We kennen Christophe Claret van zijn allesbehalve conventionele designs. Een waaghaals die alle kleuren van het spectrum benut en de box van out-of-the-boxdenkers verruimt. Dit seizoen presenteert hij de Christophe Claret Maestro Mamba: een wel heel exotisch en exclusief exemplaar. De polsband is namelijk van slangenhuid gemaakt – van felgroene mamba of oranje korenslang.

Christophe Claret is hiervoor naar Mozambique afgereisd, naar grond van een tsavorietmijneigenaar, waar op het dier wordt gejaagd. Deze locatie bracht de horlogemaker ertoe om ook het prachtige tsavoriet (zeldzamer dan smaragd) te gebruiken in de Maestro Mamba.

Naast de authentieke huid en bijzondere stenen, onderscheidt het horloge zich door de handgegraveerde slang die door het hart van de Maestro kronkelt. Het effect is enigszins provocerend, maar juist ook daardoor weer fascinerend: een typisch staaltje Christophe Claret.

ChristopheClaretMaestroMambaDubbeljpg

Het concept komt goed tot zijn recht door het handelsmerk van het huis: een multidimensonaal ontwerp met opengewerkte bruggen – zoals Christophe Claret er zelf naar verwijst: in stijl van Charles X. Het model van de Maestro specifiek leent zich bij uitstek voor een Mamba-uitvoering: door de saffierglazen koepel die eigen is aan de Maestro, is de samensmelting van het mechanisme en de anarchistische slang vanuit elke hoek te zien. Ook het handgewonden uurwerk van het model, zichtbaar complex, mag doen denken aan het overvloedige leven van de jungle.

Voorts is, ook wat betreft de functies van het horloge, de hand van Christophe Claret te herkennen: immer buiten de gebaande paden. Zo wordt de datum op vijf uur ongewoon groot weergegeven door een kegel, bestaande uit twee draaiende delen, en kent het horloge tussen drie en vier uur een esthetische herinneringsfunctie, ook in ronde kegelvorm. Deze MEMO-kegel, alternatief voor een ‘knoop in de zakdoek’, met op zijn top een tsavoriet, heeft op zijn helling een tweede tsavoriet en (aan de andere kant van de ronde helling) een diamant. De drager wordt herinnerd door een draaisysteem, waarbij óf de tsavoriet óf de diamant op zes uur van de MEMO-kegel staat; simpel, doch elegant.

SIHH 2018: Christophe Claret Maestro Mamba

SIHH 2018: Christophe Claret Maestro Mamba Green

SIHH 2018: Christophe Claret Maestro Mamba Orange

SIHH 2018: Christophe Claret Maestro Mamba Orange

Prijs: CHF 96,000

Details: Christophe Claret Maestro Mamba, handgewonden uurwerk, kaliber DMC16, gangreserve van 7 dagen. Kast heeft een diameter van 42,0mm en is waterbestendig tot 30m. Kast is van titanium met zwarte PVD-coating, slang van 4N roségoud met SpectraCoat TM green of handgeschilderd oranje. Kroon is van PVD-behandeld roestvrij staal met cabochongeslepen tsavoriet (groene variant) of oranje saffier. Band van huid van groene mamba of oranje korenslang.

Kijk ook op de website van Christophe Claret.