De 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie

De 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie

Stalen kasten, 40 mm en een bruine leren band met een casual look. Dat is de 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie in een notendop. Maar de Master Control Automatic, Calendar, Chronograph Calendar, Geographic en Memovox verdienen meer aandacht. Daarom ging Horloge.info hands-on met de nieuwe collectie.

De nieuwe, hertekende Master Control-collectie is een collectie waarop gebouwd kan worden. Natuurlijk, de Reverso is een icoon, maar het eigengereide, rechthoekige horloge heeft dringend ondersteuning nodig van een model met een meer gangbare, ronde vorm. En daar komt de vernieuwde Master Control-collectie in beeld. De subtiele evolutie die de 2020 Master Control-collectie kenmerkt, is een modernisering van het assortiment. Door een casual, informele en een tikkeltje sportieve twist in het ontwerp te mengen. Overigens is er niks informeels aan de kwaliteiten van de vijf nieuwe Master Control-modellen die hier de revue passeren. Want de ‘1000 Hours Control’-certificering, een reeks strenge tests die de horloges in de eigenmanufactuur ondergaan, behoren tot de strengste testprotocollen in de horloge-industrie. En de Master Control-collectie heeft ze allemaal doorstaan.

De 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie

Vier nieuwe Master Control modellen met van links naar rechts de Date, Calendar, Chronograph Calendar en Geographic. De Memovox ontbreekt

De verschillende Master Control-horloges meten allen 40 mm en de lunette is smaller geworden. De kasten zijn afwisselend gesatineerd en gepolijst. Alle modellen hebben een zilverwitte wijzerplaat met zonnestraalmotief. En de dauphine-wijzers zijn gesatineerd en hebben een dunnen streep lichtgevend materiaal. De banden van soepel Novonappa-kalfsleer zorgen voor de informele touch. Wanneer in gebruik, komen deze banden tot leven en zullen een uniek en persoonlijk patina ontwikkelen. Bovendien is het zachte leer uiterst comfortabel om de pols.

Master Control Date (ref. 4018420)De 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie

De stalen 40 mm kast van de Master Control Date heeft een hoogte van 8,78 mm. Dat is dun. Maar ondanks deze elegantie oogt het horloge ook modern strak. Een tikkeltje robuust zelfs. Als een horloge dat dag in dag uit gedragen kan worden zonder en centje pijn. En dat kan ook. Dankzij het automatische Calibre 899 met nieuwe silicium onderdelen en dankzij een nieuwe hoofdveer een gangreserve van 70 uur. Waterdicht tot 50 meter en met saffierglas aan de voor-en achterzijde. Het 7.050 euro kostende horloge heeft bovendien een uiterlijk dat met zo’n beetje de gehele garderobe valt te combineren. Om de ols valt de ingetogenheid van het horloge op. Maar het is geen muurbloempje. Daarvoor is de afwerking en het ontwerp te subliem. En ook de proporties kloppen precies. Kortom, zeer afgewogen horlogerie.

Master Control Calendar (ref. 4148420)De 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie

De klassieke drievoudige kalender met maanfase-indicator is een hoeksteen van de haute horlogerie. En dat is deze nieuwe 40 mm x 10,95 mm Master Control Calendar dus ook. Op de wijzerplaat vallen de twee vensters op 12 uur met de aanduiding voor de weekdag en de maand op. Op 6 uur is voor de balans op de wijzerplaat de maanfase-indicator in de kleine seconden geplaatst. En die maan is een glans gepolijst zilveren exemplaar waarin de drager zijn/haar eigen reflectie kan zien. Het automatische kaliber 866 is gemoderniseerd met siliciumonderdelen en een gangreserve van 70 uur. Technisch en optisch interessant is de datumaanduiding die een sprongetje maakt. Elke maand springt de datumwijzer van de 15e naar de 16e. Een sprong over de maan. Zodat het uitzicht op onze hemelse satelliet altijd vrij is. We hebben het zelf geprobeerd. De prijs van deze gemoderniseerde traditionalist bedraagt 11.500 euro.

Master Control Chronograph Calendar (ref. 4138420)De 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie

De combinatie van chronograaf met drievoudige kalender is om van te watertanden. Helemaal wanneer het oogt als in de 40 mm x 12 mm Master Control Chronograph Calendar. Het nieuw ontwikkelde kaliber 759 maakt de gecompliceerde combinatie mogelijk. En dat is een automatisch, geïntegreerd chronograafuurwerk met column wheel, maanfase-indicator en aanduidingen voor de maand en de dag. De layout oogt als die van de Master Control calendar, maar voegt twee subdials toe; de kleine seconden en 30-minuten teller. De datumaanduiding is geplaatst in de subdial waarin ook de maanfase is te zien. Bovendien is de wijzerplaat omlijst door een pulsometer schaal. De prijs van dit doktershorloge bedraagt 15.200 euro. En dat is een prijs die menig hartslag op hol zal brengen.

Gecompliceerd en ingetogen genot

De 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie

De Master Control Chronograph Calendar draagt casual gecompliceerd om de pols – Foto: Horloge.info

Om de pols oogt het horloge rijk en voornaam. Maar door de heldere wijzerplaat en de bruine leren band niet al te klassiek en formeel. De combinatie van haute horlogerie en dagelijkse draagbaarheid is hier in optima forma te zien. En doordat het ontwerp enigszins terughoudend is, dringt de toch zeer volle wijzerplaat niet al te schreeuwend op de voorgrond. De drager kan min of meer in privacy van de gecompliceerde creatie genieten.

Master Control Geographic (ref. 4128420)De 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie

Helaas schitterde tijdens de presentatie van de 2020 Master Control-collectie de Geopgraphic door afwezigheid. Jammer want de Geographic is een unieke ‘JLC’ dankzij kenmerkende multi-tijdzoneweergave. Het reishorloge toont niet enkel de uren van de tweede tijdzone, maar in een subdial toont het ook de minuten en een 24-uurs nacht / dag-indicator. Op 6 uur is de naam van de stad te lezen die correspondeert met de ingestelde tijdzone. Er zijn ook subdials te zien voor de datum en gangreserve. De aandrijving van dit alles is in handen van het vernieuwde kaliber 939 met een opgeschroefde gangreserve van 70 uur. En de prijs van deze opvallende 40 mm x 10,96 mm reiziger bedraagt 11.400 euro.

Master Control Memovox (ref. 41184200)De 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie

De Geograpic is typisch voor JLC, maar dat is de Memovox misschien nog wel meer. En de 2020 Master Control Memovox was gelukkig wél aanwezig tijdens de touch and feel sessie. In 1956, toen Jaeger-LeCoultre het eerste Memovox-horloge debuteerde, maakte de onderscheidende en kenmerkende alarmfunctie indruk. Meer merken volgden met alarmhorloges, maar het merk uit Le Sentier is zonder twijfel de belangrijkste producent van dergelijke horloges. En zo’n beetje de enig overgebleven anno 2020. Jammer, want een alrmfunctie is een echt nuttige complicatie. Meer dan bijvoorbeeld de gangbare chronograaf. Die chrono kun je misschien inzetten om een ei te koken, maar wanneer je een Memovox daarvoor inzet, hoef je niet de hele tijd op de wijzerplaat te statren of het ei al goed is. Een discreet alarm vertelt je dat.

De gong is verplaatst

De 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie

In Calibre 956 is de gong rondom het uurwerk geplaatst en dat maakt een zichtbodem mogelijk – Foto: Horloge.info

Enkele beroemde Memovoxen zijn de Worldtime en Memovox Parking uit 1958; de Memovox Deep Sea uit 1959; en de Memovox Polaris uit 1968. Of de 2020 Master Control Memovox in dat rijtje komt te staan moet de toekomst uitwijzen. In de stalen kast tikt het volledig nieuwe automatische Calibre 956. En dat is zichtbaar door de transparante achterzijde van de kast. Maar daarvoor moest de gong die in eerdere kalibers centraal was bevestigd, verplaatst worden. De gong is nu rondom het uurwerk geplaatst. De saffieren achterzijde onthult het. Net als een opengewerkte roségouden rotor die is versierd met Côtes de Genève. Voor 12.100 euro koop je een stukje geëvolueerde JLC-horlogegeschiedenis met een uniek uiterlijk én een nog unieker geluid. Het horloge draagt dankzij de 40 mm kast probleemloos. De wijzerplaat is ingetogen en onthult bij nadere bestudering de subtiele driehoek die het moment dat het alarm af zal gaan markeert.

De 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie

De nieuwe, stalen 40 mm Master Control Memovox met zijn kenmerkende twee kronen, is een instant klassieker – Foto; Horloge.info

De 2020 Jaeger-LeCoultre Master Control-collectie: conclusie

Ieder horlogehuis heeft een fundament nodig. Een brood-en-boter horloge. Een onderscheidend model dat de waarden van het horlogehuis weergeeft op een makkelijk te begrijpen manier. En met een esthetiek die niemand voor het hoofd stoot. Sterker nog, met een uiterlijk dat door velen als oogstrelend wordt ervaren. En de herziene Master Control-collectie presenteert dergelijke horloges. De verschillende modellen ogen klassiek en traditioneel en zijn bovendien onmiddellijk te herkennen als een Jaeger-LeCoultre. Natuurlijk, de Geographic en de Memovox wat meer dan de Date, maar toch. Het design en de opmaak van de wijzerplaat is in elk geval onmiskenbaar Jaeger-LeCoultre. Overigens geldt dat ook voor de dauphine-wijzers en de zeer realistische prijsstelling. En omdat ze rond zijn, mag veel verwacht worden van de nieuwe Master Control-collectie. Bovendien zijn het horloges die ver weg blijven bij de retro-trend en daardoor future proof zijn te noemen. Toekomstige klassiekers van een traditionele manufactuur van naam.

Voor meer informatie: www.jeager-lecoultre.com