The Longines Heritage Military Marine Nationale

Een herboren marine-horloge uit de jaren ‘40

The Longines Heritage Military Marine Nationale

In de archieven van Longines ligt goud verscholen. En zo nu en dan wordt daar wat van gedolven. Neem nu de 2020 The Longines Heritage Military Marine Nationale. Het is een herboren marine-horloge uit de jaren ’40. Toen een functionele toolwatch nu een charmante retrowatch.

Bij Longines hebben ze vaker met het Heritage-bijltje gehakt. Een van de meest geslaagde voorbeelden is wat ons betreft de The Longines Heritage Military (L2.819.4.93.2) uit 2018. Die opnieuw tot leven gebrachte versie van het horloge van RAF-radiotelegrafist Stanley Turner viel op door de unieke, met verfspatjes afgewerkte wijzerplaat. En The Longines Heritage Military Marine Nationale gaat op die ingeslagen weg verder. Het horloge is afgeleid van Longines’ ‘tre / sei tacche’ -modellen. Dat zijn handgewonden modellen uit de jaren ‘40 en ‘50 met kasten van om en nabij de 33 mm.

The Longines Heritage Military Marine Nationale

Een Longines referentie 5774 uit de jaren ’40

Het achterdeksel heeft aan de achterzijde 3 of 6 inkepingen om met een gereedschap de kast te kunnen openen. En dáár komen de Italiaanse termen vandaan. Eén zo’n variant, de referentie 5774, werd eind jaren ’40 geleverd aan de Franse marine.

Van 33 mm naar 38,5 mm

The Longines Heritage Military Marine Nationale

Fab. Suisse maar voor de Franse Marine bestemd

De 2020 versie van de referentie 5774 is The Longines Heritage Military Marine Nationale (L2.833.4.93.2). De kast groeide van 33 mm naar 38,5 mm en in plaats van het originele handgewonden kaliber 12.68N is nu kaliber L888.5 van de partij. Dat is een automatisch uurwerk op ETA-basis en een moderne gangreserve van 64 uur. Ook in dit Heritage-model speelt de gespikkelde wijzerplaat de hoofdrol. Natuurlijk, de discussie over faux patina houdt nooit op, maar deze variant is in ieder geval origineler dan beige Super-LumiNova op wijzers en cijfers. En bovendien heeft elke gebroken witte wijzerplaat een uniek spatpatroon.

The Longines Heritage Military Marine Nationale

De 38,5 mm The Longines Heritage Military Marine Nationale – Foto Horloge.info

De woorden ‘Fab Suisse’ zijn een authentiek kenmerk. Het stelde eind jaren ’40 de Franse marineman gerust dat zijn tijdsinstrument uit land van de uurwerken kwam. Geen horloge met Franse slag dus, maar Zwitserse precisie. De geblauwde wijzers en het gewelfde saffierglas – dat was ooit plexiglas – vervolmaken deze retrocreatie.

Een kast met zes inkepingen, net als het origineel

The Longines Heritage Military Marine Nationale

Let op de karakteristieke zes inkeping op de achterzijde van The Longines Heritage Military Marine Nationale

De kast is ook de moeite van het nader bekijken waard. Wanneer je het horloge omdraait, zie je een kast met zes inkepingen. En ook de woorden ‘The Longines Heritage Military Marine Nationale’ en het referentie- en serienummer van het horloge. Aan de voorzijde vallen de geblauwde wijzers en de Arabische cijfers op, maar vooral ook de gepolijste, getrapte lunette. Het geeft het horloge een robuuste en volle uitstraling. En robuustheid is natuurlijk ook een kernwaarde van dit oorspronkelijk militaire tijdsinstrument.

The Longines Heritage Military Marine Nationale (L2.833.4.93.2)

De prijs van de stalen The Longines Heritage Military Marine Nationale bedraagt 1.940 euro. Voor die prijs krijg je een modern gebouwd en uitgerust, tot 3 bar waterdicht horloge. Met als bonus de uitgesproken historische uitstraling van een horloge dat in 1947 aan de Franse marine werd geleverd.

The Longines Heritage Military Marine Nationale

The Longines Heritage Military Marine Nationale (L2.833.4.93.2)

En wie per se een originele referentie 5774 ‘Marine Nationale’ wil, komt met ongeveer hetzelfde bedrag ook uit. Alleen moet er dan meer geduld opgebracht worden. Het zoeken naar een juist exemplaar kan enige tijd in beslag nemen. Meer in ieder geval dan het kopen van The Longines Heritage Military Marine Nationale bij de lokale Longines-dealer.

Voor meer informatie: www.longines.com