Al vanaf het moment dat Girard-Perregaux het horloge in 1975 (als quartzhorloge) lanceerde, is de Laureato een eigenzinnig horloge. Logisch ook dat de klassieker in 2016 weer tot leven werd geroepen, doch destijds als limited edition van slechts 225 exemplaren: symbool voor de 225e verjaardag van het luxe horlogemerk. Desalniettemin proostte het Zwitserse merk een jaar later op een volledige collectie van de Laureato met maar liefst 34 verschillende modellen. Deze collectie behelsde horloges variërend van 34mm tot 42mm, in roestvrijstaal, roségoud, of allebei, maar ook met leren banden in blauw, zwart of wit. Girard-Perregaux bewees hiermee nog steeds van deze tijd te zijn – te kunnen kijken naar het model vanuit een moderner perspectief zonder af te wijken van de essentialia van de sporty chic hit: een achthoekige bezel, de geïntegreerde band en de wijzerplaat bedrukt met Clous de Paris-motief. De zojuist gelanceerde Laureato 38mm White Ceramic is hier een prachtig voorbeeld van.

De nieuwste Laureato is een all-white elegant juweel. De keuze voor keramiek lijkt in zekere zin natuurlijk; als een verlenging van het ergonomische origineel. Het keramiek maakt het horloge nu nog fijner voor de drager vanwege zijn lichte gewicht en minutieuze afwerking die maakt dat het horloge prettig op de huid ligt. Ook de kleur wit is een afgewogen besluit geweest als synoniem van puur en zuiver, en geeft het laatste model een nieuw soort gedefinieerde elegantie mee – nog fijner dan we gewend zijn van de Laureato. Deze verfijnde air wordt alleen maar versterkt door de 56 brilliant-cut diamanten, die we vorig jaar nog zagen bij de Laureato 34mm. De groottes van de diamanten corresponderen met hun positie op de achthoekige bezel, die weer gemaakt is van clean, helder staal.

Girard Perregaux, Laureato 38mm White Ceramic

Details: De kast telt een relatief kleine doorsnee van slechts 38,0mm, met anti-reflectie saffierglas voor de wijzerplaat en saffierglas op de achterklep. De wijzerplaat is zilverwit met het herkenbare Clous de Paris-motief. Voorts is de kast tot 100m waterdicht. Het automatische uurwerk hebben we eerder gezien in de Girard-Perregaux 1957: de  GP03300-0130. Dit kaliber kent 218 onderdelen, een gangreserve van minimaal 46 uren en is volledig in-house gemaakt. Het uurwerk laat de uren, minuten, seconden zien aan de hand van strakke, lichtgevende wijzers en geeft de datum weer op de wijzerplaat bij de kroon.

De Laureato 38mm White Ceramic is zowel met armband volledig van witte keramiek – gepolijst en satin-brushed – als met een witte, rubberen band met een witte keramische kap.

Laureato38mmwhitec.dubbel

Kijk ook op de website van Girard-Perregaux.