Dit het jaar van de Speedmaster. 50 jaar geleden verscheen het als eerste horloge op de maan om de arm van de tweede mens op de maan, Buzz Aldrin. Omega presenteert prominente Apollo 11 Speedmasters in goud en staal die teruggrijpen op die historische gebeurtenis. Maar ook verschillende Seamasters trokken onze aandacht.
Tekst & foto’s: Lex Stolk/Horloge.info
Het is de ochtend na een groots feest dat Omega gaf ter ere van de 50e verjaardag van de eerste maanlanding. Sterren van de show de twee gelimiteerde Speedmasters die Apollo 11 eren. Om in de space mood te komen, was er de mogelijkheid bij binnenkomst in het industriële Sugar City te Halfweg een korte film te bekijken. In de film “The Longest Minute” zien we een gesprek tussen Omega-ambassadeur/acteur George Clooney en Apollo-astronaut Charlie Duke. Duke zat tijdens de Apollo 11-missie die Neil Armstrong als eerste mens op de maan zette, in het control center. Misschien om in de juiste stemming te komen voor wat komen gaat, gewoon even kijken. Duurt net geen 13 minuten en geeft een menselijk beeld van het onwaarschijnlijke ruimte-avontuur.
Omega presenteert prominente Apollo 11 Speedmasters
Nu is de overgang naar de twee gelimiteerde Speedmasters die het 50-jarig jubileum van de eerste maanlanding vieren, beter in perspectief. Over de Moonshine gouden Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition Master Chronometer hebben we het al eerder gehad op Horloge.info. Maar pas als je de zware gouden chronograaf in handen hebt en de details kunt bestuderen, komt het horloge echt tot leven. Helemaal met de film en het evenement én de kleine astronaut als aandenken nog vers in het geheugen.
Glansrijk verleden
De zachte glans van het Moonshine goud dat minder koper en meer palladium in de legering heeft, is zeer begeerlijk. Minder prominent dat geelgoud, minder vrouwelijk dan roségoud; het oogt als goud dat door een soft focuslens wordt bekeken. De Moonshine Speedmaster is bijna een getrouwe replica van de Speedmaster BA145.022, de eerste herdenkingsuitgave van de Moonwatch. Maar deze is in geelgoud en geelgoud wordt naar verloop van tijd steeds donkerder. Wie het origineel en de nieuweling naast elkaar leggen, ziet het. En toch is de zachtere glans van het Moonshine historisch correct. In zoverre omdat we het verleden vaak in een waas beleven. Als we naar filmpjes uit de jaren zestig en zeventig kijken, zien we zachte kleuren. En Moonshine is die zachte kleur die perfect aansluit bij de filmpjes. Bovendien geeft Moonshine die melancholische gloed die ons doet terugverlangen naar minder hectische tijden.
“Swiss Made”, “OM” en cal. 3861
Zeer fraai zijn ook de tachymeterschaal in bordeauxrood keramiek en de zwarte onyx indexen op de verticaal geborstelde gouden wijzerplaat. Massief goud want op 6 uur is naast “Swiss Made” links en rechts “OM” te lezen en dat staat voor ‘or massif’. Wie de gouden Speedmaster omdraait, krijgt nog veel meer details voorgeschoteld. We hebben het over cal. 3861, de opvolger van het beroemde handopwindkaliber 1861. Het nieuwe uurwerk heeft exact dezelfde dimensies, maar is nu uitgerust met een co-axial echappement, hacking seconden en een sterk verbeterde nauwkeurigheid van 0+5 seconds per day. Dankzij dit feit is deze Speedmaster een Master Chronometer. Bovendien is het uurwerk ongevoelig voor magnetische velden tot 15,000 gauss dankzij vele silicium componenten. In beide versies van de Speedmaster Apollo 11 tikt dit uurwerk. Maar alleen in de Moonshine is het zichtbaar. En daarom is het ook nog eens uitgevoerd met PVD-gouden onderdelen.
Buzz Aldrin stapt op de maan
De gouden Speedmaster is overrompelend, maar de stalen Apollo 11 is ook niet bepaald een muurbloempje. Dit is vooral te danken aan de subdial op 9 uur en de lunette. In de subdial is een laser gegraveerde Buzz Aldrin te zien die op de maan stapt. De kleur van de gravure en ook de details in de lunette zijn vervaardigd in Moonshine goud.
Zei Armstrong nu “man”of “a man”…?
Op de achterzijde zijn de beroemd geworden woorden van Neil Armstrong te lezen die hij uitsprak vlak voordat hij voet zette op de maan. Woorden die nogal wat (maan)stof deden opwerpen want zei hij nu “man” of “a man”? Omega heeft gekozen voor het grammaticaal correcte en beoogde “a man”, maar Armstrong gaf later zelf toe dat die cruciale “a” misschien wel vergeten te zijn. Hij vroeg de geschiedenis niet te streng te oordelen en dus doen we dat niet. Behalve de gravure is ook de band de moeite van het bekijken waard. Deze is namelijk een verbeterde versie van een eerder gebruikte bandvariant. Het exemplaar oogt misschien wat dun, maar zo is ons verzekerd, voldoet aan alle moderne eisen en standaarden die Omega heeft vastgelegd.
Aanvullend, interessant Seamaster nieuws
Alles verbleekt in het bijzijn van de eerste maanlanding, het idee van een opstijgende Apollo en natuurlijk de glans van Moonshine goud. Maar toch ook even aandacht voor de volgende Seamasters. De stalen Seamaster Aquaterra Worldtimer heeft een zeer fraaie afbeelding van de wereld in het midden van de wijzerplaat. Niet geverfd of geëmailleerd, maar door lasers gemaakt.
Ook hightech is de zwarte 43,5 mm Seamaster Diver 300M Ceramic and Titanium. De herkenbare hoekige vormen van de Seamaster Diver ogen bijna futuristisch in dit materiaal. Zeer ingenieus is de rubber band. De eerste passant heeft een titanium voering zodat de rubberband er makkelijk doorheen glijdt en de tweede passant kan worden vastgezet. Nooit meer een slordig heen en weer schuivende passant. Innovatie op low-tech microniveau misschien, maar wel praktisch.
Toen de Seamaster Planet Ocean voor het eerst werd gelanceerd, was de keuze voor oranje voor de lunette zeer gewaagd. De nieuwste versie van de Planet Ocean heeft een oranje lunette van keramiek in plaats van aluminium. En dat was een hele klus want sommige kleuren zijn nu eenmaal makkelijker te bakken in keramiek dan andere. En oranje is dus een lastige kleur om te bakken.
Voor meer informatie over de door Horloge.info gefotografeerde Speedmaster- en Seamaster-modellen: www.omegawatches.com