De Christophe Claret Angelico is een hemelse creatie

De rode draad in deze complicatie is een sterk verhaal

De Christophe Claret Angelico is een hemelse creatie

Christophe Claret heeft wat te vieren. Dit jaar bestaat zijn manufactuur 30 jaar en zijn eigen merk viert het 10-jarig bestaan. De Christophe Claret Angelico is een hemelse creatie voorzien van tourbillon plus een bijzondere krachtoverbrenging en dát is de rode draad.

Afgelopen januari tijdens de Geneefse SIHH gebeurde het weer, horlogejournalisten, -bloggers, groupies zwermden om merken als Urwerk, HYT  en MB&F. In het Carré des Horlogers staan de rocksterren van de nouvelle horlogerie en iedereen wil in hun nabijheid verkeren. Christophe Claret is geen rockster. In de eerste plaats oogt hij niet zo en de cool-factor die bijvoorbeeld Max Büsser wél heeft, ontbeert hij. En misschien daarom worden de zeer gecompliceerde creaties van Claret ook niet als cool gezien. En dat vertaalt zich weer op minder aandacht op de sociale media waar horlogefanaten over elkaar heen buitelen in het geven van commentaar dat vaak beperkt blijft tot ‘cool’ en afgeleiden daarvan.

De hemelse creatie is een gecompliceerde krachttoer

De Christophe Claret Angelico is een hemelse creatie

Behalve in roségoud is de Christophe Claret Angelico ook gelimiteerd verkijgbaar in titanium

Christophe Claret is dus niet cool. En wie kijkt naar bijvoorbeeld de Maestro Mamba die vorig jaar tijdens de SIHH debuteerde, zal dat bevestigen. Hoe fraai de complicaties ook zijn in dat horloge, het uiterlijk slaat de plank enigszins mis. De coole plank in ieder geval. Met dat in gedachten wacht ik af wat Claret in 2019 voor nieuws heeft. Ik verwacht vele kleuren en wilde vormen. En dan komt de eerste noviteit op het scherm. Wow! De Christophe Claret Angelico is een hemelse creatie, ik kan niet anders zeggen. Eerste indrukken liegen niet. Het gecompliceerde uurwerk staat centraal en wordt fraai omlijst. Tijd om dieper te duiken in deze gecompliceerde krachttoer.

Geen ketting, maar een draad

In 2019 viert Christophe Claret een dubbele verjaardag: het 30-jarig jubileum van zijn manufactuur en het 10-jarig jubileum van zijn merk. Dat vraagt om iets bijzonders en dat is de Angelico. Het DTC08 handopwindkaliber in de Angelico combineert een tourbillon met een chronometer echappement en een krachtoverbrenging met een kabel en snek. Normaal gesproken wordt een dergelijk systeem dat zorgt voor een gelijkmatige stroom energie uit de veerton op het echappement, uit een dunnen ketting. Een ketting die nog het meest wegheeft van een fijne fietsketting. De Angelico gebruikt geen ketting, maar een draad. Een rode draad in de roségouden variant en dat oogt spectaculair. Waar de ketting vaak verloren gaat door de gelijksoortige kleuren van het omringende uurwerk, is er geen ontkomen aan de rode draad.

De Christophe Claret Angelico is een hemelse creatie

Het handopwindkaliber DTC08 is de micromachine van dienst in de Christophe Claret Angelico. Een driedimensionaal, modern gevormd sculptuur met krachtige, robuuste bruggen

De Christophe Claret Angelico is een 18e eeuws idee met 21e eeuwse techniek

Het gevoelige chronometer echappement in de Angelico is oorspronkelijk ontworpen om te functioneren/navigeren in een perfect gestabiliseerde positie. Vandaar dat in de 18e eeuw scheepschronometers met een dergelijk echappement, in een cardanische ophanging werden geplaatst. In de Angelico is niet zo’n ophanging geplaatst en dat is opmerkelijk want een chronometer echappement is kwetsbaar voor schokken. Claret heeft een veersysteem bedacht om het echappement op zijn plek te houden. De kabel van het fusee-transmissiemechanisme is het tweede hoogtepunt. De kabel is gemaakt van Dyneema, een ongekend sterke kunststof.  De kabel heeft minder last van energievretende frictie dan een ketting. Bovendien kan de kabel vanwege de dikte van slechts 0,18 mm twee keer vaker rond de fusee gewikkeld worden en dat resulteert in een nóg gelijkmatiger krachtoverbrenging.

De Christophe Claret Angelico is een hemelse creatie

Achteraanzicht op het kaliber DTC08 in de Christophe Claret Angelico. Het onthult het systeem dat de springende uren aandrijft

De chronometer-purist Christophe Claret

De rode draad ís de rode draad in de roségouden uitvoering van de Angelico. In de titanium uitvoering is de rode draad wit. Het 470-delige uurwerk met tourbillon, chronometer echappement en kabel en fusee-transmissiesysteem is een primeur in een polshorloge. Het zijn stuk voor stuk systemen die moeten zorgen voor een zo precies mogelijk uurwerk. Christophe Claret is een echte chronometer-purist, vandaar. Het aflezen van de precieze tijd gebeurt met een minutenindicatie die aan de buitenzijde van de wijzerplaat rondgaat en een springende, digitale urenweergave voor twee tijdzones. Vandaar dat er ook een dag/nacht-aanduiding aanwezig is. Ook af te lezen is de gangreserve die 72 uur bedraagt. De 45,5 mm Angelico is verkrijgbaar in twee 10-delige gelimiteerde edities in 5N roségoud of titanium. De prijs is vanzelfsprekend op aanvraag.

Voor meer informatie: www.christopheclaret.com