Zenith Defy Classic Black Ceramic

Strak, urban, licht, zwart en opengewerkt

Zenith Defy Classic Black Ceramic

De nieuwe Zenith Defy Classic Black Ceramic is geen pre-SIHH 2019 nieuwigheid om de simpele reden dat het horlogehuis niet aanwezig is op de horlogesalon. Deze nieuwe Defy trotseert de storm van nieuwe horloges van Richemont en consorten die volgende week op zal steken. Zenith doet dat met een strak, gestileerd, licht, zwart en opengewerkt Defy Classic-model.

De nieuwe Zenith Defy Classic Black Ceramic is de eerste in de Defy Classic-collectie die is uitgevoerd in ultrahard keramiek. Het zwarte materiaal is niet alleen zeer hard en daardoor zeer goed bestand tegen krassen, het is ook licht in gewicht en daardoor zeer comfortabel om de pols. De kastmaat van 41 mm is ook een garantie voor probleemloos draaggenot.

Hoekig silhouet met een knipoog naar de jaren ’70

Zenith Defy Classic Black Ceramic

De strakke, lichte en diepzwarte kast van de Zenith Defy Classic Black Ceramic is ook slank

De diepzwarte Zenith Defy Classic Black Ceramic combineert kenmerken van 40 jaar geleden met modernistische elementen. De facetgeslepen vorm van de kast grijpen terug naar de vroege jaren ’70 toen de eerste Defy het levenslicht zag. Het opvallende silhouet van het horloge met zijn gepolijste en geborstelde oppervlakken benadrukt de geometrische vormgeving. Het hoekige silhouet van de kast wordt verzacht door de cirkelvormige lunette.

Ultramoderne urban architectuur

Zenith Defy Classic Black Ceramic

De opengewerkte wijzerplaat van de Zenith Defy Classic Black Ceramic lijkt thuis te horen in een Spider Man flm

De wijzerplaat van de Zenith Defy Classic Black Ceramic vormt een groot contrast met de bijna monolithische uitstraling van de kast. De wijzerplaat is opengewerkt waardoor een grafisch schouwspel is gecreëerd. De strakke lijnen van de geskeletteerde wijzerplaat doen wel wat denken aan een motief dat Spider-Man aan zou staan. Het is modern een doet ook denken aan grootsteedse, utramoderne architectuur; urban moet je tegenwoordig zeggen over dit soort vormgeving. De wijzers en indexen zijn glanzend gepolijst om duidelijk zichtbaar te blijven in het visuele geweld van het geskeletteerde decor. In het donker lichten zowel de wijzers als de indexen subtiele groen op dankzij het gebruikte Super-LumiNova.

Anatomie van een uurwerk

Door de wijzerplaat heen is het gebruikte manufactuur-uurwerk te zien. Geen El Primero-chronograafkaliber zoals bijvoorbeeld in de hypersneltikkende Defy El Primero 21, maar het automatische kaliber Elite 670 met een tikgetal van 28.800. De Elite wordt al vele decennia door Zenith gebruikt, maar dit is de eerste keer dat het manufactuurkaliber opengewerkt te zien is. De gehele anatomie van het uurwerk is opnieuw uitgevonden – niet alleen esthetisch door bijvoorbeeld het gebruik van open bruggen met – maar ook technisch. Zo is in het echappement silicium gebruikt zodat het onderdeel beduidend minder energie verbruikt en daardoor nauwkeuriger functioneert.

Zenith Defy Classic Black Ceramic

De Zenith Defy Classic Black Ceramic is geen chronograaf en dus is het uurwerk geen El Primero kaliber maar het Elite 670 uurwerk

Standaard met urban rubber

Een modern zwart horloge met modernistische inslag wordt bijna standaard geleverd met een band van rubber. De Zenith Defy Classic Black Ceramic ook. De band heeft een geometrisch patroon gekregen dat overeenkomstig de urban designtaal is. Persoonlijk ben ik heel benieuwd hoe het horloge eruit zou zien op een custom made band van contrasterend ruw zwart suède. Lijkt me nóg urbanner.

Voor meer informatie: www.zenith-watch.com