Chanel en Tudor nemen aandeel in uurwerkmaker Kenissi om hun positie in het horlogesegment te verbeteren. Kenissi is een jong bedrijf dat is gespecialiseerd in de fabricage van automatische uurwerken. De grootte van het aandeel dat Chanel en Tudor hebben in Kenissi is niet bekend gemaakt.
Chanel kondigde al in november van vorig jaar het voornemen aan om samen met Tudor (onderdeel van Rolex) een belang in de Geneefse uurwerkproducent Kenissi te nemen. Ook werd toen aangekondigd gezamenlijk een nieuwe manufactuur voor Kenissi te bouwen in Le Locle, vlakbij de bestaande Rolex manufacture. Tudor heeft als onderdeel van de altijd gesloten en geheimzinnig opererende Stichting Rolex geen nieuws naar buiten gebracht over het belang in Kenissi. Het bedrijf Chanel heeft echter wel het een en ander naar buiten gebracht over de gemaakte deal.
Op zoek naar aandelen
Dat Chanel een ferm belang neemt in een ander bedrijf dat actief is in de horlogewereld is niet nieuw. Het begon allemaal in 1993 toen Chanel G&F Châtelain in La Chaux-de-Fonds kocht en dat positioneerde als de Chanel manufactuur. Chanel werkte als sinds 1987 samen en verwierf het bedrijf toen de opvolging van de familie Châtelain eindigde. G&F Châtelain produceert de meeste componenten en doet de volledige assemblage van horloges voor Chanel. Het levert ook kasten en banden aan verschillende andere Zwitserse merken. Het bedrijf begon zijn eigen keramiek te produceren in 2004. Chanel is in privébezit van Alain en Gérard Wertheimer, kleinzonen van Pierre Wertheimer, een vroege zakenpartner van wijlen Gabrielle “Coco” Chanel. Chanel behaalde in het boekjaar 2017 een omzet van 9,6 miljard dollar voor de holding Chanel Limited.
Een vinger in de pap bij Romain Gauthier en F.P. Journe
In de afgelopen jaren investeerde Chanel ook in Bell & Ross, Romain Gauthier en F.P. Journe. De investeringen in (de Franse buren) Bell & Ross werden gedaan om het merk onafhankelijk van Sinn te maken en het te helpen een eigen manufactuur te bouwen. De deelname in Romain Gauthier in 2011 werd gedaan om samen met een gespecialiseerde haute horlogerie producent bijzondere uurwerken te ontwikkelen zoals bijvoorbeeld het geskeletteerde uurwerk Calibre 3 in de Boy.Friend Skeleton dat vorig jaar werd gepresenteerd tijdens Baselworld. Het minderheidsbelang van 20% dat Chanel verwierf in F.P. Journe is komt voort uit “de wens om expertise te behouden en te ontwikkelen en onafhankelijke horlogemakers te ondersteunen die dezelfde waarden delen op het gebied van creatie en uitmuntendheid als Chanel.”
Chanel en Tudor zijn beide onafhankelijk
Het eerste resultaat van de participatie in Kenissi zal tijdens aankomende Baselworld aan de wereld getoond worden. Het is speculeren, maar misschien wel een nieuwe model J12. Misschien is het wel een automatisch kaliber dat ook in de andere J12-horloges gebruikt kan worden ter vervanging van de huidige ETA 2892. Kenissi is namelijk gespecialiseerd in de productie van automatische uurwerken. De aankoopstrategie is volgens Chanels persbericht onderdeel van het doel om horloges van het hoogste niveau aan te kunnen bieden. Onafhankelijkheid van uurwerkproducenten waar Chanel geen aandeel in heeft, is zeer waarschijnlijk een andere, sterke motivatie. Opmerkelijk is dat het grootste onafhankelijk opererende modehuis, Chanel, samenwerkt met het grootste onafhankelijk opererende horlogehuis, Rolex (in dit geval met dochtermerk Tudor dat ook opzoek is naar alternatieven voor ETA). De bundeling van krachten van Chanel en Tudor is opmerkelijk, maar qua filosofie en strategie passen de twee huizen eigenlijk perfect bij elkaar.
Droeg “Coco” ooit een “Sub”?
De alliantie tussen Tudor/Rolex en Chanel roept een vraag op waar ik het antwoord nog niet op heb kunnen vinden en die het bovenstaande verhaal van buitengewoon passend beeld zou voorzien. Die vraag luidt: droeg de stoere Coco Chanel die een mannelijk twist aan damesmode gaf, ooit een Tudor of een Rolex?
Voor meer informatie: www.chanel.com en www.tudor.com