Santos de Cartier by Cartier

Van pioniers, voor pioniers

 

Santos-DumontDetermination, freedom, comfort. Dat zijn de drie woorden die volgens Cartier de essentie vatten van de Santos de Cartier horloge. Dit horloge is in 1904 (als eerste, dan wel één van de eerste polshorloges ooit) door Louis Cartier ontworpen voor zijn vriend en illustere ingenieur Alberto Santos-Dumont: de man die de eerste hot air balloon vloog in 1897 en de moeder van alle vliegtuigen ontwierp in 1907. Zo vooruitstrevend en revolutionair Santos-Dumont was, was ook het design van het horloge destijds. En nu nog steeds. Nu nog steeds weet het huis de Santos de Cartier opnieuw te interpreteren, zonder die allereerste inspiratie te verlaten.

 

Santos de Cartier

Hoewel het model is vernieuwd, zijn uiteraard de kenmerkende en expressieve, rechte lijnen van de kast behouden: de eigenschap waarmee de Santos de Cartier zich aan het begin van de 20e eeuw onderscheidde van de traditionele ronde horloges. Voorts zijn de acht schroeven op de bezel gebleven; als een knipoog naar de ‘golden age of urban architecture’ en een herinnering aan het lef van Cartier, die functionele elementen durfde te laten zien waar de rest die tot dan toe camoufleerde. Ondertussen is de bezel wel enigszins aangepast, om de overloop tussen kast en band en het draagcomfort te bevorderen.

De meest vernieuwende features van het nieuwste model zitten in de horlogebanden. Allereerst is dit de introductie van QuickSwitch (waar reeds patent voor is aangevraagd): een systeem onder de band (en daardoor op het eerste gezicht niet te zien is). Dit systeem maakt het mogelijk te variëren tussen verschillende banden: staal, goud, kalfsleer of alligatorleer. Een tweede baanbrekende innovatie is de SmartLink self-fitting technology (waar ook patent voor is aangevraagd). Hierdoor kan de drager zonder gereedschap een metalen band afstellen op maat.

Santos de Cartier

CartierDetails: Het horloge komt in twee maten: medium (kast: 35,1mm x 41,99mm) en large (kast: 39,8mm x 47,5mm). Beide groottes zijn in dezelfde uitvoeringen beschikbaar: geel goud, staal, roségoud of tweekleurig (geel goud en staal). De kast is waterdicht tot 100m: een trotse waarde met oog op de minimale dikte (resp. 8,83mm en 9,08mm). In de kast (behalve in de skeletonized versies) zit het automatische kaliber 1847 MC, met anti-magnetische componenten. Dit in-house vervaardigde kaliber heeft een gangreserve van 42 uur loopt op een frequentie van 28,800vph (4Hz) en geeft uren, minuten, seconde en (althans de large) datum aan. De skelethorloges draaien op handgewonden uurwerken: de kalibers 9619 MC en 9611 MC.

Kijk ook op de website van Cartier.

“The Santos de Cartier watch is proactive in its transformation: this watchmaking classic of the Maison perpetuates the spirit, style and hunger for progress of men who change the world, inspired by Alberto Santos-Dumont.”