Seiko 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition

Het is al goud wat er blinkt en quartz wat er tikt

Seiko 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition

Wat krijg je als je de nieuwste generatie Astron-techniek toepast in een horloge met uiterlijkheden die sterk doen denken aan de Grand Seiko SBGZ001 in met de hand bewerkt platina? Dan krijg je de Seiko 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition. Een geelgouden horloge dat 50 jaar Astron viert in een oplage van slechts 50 stuks.

Vijftig jaar geleden zette de Seiko Quartz Astron 35 SQ een revolutie in gang. Een revolutie die vooral Zwitserland zou raken en die daar ook niet als een revolutie wordt gezien. De Zwitsers hebben het over de Quartz Crisis. En Seiko zette de beweging in gang met het allereerste door een batterij aangedreven quartz-horloge. De eerste Astron had een batterij die slechts een jaar meeging. Van het horloge werden slechts 200 exemplaren van gemaakt en die werden alleen in Japan verkocht. En toch was het een gevaarlijk en revolutionair horloge. Want hoewel de eerste Astron duur was  – omgerekend ongeveer 13.000 euro, maar dan wel 13 mille in 1969! -, werd het basisprincipe van het quartz-kristal en de batterij na verloop van tijd steeds goedkoper. Goedkoper om te maken én te verkopen.

Seiko 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition

De eerste Seiko Quartz Astron 35 SQ die in 1969 verscheen

Astron GPS Solar

De Astron met zijn nauwkeurigheid van ± 5 seconden per maand was de stem van de toekomst. Nadat mechanische horloges een veilig toevlucht hadden gevonden in hun parallelle universum, hadden quartz-horloges de wereld aan hun voeten. Het quartz-uurwerk is sindsdien verbeterd. Op het gebied van energieverbruik en het gebruiken van licht als energiebron en ook op het punt van nauwkeurigheid zijn belangrijke stappen gemaakt. In 2011 presenteerde Citizen het eerste horloge dat in contact stond met GPS-satellieten en een jaar later verscheen opnieuw een Seiko Astron ten tonele. De tweede keer dat de naam Astron voor een collectie werd gebruikt, markeerde het eerste GPS-horloge van Seiko. De Astron-collectie was de eerste serie GPS-horloges op lichtenergie en is een vaste waarde geworden in de huidige Seiko-collectie. De retro vormgegeven Seiko 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition in geelgoud lijkt qua uiterlijk in niets op zijn moderne naamgenoten.

Een nóg kleiner GPS Solar-kaliber

Laten we dan maar eerst naar het innerlijk kijken van de Seiko 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition. En dan ontdekken we het kaliber 3X22. Dit is een verder verkleind GPS Solar-uurwerk dat debuteert in het geelgouden jubileumhorloge. Tot voorkort waren de 5X-uurwerken de kleinste en platste GPS-kalibers, maar voor het Astron-jubileum ging het Japanse horlogehuis nog een stapje verder. Ondanks de geringe afmetingen biedt het kaliber 3X22 al het gemak van een GPS-horloge. En dat zijn zeer hoge precisie, de mogelijkheid om de tijdzone automatisch te detecteren en de tijdweergave vervolgens te corrigeren. Het in verbinding staan met meerdere atoomklokken in de ruimte is helemaal zo gek nog niet voor een horloge dat hier op aarde wordt gedragen.

Seiko 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition

Goud met een (hand)werkje. Let ook op de kleine drukker die de functies bedient

Zoals alle anders Astrons, maar veel kleiner

De geelgouden Seiko 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition is geen exacte copy-paste van het origineel. Het geelgoud klopt, maar de gravure is nieuw. Natuurlijk is de gravure met de hand gedaan en lijkt wel wat op de platina Grand Seiko die dit jaar tijdens Baselworld verscheen. De dunne lunette, evenals de zwart-op-goud wijzerplaatmarkeringen en wijzerplaat met verticale strepen zijn als het origineel. De gebolde wijzerplaat, het datumvenster en de woorden “GPS Solar” zijn nieuw. En die woorden verwijzen naar het functioneren. De verschillende instellingen en synchronisatiefuncties zijn zoals gebruikelijk voor een Astron te bedienen met een drukker aan de zijkant van de kast. Bij de 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition zijn deze sterk verkleind. Zodat het aangezicht van het horloge niet wordt ‘ontsierd’. De slanke kast meet 40,9 mm x 12,8 mm. Genoeg plek voor wat Seiko claimt “het dunste GPS quartz-uurwerk op lichtenergie ter wereld”.

Seiko 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition: dezelfde prijs als het origineel

Seiko 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition

Zo staat de 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition SBXD002 in Japan in de winkel

Van de Seiko 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition worden slechts 50 exemplaren gebouwd en die zijn exclusief voor Japan. En net als de eerste Astron is de geelgouden jubilaris ook niet bepaald een koopje. Omgerekend kost het horloge zo’n 32.000 euro. De eerste Astron kostte in 1969 zo’n 13 mille en dat is doorgerekend naar 2019 ook zo’n 32.000 euro. De Seiko 1969 Quartz Astron 50th Anniversary Limited Edition is dus in alle opzichten een waardige hommage aan één van de belangrijkste horloges in de geschiedenis.

Voor meer informatie over de uitgebreide collectie Astron-horloges: www.seiko.nl