Jaarlijks wordt negen miljoen ton plastic in zee gedumpt. En visnetten zijn een belangrijke bron van deze vervuiling. Ulysse Nardin maakt zich zorgen over. En doet er iets aan. Ulysse Nardin maakt een horloge van afval, de Diver Net, een horloge gemaakt van gerecyclede visnetten. Waar hebben we dat eerder gezien…
Soms is het niet belangrijk de eerste te zijn. Wanneer het gaat om een probleem op te lossen bijvoorbeeld. Denk aan het opruimen van de miljoenen tonnen afval die in de oceanen ronddobberen bijvoorbeeld. Vele handen maken licht werk. En dus was de Gyre SeaCleaner misschien de eerste, maar gelukkig niet meer de enige. Want Ulysse Nardin maakt een horloge van afval uit de oceanen, net als Gyre en nu ook Alpina met hun Seastrong Diver Gyre Automatic. De Diver Net heeft een kast die voor het grootste gedeelte is gemaakt van gerecyclede visnetten. En de band is geweven van PET-plastic dat in de zee is gevonden en door het Zwitserse bedrijf Tide in garen is omgezet.
Afval omzetten in bouwstenen
In de manufactuur van Ulysse Nardin in het Zwitserse Le Locle wordt nagedacht de wereld schoner te maken. En dan met name de oceanen. Omdat ‘UN’ een sterke nautische historie heeft. En wat je als horlogemerk kunt doen, is bijvoorbeeld afval omzetten in bouwstenen. Met als resultaat dat vorige maand tUlysse Nardin dat de toewijding aan de circulaire economie van de zee materialiseerde met de lancering van een band gemaakt van visnetten. Deze R-STRAP oogt als textiel, maar is gemaakt van veredeld plastic. Maar UN doet meer pogingen om te produceren met een kleinere impact op het milieu. Zo maken ze in de Zwitserse Jura een transparant keramisch horlogeglas dat het milieu minder belast.
Ulysse Nardin maakt een horloge van afval
En dan is er nu de Diver Net: een concepthorloge waarvan elk element zo milieuvriendelijk mogelijk is ontworpen om duurzaamheid te promoten. Van de zee tot de pols. De Diver Net is een innovatief horloge dat is gemaakt van visnetten in samenwerking met het Franse bedrijf FIL & FAB. En de band is gemaakt van PET-plastic uit de zee. Jaarlijks wordt negen miljoen ton plastic in de oceaan gedumpt. En visnetten zijn een van de belangrijkste bronnen van vervuiling. Deze drijvende objecten hebben een beperkte levensduur en worden veel te vaak verloren of op zee gedumpt. Drie jonge Bretonse ontwerpers kwamen op het idee om de eerste recyclingsector voor visnetten in Frankrijk te creëren: FIL & FAB.
Vissers worden aangemoedigd om hun versleten netten in havencontainers te deponeren. Deze netten worden vervolgens gedemonteerd en alleen de polyamide draden, een zeer resistente kunststof, worden bewaard. Na het deconstrueren en granuleren worden de verkregen pellets een grondstof. Deze recycling van een bestaande plastic grondstof is een effectief argument om de productie van nieuw plastic te stoppen. Door een doel voor afgedankte visnetten te zoeken, helpt Ulysse Nardin naar het zoeken van een concrete oplossing om plasticvervuiling op zee te verminderen.
Helaas is de Diver Net (nog) een concepthorloge
Helaas is de Diver Net vooralsnog een concepthorloge. Maar op termijn zullen er vast en zeker duikhorloges van het merk opduiken gemaakt van oude visnetten. Voor wie niet zo lang wil wachten, kan alvast bij Gyre of Alpina een horloge gemaakt van gerecyclede netten opvissen.
Voor meer informatie: www.ulysse-nardin.com