De gelimiteerde Bremont Supersonic is een eerbetoon aan de supersonische Concorde die het 50-jarig jubileum viert. Beetje treurig is het feit dat het snelste passagiersvliegtuig aller tijden levenslang veroordeeld is tot een verblijf op vaste grond. De prijs aan de pomp was simpelweg onbetaalbaar.
Niets zegt jetset reizen meer dan de Concorde. Het supersonische passagiersvliegtuit van British Airways en Air France dat in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk gezamenlijk werd ontwikkeld en gebouwd – met Brexit is een supersonisch vervolg op Concorde uitgesloten – en mondiaal tot de verbeelding sprak. Van London naar New York in drie uur was geen probleem in een vliegtuig dat tot 18 kilometer hoogte kon vliegen en een snelheid bereiken van Mack 2,04; ruim tweemaal de snelheid van het geluid. Toen in 2003 de brandstofprijzen de pan uitliepen was het net langer rendabel om heen en weer over de Atlantische Oceaan te vliegen. Ook niet met 124 passagiers aan boord die een ticket van 11.000 euro hadden betaald. Voor de Concorde was de concurrentie met de dikke en slome, veel grotere maar vooral ook veel zuiniger Boeing 747 als een gevecht tegen de bierkaai.
Tijdreizen kan!
Voordat we de aandacht gaan richten op de Bremont Supersonic, toch nog even dit: Toch nog even dit. De Concorde vloog zo snel dat een vlucht van Europa naar de Verenigde Staten dat door het tijdsverschil het vliegtuig volgens de plaatselijke tijd uren eerder aankwam dan het was vertrokken. Tijdreizen kan dus echt.
Met onderdelen van Concorde Alpha Bravo
En dan is het nu (eindelijk) tijd voor de gelimiteerde Bremont Supersonic. 300 stuks in staal, 100 in witgoud en 100 stuks in roségoud gaan er gemaakt worden. Wat het meest unieke is aan de Bremont Supersonic is dat in het horloge aluminium van de G-BOAB Concorde, bekend als Alpha Bravo, is verwerkt. Deze Concorde van British Airways werd in 1974 geregistreerd en vloog voor het eerst in 1976.
Alpha Bravo was de derde Concorde in Britse dienst en in september 1984 vestigde het vliegtuig een afstandsrecord door van Washington naar Nice te vliegen. Na het WK voetbal in 1998 in Frankrijk vloog Alpha Bravo het Engelse team terug naar huis. Een trip van een paar minuten. En nu hebben we het weer over het vliegtuig en niet over het horloge.
Eerste eigen handopwinduurwerk
Het aluminium van de Concorde is door een saffieren achterdeksel te zien. Ook te zien is Bremonts eerste in eigen beheer gebouwde handopwinduurwerk. Het uurwerk heeft een achtdaagse gangreserve die op 12 uur op de wijzerplaat is af te lezen. Het uurwerk heeft ook een kleine secondewijzer plus een datumaanduiding; beide te zien op 6 uur. Wie meer, veel meer wil weten op de gelimiteerde Bremont Supersonic en minder over de Concorde, kan terecht op www.bremont.com