpt terug op vroege pilotenhorloges en het uiterlijk doelt daar nadrukkelijk op. De Pilot Type 20 Ton-Up – Ton-up  is een Engelse term die mensen beschrijft die dol zijn op hoge snelheden, zoals motorrijden – heeft een 45 mm kast van voorverouderd staal dat oogt alsof de elementen en grootse avonturen het materiaal flink hebben verweerd. De Pilot Type 20 Extra Special heeft een bronzen kast die door de drager getooid gaat worden met een uniek patina. In de twee kasten tikt het manufactuurkaliber Elite 679 met 50 uur gangreserve. In het echappement geen silicium zoals wel het geval is in de Defy Classic. De blauwe of zwarte oily nubuck leren band met beschermende rubber voering en een titanium gesp maken de avontuurlijk look af. Het oogt allemaal heul mannelijk en heul stoer.

Voor meer informatie over de actuele collecties: www.zenith-watches.com