Als er iets is dat voor zijn eigen bestwil het beste zuinig met energie zou moeten omspringen, dan is het wel een mechanisch horloge. Genoeg energie zorgt voor nauwkeurigheid en een acceptabele gang. Dé oplossing is een constant force-mechanisme in de vorm van een fusee met ketting-constructie. De kracht patsende Zenith Defy Fusee Tourbillon heeft het aan boord.
Sinds het begin van de precisie tijdwaarneming, hebben horlogemakers getracht om uurwerken te produceren die fatsoenlijke prestaties bieden door het gebruik van een constant force-mechanisme. Constante kracht is namelijk beter voor een echappement dat een nauwkeurige gang moet zien te bewerkstelligen. Een constante stroom energie kan onder andere worden bereikt door mechanisme te bouwen met een taps toeplopen fusee met daarom heen een aflopende ketting. Eigenlijk werkt het net als bij de versnellingen van een racefiets. Hoe groter het tandwiel achter hoe minder kracht er nodig is het wiel in beweging te zetten. Wanneer er nog voldoende power in de benen zit, kan een klein tandwiel achter geschakeld worden.
Een fusee en ketting-mechanisme plus een tourbillon
Bij de kracht patsende Zenith Defy Fusee Tourbillon werkt het ook zo. Een volle veerton begint met veel kracht en eindigt met minder energie. De Fusee houdt daar rekening mee en hierdoor wordt dankzij de ketting een constante hoeveelheid energie op het uurwerk overgebracht. Voor nóg meer nauwkeurigheid is het nieuwe, opengewerkte kaliber El Primero 4805 SK -kaliber ook nog voorzien van een zwaartekracht beduvelende tourbillon.
Bij Horloge.info zijn we fan van de Defy. Of het nu gaat om de neo-futuristische Defy Classic Black Ceramic of de geavanceerde Defy El Primero 21, zowel de vorm als de inhoud kunnen ons zeer bekoren. Dat heeft onder andere te maken met de vorm van de kast, de verschillende materialen die daarvoor worden ingezet, de strak opengewerkte wijzerplaten en natuurlijk de kalibers die Zenith gebruikt. De kracht patsende Zenith Defy Fusee Tourbillon die verkrijgbaar is in carbon en platina, is geen uitzondering.
50 in carbon en 10 in platina
Om te beginnen is de kast van de Defy een goed doordacht en fascinerend spel van lijnen en hoeken. Modern, maar niet vervreemdend. Alsof een jaren 70 ontwerp zich in één klap heeft geëvolueerd tot een hedendaags design dat klaar is voor de toekomst. De tot 50 stuks gelimiteerde carbon variant van de Defy Fusee Tourbillon heeft een kast, kroon en gesp in dat lichtgewicht materiaal. Ook de opengewerkte wijzerplaat en de flens zijn uitgevoerd in het marmerachtige, geperste koolstofvezel. In combinatie met de zwarte band in rubber met “Cordura”-stofeffect en blauwe stiksels ontstaat een horlogevisioen van de toekomst.
Wanneer Zenith platina gebruikt voor de Defy Fusee Tourbillon ontstaat een statiger haute horlogerie-creatie. En omdat de oplage zich beperkt tot 10 stuks een zeer schaarse creatie. Grijstonen harmoniëren fraai met de blauwe details in het uurwerk en onderschrijven de technische kwaliteiten. De band van de platina variant is gemaakt van een zwarte rubberen kern bekleed met zwart alligatorleer.
Diep driedimensionaal kaliber
In de twee kastvarianten tikt een zeer gecompliceerd en visueel zeer onderhoudend, driedimensionaal diep kaliber uit de eigen manufactuur. Het gespaakte ontwerp van de bruggen wordt versterkt door hun tweekleurige afwerking. Het bovenste gedeelte heeft een gesatineerd oppervlak en zwarte behandeling gekregen, terwijl de gepolijste zijden een lichtgrijze rhodiumkleur hebben. De lay-out van de bruggen biedt een uitgebalanceerde indeling van de verschillende functies en complicaties. Op de bovenste helft van het uurwerk is het zwevende constant force-mechanisme met fusee en ketting te zien. De ketting, die bestaat uit 575 individueel met de hand geassembleerde componenten, valt op door de gedurfde geblauwde behandeling. Deze kleur en behandeling zijn een primeur voor een fusee en een ketting-systeem voor een polshorloge.
Op 6 uur is de bijpassend blauw gekleurde tourbillon de ster van de show. De tourbillonkooi heeft een geheel nieuwe constructie met een niet gecentreerd balanswiel en maakt een volledige rotatie in 60 seconden. Tot slot is tussen 4 en 5 uur een wijzer met rode punt geplaatst die de 50 uur gangreserve bijhoudt.
Blik op de toekomst
Door het fusee en ketting-mechanisme kleurrijk te combineren met een tourbillon in een neo-futuristisch kastontwerp toont Zenith aan een idee te hebben hoe de toekomst van de haute horlogerie eruit zou moeten zien. En die toekomst ziet er erg goed uit!
Voor meer informatie over de haute horlogerie-uitingen van Zenith: www.zenith-watches.com