Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine

De maan volgens H. Moser & Cie.

Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine

Met de stalen en roodgouden Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine toon H. Moser & Cie. ons hun visie op de maan. Het hemellichaam is abstract vormgegeven in een universum van aventurijn. En in een Concept-model is geen ruimte voor verstorende uren en minuten.

De Concept-wijzerplaten van het in Schaffhausen aan de Rijn opgerichte H. Moser & Cie. zijn de mooiste. De mooiste van Moser en misschien wel van de gehele horlogewereld. Natuurlijk, smaken verschillen. Maar toch, hun wijzerplaten zonder enige aanduiding en in een fabuleuze kleur of kleurschakeringen zijn hypnotiserend. En ook rustgevend. Dat geldt zeer zeker ook voor de nieuwe Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine. Het horloge is op zich niet nieuw. In oktober 2018 verschenen al twee versies van het horloge. Een variant met een nachtblauwe wijzerplaat. En ook een model met een wijzerplaat van Vantablack, het zwartste zwart ter wereld dat Moser als enige horlogemerk mag gebruiken. Het universum als een zwart gat. Het is angstaanjagend diep en oneindig.

Een satelliet in het middelpunt

Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine

Abstracte maan in een fonkelend universum van aventurijn

Misschien wilde H. Moser & Cie. de schrik wat wegnemen met het lanceren van de Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine. Het aventurijn is een sprankelende en veel minder bedreigende weergave van het universum dan ondoordringbaar en alles verzwelgend zwart. Het resultaat is minimalistisch en toch ook zeer poëtisch. Het is de twinkeling van het licht dat het ‘em doet. En doordat het aventurijn is gebruikt als een Concept-wijzerplaat – geen index of logo te zien – heeft de maan op 6 uur alle ruimte om het spreekwoordelijke middelpunt te zijn. Ook wel eens leuk voor een satelliet van de aarde.

Koel of warm?

De nieuwe 42 mm x 13,1 mm Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine is verkrijgbaar in roodgoud en staal. De reflecties van het aventurijn passen zich aan en dat levert twee zeer verschillend ogende horloges op. De roodgouden variant heeft bovendien een band van zwart alligatorleer en de stalen versie eentje van blauw alligatorleer. Ook die kleuren hebben invloed op de weerspiegeling en de fonkeling van het licht. En dat geeft de stalen versie een koele en de roodgouden versie een warme uitstraling.

De Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine doet meer dan fonkelen

Maar het gaat in de Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine niet alleen om licht en fonkeling. Het gebruikte uurwerk is ook zeer de moeite waard. Want het is in staat om op zeer precieze wijze de maanstand weer te geven. Die heeft namelijk slechts één dag afwijking per 1027 jaar. Het met de hand op te winden manufactuurkaliber HMC 801 heeft nog meer te bieden. Zo is het kaliber voorzien van het uitwisselbare Moser-echappement, een Straumann balansveer en een traditioneel balanswiel met gouden stelschroeven. Bovendien bedraagt de gangreserve een zeer gezonde zeven dagen. En de gangreserve-indicator is geplaats op het uurwerk aan de uurwerkzijde kant van het horloge. Immers, niets mag de wijzerplaat nodeloos verstoren.

Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine

Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine in roodgoud

Vier wijzers, één centrale as

Met het aanwezige maanfaseweergavesysteem is het mogelijk de maan in een minuut voor 1027 jaar accuraat in te stellen. En de poussoir op de flank van de kast en de zeer onopvallend kleine centrale pijlvormige wijzer helpen daarbij. Maar wie goed kijkt ziet dat de onderste van vier centrale wijzers de 24-uurs indicator is. En deze helpt met het instellen van de maan.

Van zowel de stalen als de roodgouden versie van de Endeavour Perpetual Moon Concept Aventurine worden 50 stuks gebouwd. En voor meer informatie over de verschillende Concept-modellen verwijzen we naar: www.h-moser.com