De pre-SIHH 2019 Cartier Santos in blauw

Subtiele blauwgradaties en een zonnestraalmotief

De pre-SIHH 2019 Cartier Santos in blauw

Over precies een week start de Geneefse Salon International de la Haute Horlogerie. Cartier staat echt te trappelen van ongeduld. Begin december van vorig jaar introduceerde het huis 5 versies van de Tonneau, maar er is nog meer vooruitgeschoven nieuws. De pre-SIHH 2019 Cartier Santos in blauw om precies te zien.

Vorig jaar was het 40 jaar geleden dat de Les Must de Cartier Santos werd gelanceerd en dat was genoeg reden een geheel vernieuwde Santos te presenteren. Maar de nieuwe en verbeterde Santos van vorig jaar werd in slechts één wijzerplaatvariant gepresenteerd: klassiek mat zilver met zwarte Romeinse cijfers. Dat kan spannender én sportiever en de pre-SIHH 2019 Cartier Santos in blauw is het bewijs.

SuperLuminova en andere sportieve verschillen

De pre-SIHH 2019 Cartier Santos in blauw

Een zwarte achtergrond voor de datum en het zonnestraalmotief van de wijzerplaat bewijzen dat Cartier op de details heeft gelet

De nieuwe Santos valt op door een aantal opvallende en subtiele verschillen met de vorig jaar gepresenteerde Santos. Ten eerste de opvallende, diepblauwe wijzerplaat die van licht in het midden langzaam overgaat in een donkers toon blauw aan de buitenzijde van de wijzerplaat. En aan de buitenzijde van de wijzerplaat heeft Cartier ongebruikelijke Romeinse cijfers geplaatste met een reflecterende, spiegelende afwerking die sterk contrasteert met het metallic blauw. Het zonnestraalmotief zet de gradaties blauw nog eens extra kracht bij. De datumaanduiding op 6 uur oogt subtiel door de witte cijfers op een zwarte achtergrond. En dat is nog niet alles. Zo zijn de uren- en minutenwijzers gevuld met SuperLuminova, in tegenstelling tot de geblauwde stalen wijzers op de zilveren wijzerplaatversie. Blauw, lichtgevende wijzers, Cartier heeft overduidelijk sportieve aspiraties met deze Santos.

Slimme systemen

De pre-SIHH 2019 Cartier Santos in blauw is alleen beschikbaar in de maat Large. Dat betekent dat het horloge 39,8 mm bij 47,5 mm meet en 9,88 mm hoog is. De rest van het horloge is identiek aan de standaard Santos en dus is het tot 100 meter waterdicht en heeft het de slimme systemen QuickSwitch en SmartLink om respectievelijk de stalen band snel te verwisselen en in lengte aan te passen. QuickSwitch is een gepatenteerde bandbevestiging waarmee door op een lipje te drukken de band loskomt van de kast. SmartLink betekent dat de schakelband op maat kan worden gemaakt zonder speciaal gereedschap.

Manufactuur zonder magnetisme

De pre-SIHH 2019 Cartier Santos in blauw

Het automatische Cartier manufactuurkaliber 1847MC

In de kast van de blauwe Santos tikt het automatische manufactuurkaliber 1847 MC. De tikfrequentie is 28.800 en heeft een gangreserve van 48 uur. Het uurwerk mag misschien het basismodel in de Cartier-collectie zijn, het heeft flink wat slimmigheden om mee op te vallen. Zo heeft Cartier voor de verschillende onderdelen van het echappement nikkel-fosfor gebruikt zodat het regulerende mechanisme minder gevoelig is voor magnetisme dan een exemplaar gemaakt van conventionele metaallegeringen. Het horloge heeft bovendien een binnenkast van weekijzer die werkt als een kooi van Faraday die ontregelend magnetisme buiten het bereik van het uurwerk houdt. Net als in een pilotenhorloge en dat past eigenlijk heel goed bij de Santos die vernoemd is naar de Braziliaanse luchtvaartpionier en vriend van Louis Cartier, Alberto Santos-Dumont.

Prijs en beschikbaarheid van de blauwe Santos

De pre-SIHH 2019 Cartier Santos in blauw

De nieuwe Cartier Santos met blauwe wijzerplaat komt in de maat Large en met een stalen en een leren band

De Cartier Santos met blauwe wijzerplaat (referentie WSSA0013) is zeker niet een ander gekleurde variant van de vorig jaar gepresenteerde Santos met zilveren wijzerplaat, maar hij is wel exact hetzelfde geprijsd. Wat die prijs precies zal worden is nog exact hetzelfde geprijsd als de versie met een zilveren wijzerplaat oftewel 6.600 euro. Voor die prijs komt het horloge met een stalen band en een blauwe leren band met een sportief ogend stiksel. Op maat maken en van staal naar leer wisselen en weer terug is een eitje door de twee slimme systemen en die innovaties zijn ongetwijfeld verdisconteerd in de prijs. Voor meer informatie: www.cartier.com