De stalen 40 mm Chopard L.U.C XP

zit er warmpjes bij dankzij een band van merinowol

De stalen 40 mm Chopard L.U.C XP

Het einde van juli is in zicht, het is hartje zomer. En precies nu verschijnt de stalen 40 mm Chopard L.U.C XP met een band van merinowol. Hebben ze in Zwitserland een zonnesteek opgelopen? Nee, dat hebben ze niet. Horloge.info legt uit hoe het zit.                    

Bij de L.U.C Flying T Twin ging het om de primeur van de vliegende tourbillon en de kast van Fairmined Gold. De L.U.C XPS Twist QF blinkt uit door datzelfde ‘goede goud’ en bovendien is het een chronometer die als kers op de taart het Qualité Fleurier-kenmerk draagt. De 8.100 euro kostende stalen 40 mm Chopard L.U.C XP (168592-3002) is een veel eenvoudiger variant in de collectie manufactuur-horloges. Maar deze L.U.C heeft tóch een zeer opvallend detail; de band van blauw merinowol.

Minimalistisch en zeer essentieel

De stalen 40 mm Chopard L.U.C XP

Chopard L.U.C XP met een opvallende band van merinowol. Let ook op de voering van alligatorleer

         

L.U.C vertegenwoordigt bij Chopard het hoogst haalbare op uurwerk- en afwerktechniek. En esthetiek want elke horloge in deze collectie heeft een opvallend en (subtiel) afwijkend uiterlijk. De Twist is bijvoorbeeld asymmetrisch, de wijzers zijn altijd karakteristiek van vorm en de wijzerplaten zijn doorgaans voorzien van een fraai patroon. De L.U.C XP heeft een puur, elementair design met slechts twee wijzers. Van een secondewijzer of datumaanduiding is heel minimalistisch afgezien. En hiermee raakt de stalen 40 mm Chopard L.U.C XP. De wijzers, Arabische cijfers en indexen zijn uitgevoerd in roségoud. En de wijzerplaat heeft een intens marineblauwe kleur. De kleur van de band is daarop afgestemd…

De stalen 40 mm Chopard L.U.C XP

Marineblauw en roségoud gaan heel fraai samen. Net als staal en merinowol trouwens

Merinowol kriebelt niet!

En ja, het is die blauwe band die de meeste aandacht opeist. Op het eerste gezicht is al goed te zien dat het ietwat ruig ogende materiaal geen leer is. Of rubber. Of canvas. Nee, het is wol. Merinowol om precies te zijn, van het merinoschaap. En die wol heeft volgens Wikipedia “… een zeer fijne structuur en is daarom zeer geschikt voor tal van toepassingen. Zo wordt het gebruikt voor gordijnen of om te vilten, maar het is ook erg bruikbaar voor kleding, omdat de stof niet kriebelt.” En horlogebanden. Maar ondanks dat de wol niet kriebelt heeft Chopard de voering van de wollen band uitgevoerd in bruin leer. En voor wie echt de kriebels krijgt van wol heeft geluk. Want het horloge wordt geleverd met een extra band van cognackleurig alligatorleer.

De stalen 40 mm Chopard L.U.C XP heeft een microrotor

De stalen 40 mm Chopard L.U.C XP

Manufactuurkaliber L.U.C 96.53-L met microrotor en Twin dubbele veerton

                    

Laten we nog even terugkeren naar de technische kant van de stalen 40 mm Chopard L.U.C XP. Chopard heeft het horloge uitgerust met een ultra-dun uurwerk van slechts 3.3 mm dikte. Het automatisch kaliber L.U.C 96.53-L met een fraaie micro-rotor heeft een gangreserve van 58 uur danzij een Twin (dubbele) veerton. En het is ook nog eens volledig in eigen manufactuur ontwikkeld en vervaardigd. Qua horlogetechniek zou Louis-Ulysse Chopard, de oprichter van het onafhankelijke familiebedrijf, trots zijn op deze nieuwe L.U.C-creatie. Of hij ook een modieus bandje van merinowol zou dragen, zullen we nooit te weten komen.

Voor meer informatie over de L.U.C-collectie en de andere horlogecreaties: www.chopard.com