Is het een risico vandaag de dag een horlogemerk te starten? Misschien, maar via bijvoorbeeld Kickstarter geen al te hachelijke onderneming. Een aantal ervaren rotten uit het horlogevak deden het. En dat resulteerde in de Riskers Chapter 1 tot en met 3 en de Prolog 1.
Laten we meteen duidelijk maken dat Riskers niets te maken heeft met de ongevaarlijk risico’s die de oprichters van het merk genomen hebben. Op Kickstarter kun je niet je leven verliezen. Hooguit je waardigheid. Of je zelfvertrouwen. Horlogemerk Riskers werd mede opgericht door Pierre Guerrier die onder andere werkte voor Piaget, en ondernemer Thomas Noël. Verschillende ex-Richemont-medewerkers zijn ook betrokken geweest, in verschillende fasen van het project. Het resultaat zijn de Riskers Chapter 1 tot en met 3 en de Prolog 1. Bovendien zijn het horloges die zijn opgedragen aan en geïnspireerd door mensen die serieuze risico’s namen en nog steeds nemen. En net als bijvoorbeeld voor het tot leven wekken van de nieuwste generatie Ikepod-horloges, werd Kickstarter als lanceerplatform gebruikt.
Oorlog als begin van een horlogecultuur
Als uitgangspunt van de Riskers Chapter 1 tot en met 3 en de Prolog 1 werd het militaire horloge genomen dat gebruikt werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze periode van vernietiging op industriële schaal sloeg een gat in de mensheid. Een duistere periode waaruit vanuit horologisch oogpunt iets moois werd gecreëerd. Namelijk, het sporthorloge. De soldaten in de loopgraven droegen voor het leger gefabriceerde horloges. De horloges die na het tekenen van de wapenstilstand in november 1918 overbleven bij de verschillende fabrikanten, werden vervolgens in de markt gezet en aangeprezen als robuuste sporthorloges. Als het een artillerieaanval kan weerstaan, moet een potje tennis ook wel lukken. De verschillende Riskers-horloges zijn gemodelleerd naar de horloges uit die periode.
Ambassadeur Albert Roche
Maar Riskers is meer dan een horloge met retrotrekjes. De oprichters hebben namelijk een boodschap en een bedoeling met hun merk. Ten eerste biedt Riskers aantrekkelijk geprijsde horloges met de mens centraal. En ten tweede is elk van de vier modellen gekoppeld aan een ambassadeur. Geen opvallende persoonlijkheid, maar een ‘risker’. Zoals de gewone man die naar het front werd gestuurd en daar zeer ongewone dingen deed. Zo is de ambassadeur van de Prolog 1 een fictief personage. Deze Albert Roche representeert de een anonieme soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Met de opbrengst van dit horloge wordt vervolgens het L’Oeuvre Nationale du Bleuet de France ondersteunt, een vereniging die slachtoffers van oorlog en terreur bijstaat.
Retro-inspiratie, moderne maatvoering
En dan nu de horloges zelf. Chapter 1 en Prolog 1 zijn uitegerust met een mechanisch uurwerk en Chapter 2 en 3 met een quartz-uurwerk. Ontwerper Malo Le Bot tekende een horloge met zachte rondingen, een kiezelvorm een licht bollend saffierglas. Het benadrukt de oorspronkelijkheid op nostalgische wijze. De kroonbescherming oogt veel moderner. Maar ook hier is de geschiedenis een inspiratiebron. De vormen en ook de nokken zijn namelijk geïnspireerd op de vormen die te zien zijn in zakhorloges uit de periode voor en tijdens WO1. De maatvoering is zondermeer contemporain. De geborstelde stalen kasten meten namelijk 43 mm x 12,35 mm.
Riskers Chapter 1 tot en met 3 en de Prolog 1: mechanisch en quartz
De weidse, bolle wijzerplaat heeft de indeling van een militaire wijzerplaat. En verkrijgbaar in verschillende kleuren als taupe voor de Prolog 1. Grijs met licht zonnestraaleffect, wit en blauw zijn ook verkrijgbaar. Let ook op de opengewerkte wijzers en de secondewijzer die licht gebogen is. En daardoor wordt de welving in de wijzerplaat nog eens extra benadrukt. De Riskers Prolog 1 en Chapter 1 worden aangedreven door een Zwitsers automatisch uurwerk, de STP1-11. En dat kaliber is gemaakt door Swiss Technology Production. Het is net als de Sellita SW-200, een kloon van de ETA-2824. Dus daar is niets mis mee. Want, robuust en betrouwbaar. Geen risico nemen met het uurwerk moeten ze bij Riskers gedacht hebben. Het uurwerk tikt met 28.800 vibraties per uur en heeft een gangreserve van 44 uur. De datum is praktisch. Maar voor sommige puristen misschien een doorn in het oog. We noemen het modernistisch gebruiksgemak.
Voor beide mechanische varianten is een prijs van 1.190 euro exlusief belastingen bedacht. En voor de Chapter 2 en 3 met quartz-uurwerk geldt een prijs van 490 euro exclusief belastingen.
Voor meer informatie en beschikbaarheid: www.riskers-watches.com