Natuurlijk gaat het in 2019 bij Audemars Piguet vooral om de geheel nieuwe Code 11.59-collectie. We hebben het er al uitgebreid over gehad. In de luwte presenteerde ‘AP’ nog veel meer nieuwe modellen. Zoals de 38 mm Royal Oak Selfwinding Chronograph, een sportieve creatie in een zeer klassieke kastmaat.
De eerste Audemars Piguet Royal Oak, de ref. 5402, werd in april 1972 tijdens de jaarlijkse Swiss Watch Show (de naam BaselWorld kwam later pas) aan een verbijsterd publiek voorgesteld. Het duurde jaren voordat het luxe, kostbare, stalen sporthorloge werd geaccepteerd, begrepen en in acceptabele aantallen werd verkocht; 3.300 CHF was een in die tijd een bom duiten voor een stalen horloge. Toch groeide het in eerste instantie verguisde horloge uit tot een icoon. Een icoon met vele gezichten. Een van de fraaiste ‘gezichten’ is wat ons betreft de Royal Oak in chronograafuitvoering; de ultieme sportieve gentleman.
Kleiner dan het origineel
Van de Royal Oak Chronograph is inmiddels een waslijst aan referenties verschenen, allemaal voorzien van het automatische kaliber 2385. De eerste Royal Oak Chronograph was de ref. 25860 die in 1998 werd gelanceerd in een 39 mm kast. Op zijn minst merkelijk is dat de nieuwe Royal Oak Selfwinding Chronograph ref. 26315 met een diameter van 38 mm kleiner is dan het origineel. ‘Unisex’ is een vreselijk woord en vaak beschrijft het een object dat ‘vleesch noch visch’ is, maar de nieuwe ref. 26315 doet het ongetwijfeld goed om de dames- en de herenpols. Het horloge heeft niets onzijdigs over zich en is ook geen labrador-achtige allemansvriend en dus kan de term unisex wat ons betreft in de prullenbak. De nieuwe collectie Royal Oak Selfwinding Chrono’s zijn van een universele schoonheid.
Een nieuw “Grande Tapisserie” patroon
Behalve dat de vier uitvoeringen van de ref. 26315 één miezerige millimeter kleiner zijn dan het origineel, is er nog veel meer veranderd. Zo is het “Grande Tapisserie” patroon op de wijzerplaat opnieuw vormgegeven. Uitkomst is dat de wijzerplaat nog helderder en strakker oogt en dat bevordert de afleesbaarheid weer. Het 18-karaats roségouden model wordt geleverd met een witte wijzerplaat en roségouden subdials of met zilverkleurige wijzerplaat en tellers. Het stalen model is verkrijgbaar met een zilverkleurige wijzerplaat en contrasterende blauwe tellers of met een leigrijze wijzerplaat met subdials in dezelfde kleur.
Geen nieuw Calibre 4401, wel het beproefde Calibre 2385
Wat huist in de slanke, ranke en wat ons betreft tijdloze kast? Helaas niet het geheel nieuwe Calibre 4401 met 70 uur gangreserve – helemaal vanaf de ‘grond’ opgebouwd door AP en niemand anders – dat in de Code 11.59 Selfwinding Chronograph debuteert, maar het beproefde Calibre 2385 dat in aanleg een Frederic Piguet 1185-uurwerk is (Frederic Piguet werd jaren geleden door Swatch Group gekocht en geïntegreerd in Blancpain. Ook Vacheron Constantin gebruikte in het verleden een hernoemd kaliber 1185 in de Overseas Chronograph net als Breguet in de Marine Chronograph. Calibre 2385 meet 26,2 mm x 5,5 mm en is opgebouwd uit 304 onderdelen. De gangreserve is een bescheiden 40 uur en de tikfrequentie is 3 Hz.
38 mm Royal Oak Selfwinding Chronograph: laatste der Mohikanen?
Misschien is dit wel de nieuwste generatie Royal Oak chronografen meteen ook de laatste die met het ouderwetse Calibre 2385 gebouwd wordt. En dat maakt deze 38 mm serie op slag interessant voor verzamelaars. In de toekomst gaat het veel modernere Calibre 4401 gebruikt worden in de chrono’s van het horlogehuis uit Le Brassus, dat werd al aangekondigd en dat staat vast. Of het manufactuur-uurwerk met dimensies van 32 mm x 4,8 mm ook in de kleine ref. 26315 past is maar de vraag. De nieuwe 38 mm Royal Oak Selfwinding Chronograph is misschien wel de laatste der Mohikanen! De prijzen van deze toekomstige klassiekers zijn plusminus 24.000 euro voor de stalen referenties en 53.000 euro voor de gouden varianten.
Voor meer informatie over de andere nieuwe aanwinsten in de Royal Oak-collectie: www.audemarspiguet.com