De Longines Legend Diver is er nu in brons

Een 42 mm retro-duiker op basis van de “Super Compressor”

De Longines Legend Diver is er nu in brons

In de Heritage-familie van Longines duiken zo nu en dan fraaie pareltjes op. Zo zijn we bijvoorbeeld groot fan van de Military Marine Nationale die stamt uit de jaren ‘40. Maar ook in recenter tijden is inspiratie op te duikelen. De Longines Legend Diver is er nu in brons bijvoorbeeld. En dat horloge stamt uit de jaren ’60.

De Longines Legend Diver is er nu in brons

Longines Super Compressor Ref. 7042

Eigenlijk dachten we dat er al een bronzen Legend Diver in 42 mm-uitvoering was. Maar dat hadden we dus mis. Er staat staal met staal, rubber of leer in de catalogus plus een moderner ogende Legend Diver Black PVD. Brons is dus helemaal nieuwe. Nou ja, niet nieuw want brons is zo’n beetje het nieuwe zwart als het om kasten gaat, maar je begrijpt wat we bedoelen. Brons met een groene wijzerplaat is trouwens ook niet echt origineel, maar ook dat is nauwelijks erg te nomen. Een rode Ferrari is misschien een cliché, maar het past wel perfect. En dat doen groen en brons dus ook. Brons dat patina ontwikkeld kleurt langzaam richting de kleur op de wijzerplaat en zorgt voor een fraaie groene gloed. Puur natuur op de pols.

XXL toen is L nu

De 42 mm Legend Diver is een duikhorloge gebaseerd op de twin-crown duikhorloges van de jaren ’60. En dan met name de refs. 7042, 7150 en 7594. De onderste kroon is voor het opwinden van het uurwerk en het instellen van de tijd. En de tweede, bovenste kroon wordt gebruikt voor het instellen van de draaiende duikring aan de buitenzijde van de wijzerplaat. Die duikring draait onder het glas welteverstaan en niet extern zoals bijvoorbeeld bij een Rolex Submariner. De bijnaam “Super Compressor” die het origineel meekreeg, dankt het horloge aan de voor die tijd zeer grote kasten van 42 mm. De waterdichte behuizingen werden gemaakt door specialist E. Piquerez die ook aan andere horlogehuizen kasten leverde. 42 mm was XXL toen en is maatje L tegenwoordig. En een L past bijna iedereen.

De Longines Legend Diver is er nu in brons

De nieuwe 42 mm Longines Legend Diver L3.774.1.50.2 in brons en stemmig groen

Exclusief kaliber met silicium balansveer

De oorspronkelijke Legend Divers van decennia geleden hadden allemaal glanzende zwarte wijzerplaten. Groen is nieuw. Net als de kast in brons met titanium achterdeksel. En in die tot 300 meter waterdichte kast met twee geschroefde kronen tikt het kaliber L888.5. En dat nieuwste generatie automatische uurwerk is gebaseerd op het kaliber ETA A31.L01. Het uurwerk tikt met 25.500 vibraties per uur en heeft een balansveer uit silicium. De gangreserve is door het verlagen van het tikgetal verhoogd naar 64 uur. Bovendien wordt dit uurwerk exclusief door Longines gebruikt. De andere Swatch Group-merken mogen er wel naar kijken, maar het niet gebruiken.

De Longines Legend Diver is er nu in brons

Nieuw om de pols, en een goed bewaarde originele duiker uit 1960 in de hand

De Longines Legend Diver is er nu in brons ZONDER DATUM!

Zoals gezegd, de Longines Legend Diver is er nu in brons en dat zal een hoop liefhebbers plezieren. Maar het zal niet meevallen op te vallen in een zee van bronzen duikers. Gelukkig heeft de Legend Diver met de twee kronen een opvallend silhouet. En ook de wijzerplaat met de prominente minuten- en urenindexen heeft een onderscheidend uiterlijk. Overigens is groen niet zomaar groen. Aan de buitenzijde is de wijzerplaat zwart en wordt gradueel steeds groener. Zeegrasgroen zullen we maar zeggen. Maar het meest opvallende is niet de aanwezigheid, maar de afwezigheid van iets. En dat is de datumaanduiding! Longines heeft (blijkbaar/misschien) geluisterd naar puristen die vinden dat de datumaanduiding op 3 uur bij de bestaande 42 mm varianten het historische origineel geweld aandoen. Hulde en lof voor Longines!De Longines Legend Diver is er nu in brons

De prijs van de bronzen Legend Diver (ref. L3.774.1.50.2) met retro-band in leer en groene NATO-band is vastgesteld op 2.800 euro.

Voor meer informatie: www.longines.com