SIHH-primeur: Panerai Luminor PAM00580 Ceramica

De SIHH moet nog beginnen, maar Panerai licht al een tipje van de sluier op met de beelden van de nieuwe Luminor 1950 3 Days Chrono Flyback Automatic Ceramica. Dit model – met modelnummer PAM00580 – zal officieel worden gepresenteerd tijdens de Salon International de la Haute Horlogerie, in Genève en is een flyback chronograaf met een automatisch P.9100 kaliber met 72 uur gangreserve en een mat zwarte keramieken kast.

Panerai-Pam580-soldatDe keramieken kast hebben de echte Panerai lijnen en ook de wijzerplaat is een karakteristieke Panerai-wijzerplaat. De flyback functie, die in een oogwenk de chronograafwijzers op 0 zet en herstart zonder dat het nodig is ze eerst apart te stoppen en op nul te zetten. In het P.9100 kaliber zijn de blauwe secondewijzer van de chronograaf en de rhodiumplated minutenwijzer centraal gepositioneerd, zodat op de wijzerplaat alleen een kleine secondenteller bevat op negen uur, symmetrisch met het datumvenster. De poussoirs die de chronofuncties bedienen zijn op 8 uur (flyback en reset) en op 10 uur (start, stop) gepositioneerd, zodat ze niet interfereren met de clip die de kroon beschermt en waardoor de kast van deze Luminor 1950 een waterdruk van 10 bar (100 meter) kan weerstaan.

Panerai-Pam580-zijkant

Het materiaal van de 44 mm. brede kast van de Lumunior 1950 is een synthetisch keramiek dat zirconium oxide als basis heeft, een materiaal dat vijf keer harder is dan staal, maar veel lichter en beter bestand tegen krassen, roest en hoge temperaturen. Het wordt gemaakt in een tijdrovend procedé waarin het zirconiumpoeder wordt getransformeerd tot zwart keramiek met een matte finish. Elke component van de kast wordt individueel gevormd en gedurende drie dagen meerdere keren verhit op temperaturen die oplopen van 100 tot 1500 °C.

Panerai-Pam580-achterzijde

Het gebruikte kaliber P.9100 is zichtbaar door het saffierglas op de achterzijde en betreft een columnwheel chronograafkaliber met twee veertonnen die in serie geschakeld zijn en zo een gangreserve van drie dagen garanderen, met een naar twee kanten zwenkende rotor om de veren op te winden.
De Luminor 1950 3 Days Chrono Flyback Automatic Ceramica (PAM00580) komt met een band van natuurleder en een tweede band van rubber. De gesp is van titanium, een lichtgewicht, hypo-allergeen materiaal, dat van een zwarte coating is voorzien. Met de bijgeleverde schroevendraaier kan de band makkelijk worden gewisseld.

De adviesverkoopprijs van dit model zal € 12.500 bedragen.

Kijk voor meer informatie op www.panerai.com