Royal Oak Double Balance Wheel Openworked

Een geskeletteerde primeur in zwart keramiek van Audemars Piguet

Royal Oak Double Balance Wheel Openworked

De 41 x 9,7 mm Royal Oak Double Balance Wheel Openworked is een sinistere creatie die twee uitersten combineert. De totale zwartheid van zwart keramiek dat is gebruikt voor de kast en band, een primeur voor ‘AP’, én de transparante wijzerplaat die zicht biedt op een subtiel contrasterend uurwerk.

Zwarter dan zwart combineren met transparantie levert horlogespektakel. Een subtiel spektakel weliswaar, maar genoeg visueel plezier om de horlogeliefhebber een verhoogde hartslag te bezorgen. Met de Royal Oak Double Balance Wheel Openworked presenteert ‘AP’ voor het eerst een Double Balance Wheel Openworked-model met een band en kast van zwart keramiek. Opvallend genoeg presenteerde het horlogehuis uit Le Brassus vorig jaar een Royal Oak met eeuwigdurende kalender volledig uitgevoerd in wit keramiek. Misschien is het een ‘Kerstdingetje’ of anders yin en yang om deze keramische kleurtegenstellingen met tussenpose van een jaar te presenteren. Overigens is de keramische Royal Oak Double Balance Wheel Openworked net zo fraai en afwisselend gesatineerd en gepolijst afgewerkt als de stalen of edelstalen ‘RO’-familieleden.

Geloof in AP

Royal Oak Double Balance Wheel Openworked

Een blik op de gouden rotor van het geskeletteerde manufactuurkaliber 3132

De zwarte keramische kast is een omlijsting van een leigrijze, deels opengewerkte wijzerplaat met daarin de dynamiek van het roségoudkleurige, dubbele balanswiel mechanisme. Twee balanswielen die aan zowel de voor- als de achterzijde in werking zijn te zien. AP presenteerde het kaliber 3132 met dubbel balanswiel in 2016. Het doel: verbeteren van precisie. Door twee balanswielen en twee spiraalveren op dezelfde as te monteren, slingert het systeem perfect synchroon. En stabiel bovendien. Alles wat nodig is voor een goede gang van het uurwerk. Nog wat gegevens van kaliber 3132. Het meet 26,59 x 5,57 mm, is opgebouwd uit 245 componenten, heeft een gangreserve van 45 uur en een tikfrequentie van 3 Hz. AP liet het balanssysteem patenteren, maar een COSC-certificatie is dan weer niet voorhandig. We geloven AP dus op hun blauwe ogen dat we met een zeer precies kaliber te maken hebben.

Royal Oak Double Balance Wheel Openworked: zwart, rosé en een gravure

Subtiele visuele details in de Royal Oak Double Balance Wheel Openworked zijn de zwarte geskeletteerde bruggen en stemmig gekleurde tandwielen. Veel opvallender zijn de roségouden indexen en wijzers met lichtgevende massa. En ook de rotor is uitgevoerd in warm gekleurd roségoud. Lekker zwaar 22-karaats roségoud om het uurwerk op te draaien. Aan de achterzijde van het horloge valt natuurlijk die contrasterende rotor op, maar wie goed kijkt misschien ook een nieuwe gravure in het zwarte titanium. Hier is de naam ‘Royal Oak Double Balancier’ te lezen.

Licht, zwart en krasbestendig

Royal Oak Double Balance Wheel Openworked

De subtiele goudtinten zijn subtiele kleuraccenten in de zeer zwarte en ook technisch ogende Royal Oak Double Balance Wheel Openworked

Keramiek is een wonderschoon materiaal. Het is extreem hard en daardoor zeer krasbestendig. Wanneer we te maken hebben met zwart keramiek blijft dat ook zwart. Doordat het materiaal niet door de jaren heen steeds verder vervaagt, maar ook omdat krassen geen kans hebben de reflectie te vertroebelen. Nadelen van keramiek zijn er toch ook. Voorde maker is het een extreem lastig materiaal om mee te werken. Het  bewerken van keramiek is vele malen arbeidsintensiever dan makkelijker handelbaar goud bijvoorbeeld. Bovendien is het een lichtgewicht en antiallergisch materiaal. Maar de drager moet toch enigszins oppassen met het stoten van keramiek. Het materiaal is namelijk broos en dat betekent dat het niet indeukt bij een harde stoot ergens tegenaan, maar uiteen kan spatten. U bent gewaarschuwd!

Royal Oak Double Balance Wheel Openworked

Royal Oak Double Balance Wheel Openworked ref. 15416CE.OO.1225CE.01

De allereerste keramische Royal Oak Double Balance Wheel Openworked is trouwens enkel bij een Audemars Piguet Boutique verkrijgbaar. Mondkapje op en in de Thalys naar Parijs is misschien het handigste. Zorg ook dat je een budget van zo’n 80.000 euro te besteden hebt.

Voor meer informatie: www.audemarspiguet.com