Vliegen en duiken met Blancpain

Wordt het de Air Command of de Fifty Fathoms Barakuda?

Vliegen en duiken met Blancpain

Vliegen en duiken met Blancpain is nooit een probleem geweest. Het horlogehuis is al sinds de jaren 50 actief te land, ter zee en in de lucht. En de nieuwe retro-creaties Air Command en Fifty Fathoms Barakuda doen het rijke, roemruchte en avontuurlijke verleden herleven.

Vliegen en duiken met Blancpain: Air Command

Als het gaat om de productie van pilotenchronografen komt Blancpain niet uit de schaduw van bijvoorbeeld Breitling. Toch is Blancpain ook niet helemaal een onbeschreven blad als het gaat om pilotenhorloges. Zo ontwikkelde het horlgehuis in de jaren 50 een chronograaf voor piloten van de Amerikaanse luchtmacht. Daar werden slechts weinig exemplaren van gemaakt en juist daardoor is het een eenhoorn voor verzamelaars.

Vliegen en duiken met Blancpain

De Air Command flyback chronograaf

Wie niet op eenhoornjacht wil, kan nu terecht bij Blancpain voor één van de 500 gelimiteerde herinterpretaties van de Air Command uit de jaren 50. Het stalen 42, 5 mm horloge heeft draaibare lunette, bol saffierglas en cijfers en markeringen gecoat met oranje “old radium” Super-LumiNova. Opmerkelijk zijn de en 30- en 12-uurs chronograaftellers op 3 uur en 9 uur op de zwarte wijzerplaat. In de kast geen gereviseerde ‘ouwe meuk’, maar moderne uurwerktechniek’. Blancpain heeft de nieuwe Air Command namelijk voorzien van het snel tikkende (5 Hz) kaliber F388B met flyback. De Air Command is dankzij het uurwerk in staat tijdsbestekken tot op 1/10 seconde nauwkeurig te meten. Door een saffieren achterzijde is het mogelijk dat uurwerk in actie te zien. De roodgouden, schroefvormige rotor zal dan ook niet onopgemerkt blijven.

Vliegen en duiken met Blancpain: Fifty Fathoms Barakuda

Een duik in de archieven bracht Blancpain al eerder de Fifty Fathoms MIL-SPECT SPEC met waterdichtheid indicator. Maar dat was een herinterpretatie van een duiker uit de jaren 50. Wie een decennium minder ver teruggaat naar de jaren 60 komt horloges tegen die werden geleverd aan de Duitse Bundesmarine. Blancpain voorzag de Duitse Marine van Fifty Fathoms-horloges via Barakuda, een fabrikant en distributeur van duikuitrusting. Nu herleeft dat horloge en die connectie in een gelimiteerd duikhorloge met een uitgesproken vintage uitstraling.

Vliegen en duiken met Blancpain

De zeer retro vormgegeven Blancpain Fifty Fathoms Barakuda

De zwarte wijzerplaat van deze Fifty Fathoms Barakuda heeft grote, rechthoekige urenmarkeringen, gecoat met “old radium” type Super-LumiNova; hoe retro wil je het hebben? En de eenvoudige potlood-wijzers zijn helder wit gelakt. Het prominente datumvenster is net als bij het oorspronkelijke horloge op 3 uur te vinden. De saffierglazen duikring is dan weer heel modern. Sterker nog, de lunette met een koepelvormig saffierglazen inzetstuk ging pas in 2003 in première. En daarmee is het een moderne en vooral ook glanzende horloge-uitvinding. De nieuwe, 40 mm stalen Fifty fathoms Barakuda is waterdicht tot 300 meter. En het automatische kaliber 1151 zorgt voor de tijdsweergave.

Vliegen en duiken met Blancpain: Welke wordt het?

En? Welke van de twee Blancpains wordt het? De duiker of de piloot? Wij zijn na lang dubben, wikken en wegen er helemaal uit. En welke van de twee het geworden is? We geven één hint…

Voor meer informatie: www.blancpain.com