Twee skeletten van Chopard en Chanel

Een complicatie voor hem en een ‘boyfriend’ voor haar

Chopard L.U.C Full Strike cover

De term ‘skeletteren’ is misschien wel de meest misleidende en lugubere in de wereld van de haute horlogerie. Met kale botten heeft het niets te maken. Al is het weghalen van ‘overbodig’ materiaal van het uurwerk wel zoiets als het vlees van botten schrapen… Skeletteren is vooral een aloud handwerk dat expertise vereist. De twee skeletten van Chopard en Chanel die we hier tonen zijn compleet verschillend. De Chopard L.U.C Full Strike is een gecompliceerde weldoener en de Chanel Boy.Friend Skeleton is een gestileerde metgezel. 

Chopard L.U.C Full Strike

Luxe is niet oppervlakkig. Luxe staat in sommige gevallen ook voor duurzaamheid. Het is maar net hoe het bedrijf van luxe-artikelen zelf naar de wereld kijkt. Bij Chopard kijken ze weloverwogen naar de wereld om hun heen. En wat ziet de familie Scheufele die aan het roer staan van het toonaangevende juwelen- en horlogehuis? Dat duurzaamheid en eerlijkheid een goed zijn zijn dat gerespecteerd te worden. Vandaar dat Chopard als eerste horloge- en juwelenhuis ter wereld voor al haar collecties alleen nog 100% ethisch verantwoord goud gebruiken. Chopard is helemaal over gegaan op ‘goed goud’ en dat siert het Zwitserse familiebedrijf.

Close up van de Chopard L.U.C Full Strike in fairmined witgoud

Close up van de Chopard L.U.C Full Strike in fairmined witgoud

Fairmined Gold

In 2014 introduceerde Chopard het eerste L.U.C-horloge in Fairmined Gold. Dat goud is onder gecontroleerde omstandigheden gewonnen, voldoet aan de hoogste internationale sociale en ecologische normen en wordt bij Chopard in eigen huis gesmolten. Het goud van Chopard wordt ingekocht via een van twee mogelijke traceerbare routes: Chopard gaat over op goed goud uit ambachtelijke, kleinschalige mijnen die deel uitmaken van de Swiss Better Gold Assocation (SBGA), met Fairmined en Fairtrade regelingen, óf Chopard gebruikt goud met de Chain of Custody certificering van de Responsible Jewellery Council (RJC). Met de RJC heeft Chopard een partnership. Chopard gaat langdurige samenwerkingen aan met ambachtelijke, kleinschalige mijnen en neemt actief deel aan samenwerkingen om 100% van haar goud via betrouwbare bronnen in te kopen.

533 componenten

Het ultra gecompliceerde uurwerk van de Chopard L.U.C Full Strike

Het ultra gecompliceerde uurwerk van de Chopard L.U.C Full Strike

De 42,5 x 11,5 mm L.U.C Full Strike is een gecompliceerde nieuweling die dit jaar is geïntroduceerd in fairmined witgoud. Het horloge is niet alleen een feest voor de oren maar ook een lust voor het oog. Het met de hand op te winden Caliber L.U.C 08.01-L bevat niet minder dan 533 componenten, maar meet slechts 7,97 mm in hoogte. Dankzij de deels geskeletteerde wijzerplaat biedt dit horloge inzicht in de bewegingen van het mechanische ballet. Vooral het onbelemmerd zicht op de gepatenteerde saffiergongs op 10 uur en de zeer hoogstaande afwerking in overeenstemming met de strikte vereisten van de Geneefse Zegel, betoveren de kijker.

Stalen hamers op saffierglas

Nog even voor de duidelijkheid: de gongs zijn gemaakt van saffierglas, niet van traditioneel metaal. Het saffierglas strekt zich uit aan de binnenkant van de kast en vormt een soort van glazen cilinder. Wanneer de stalenhamers dat glas raken, ontstaat een luchtig en helder geluid. De gongs zijn vervaardigd uit een enkel saffierblok. Volgens Chopard klinkt de L.U.C Full Strike hetzelfde als wanneer “een zilveren mes zachtjes tegen een glas van Boheems kristalglas tikt”. Als dat zo is heeft de drager van de L.U.C Full Strike misschien ook de neiging na elke keer dat het horloge weerklinkt, een toast uit te brengen.

Caliber L.U.C 08.01-L met de saffieren gongs

Caliber L.U.C 08.01-L met de saffieren gongs

Voor meer informatie: www.chopard.com

Chanel Boy.Friend Skeleton

Chanel Boy.Friend Skeleton

De transparante Chanel Boy.Friend Skeleton met eigen uurwerk

Het zou Chanel tekortdoen om te stellen dat de horloge-ambities van het vooraanstaande modehuis voor het eerst aan het licht kwamen toen in 2016 de Monsieur werd gepresenteerd. De Monsieur was een gesoigneerd herenhorloge voorzien van Chanels eerste manufactuur-uurwerk, Calibre 1.  Chanel drukte eigenlijk al in 2000 een duidelijk stempel op de contemporaine horlogemarkt door de J12 te presenteren. De eerste generatie J12 combineerde een comfortabele vormtaal met monochromatisch, glanzend keramiek; een instant hit. De J12 is nog steeds springlevend en de ruggengraat van Chanel, maar het huis wilde meer. Meer aanzien, meer respect, meer vaste grond onder de voeten in de horlogewereld. Het resulteerde in 2016 in het eerste manufactuuruurwerk Calibre 1. Het zeer fraai vormgegeven en gecompliceerde uurwerk met springen uren werd geplaatst in de Monsieur. Vorige jaar verscheen Calibre 2 in de Première Camélia Skeleton en 2018 is het jaar van alweer een nieuw uurwerk, Calibre 3.

Heldere en pure lijnen

Calibre 3 is geplaatst in de nieuwe Boy.Friend Skeleton. Het basisontwerp is een ontwerp dat werd geïntroduceerd in 2015. Het horloge heeft een vorm die is afgeleid van het Parijse Place Vendôme. Nicolas Beau, hoofd van de afdeling horloges en juwelen zegt over de nieuweling: “Ons doel met Calibre 3 was een geskeletteerd uurwerk ontwikkelen met heldere lijnen die de puurheid van het horloge onderstrepen. Vandaar dat de tandwielen dicht zijn in plaats van opengewerkt; het zorgt voor een meer solide beeld. De vorm van verticaal elkaar overlappende cirkels lijkt te zweven in de octogonale kast. Overigens zie je dergelijk tandwielen haast niet want een perfect plat tandwiel maken is bijzonder moeilijk en bovendien is een dergelijk wiel zwaarder. En wanneer tandwielen zwaarder zijn, kost het meer energie en dat is nu precies iets waar een mechanisch uurwerk zuinig mee om moet springen. De bruggen zijn naar de achterzijde van het uurwerk verhuist zodat de balans, het ‘kloppende hart’ van het uurwerk, meteen in het oog springt.”

Gedeconstrueerde Chanel Boy.Friend Skeleton

Gedeconstrueerde Chanel Boy.Friend Skeleton

De ontwikkeling van Calibre 3 duurde 3 jaar

Wanneer Chanel met technische vraagstukken te maken krijgt, kan het aankloppen bij de uurwerkspecialisten van Romain Gauthier in het Zwitserse Le Sentier. Beau: “We werken samen met de beste specialisten en daar maken we geen geheim van. Het inschakelen van specialisten is iets dat we bij Chanel al jaren en jaren doen. Chanel heeft Romain Gauthier niet aangekocht, maar we hebben wel een aandeel in het bedrijf. De samenwerking zorgt voor een creatieve wisselwerking op het gebied van mechanische uurwerken die anders niet mogelijk was. Calibre 3 bestaat uit 114 onderdelen die heel anders zijn gebruikt dan in een traditioneel uurwerk. We zijn uitgegaan van een esthetisch idee en alleen met een uurwerkpartner als Romain Gauthier is het mogelijk dat idee te materialiseren. Al heeft de ontwikkeling van Calibre 3 alsnog drie jaar geduurd.”

Het Calibre 3 in de Chanel Boy.Friend Skeleton is een lust voor het oog

Het Calibre 3 in de Chanel Boy.Friend Skeleton is een lust voor het oog

Voor vrouwelijke Chanel-fans én mannen met een vrije geest

De Boy.Friend meet 37 x 28 mm en combineert mannelijke maten met zachte lijnen die niet per se vrouwelijk zijn, maar in ieder geval niet macho. Het horloge is verkrijgbaar in twee beigegouden versies; met en zonder diamant. Bedoeld voor de vrouwelijk fan van het huis en voor mannen met een vrije geest. “Sommige mannen vinden het misschien moeilijk om een horloge te dragen waar Chanel opstaat,” zegt Beau. “De man die de Boy.Friend Skeleton draagt zal in ieder geval sterk in zijn schoenen staan. Het is iemand die bewust door het leven gaat en zich niets aantrekt van de mening van een ander.”

Voor meer informatie: www.chanel.com