Only Watch 2019 met Breguet, Patek Philippe en Tudor

Een kleine greep uit het unieke veilingaanbod

Only Watch 2019 met Breguet, Patek Philippe en Tudor

Only Watch 2019 met Breguet, Patek Philippe en Tudor en ga zo maar door, is een tweejaarlijkse fondsenwerver voor onderzoek naar spierdystrofie – Association Monégasque Contre les Myopathies. De veiling van unieke horloges wordt georganiseerd onder het beschermheerschap van HSH Albert II de Monaco.

De 8e editie van Only Watch 2019 met Breguet, Patek Philippe en Tudor en natuurlijk nog vele andere grote, kleine, beroemde en opkomende horlogemerken, staat voor zaterdag 9 november 2019 op de kalender. Terugkijkend op eerdere edities herinneren we ons de zeer snel tikkende chronograaf van Chopard van 2017. Ook de connected én mechanische TAG Heuer ook uit 2017. En natuurlijk een hele reeks bijzondere Pateks. Ook tijdens de 2019-editie geeft Patek weer acte de présence, maar nu eerst Breguet.

Breguet Type 20 Only Watch 2019

De Breguet Type 20 Only Watch 2019 is een unieke versie van de Type 20 pilotenchronograaf uit de jaren vijftig. Bovendien komt de chronograaf in een vorm die zeer trouw is aan het origineel. Is dit niet het horloge dat eigenlijk in de reguliere collectie thuishoort? Wij denken van wel.

De Type 20 is een chronograaf met een rijk verleden. Begin jaren vijftig stelde het Franse Ministerie van Defensie specificaties op met het oog op de aanschaf van chronograaf voor luchtmachtpiloten. Dit type staat bekend als Type 20. Breguet ontwierp een model dat in 1954 goedgekeurd werd door de autoriteiten. Nadat de Type 20 werd geïntroduceerd als pilotenhorloge, begon de legende. Maar eigenlijk is het gewoon een instrument. Een stuk gereedschap voor in de cockpit uitgerust met een flyback-chronograaf wat de bediening vereenvoudigt en de mogelijkheid biedt om meerdere, opeenvolgende tijdsbesteken te meten. De Type 20 Only Watch 2019 is uitgerust met het kaliber Valjoux 235. En dat uurwerk is rechtstreeks is afgeleid van het kaliber Valjoux 222 dat in de jaren vijftig werd gebruikt.

Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010

Deze stalen Patek is uniek en speciaal gemaakt voor Only Watch 2019. De Grandmaster Chime is de eerste Patek Philippe grande sonnerie en deze versie is als enige gemaakt in staal. En daarmee is dit horloge vast net zo gewild en exclusief als een Ref. 5711. Grapje natuurlijk. Deze Grandmaster Chime met twee wijzerplaten in rosé goud en zwart ebbenhout is een duizelingwekkende creatie. Aan boord van het tweezijdige horloge is een keur aan complicaties. Maar liefst 5 instellingen voor het slagmechanisme bijvoorbeeld. Bovendien is er een primeur aan boord. Dat is een akoestisch alarm dat de vooraf geselecteerde tijd slaat en een datumaanduiding die de datum op verzoek laat klinken.

De Grandmaster Chime-referentie 6300A-010 valt ook op door de woorden “The Only One” die het horloge sieren. Ook kaliber 300 GS AL 36-750 QIS FUS IRM valt op. Het is een opzienbarend en zeer gecompliceerd stukje fijnmechanica. Het uurwerk drijft een scala aan functies aan. We doen een kleine greep. Tweede tijdzone met dag/nacht-indicator. Dag, datum (op beide wijzerplaten), maand en schrikkeljaarcyclus. Viercijferige jaarweergave in een diafragma. 24-uurs en minuut-subdial. Kroonpositie-indicatie (R, A, H). Het uurwerk is geplaatst in een kast met een diameter van 47,7 mm en een dikte van 16.07 mm. Deze Grandmaster Chime zou zomaar 1 miljoen euro op kunnen brengen…

Tudor Black Bay Ceramic One

Tudor heeft de 8e editie van Only Watch uitgekozen om het eerste Black Bay-model in keramiek aan de wereld te tonen. De Black Bay is een retro-model dat teruggrijpt op het duikverleden van Tudor dat in 1954 begon. De Black Bay Ceramic One is een hypermoderne variant van een klassieker. Noem het een retro-futurist gehuld in uniek matzwart keramiek, titanium en staal.  Het te veilen model meet 41 millimeter in diameter en wordt aangedreven door het COSC gecertificeerde manufactuurkaliber MT5602. En dat uurwerk is voor de gelegenheid uitgerust met een zwarte PVD-gecoate rotor. Zwart is sowieso de huiskleur van deze Tudor want ook de wijzerplaat en ‘snow flake’ wijzers die zijn gevuld met zwart lichtgevend materiaal, plus de hybride rubberen en matte alligatorband, kleuren zwart.

De Black Bay Ceramic One is waterdicht tot 200 meter. De gelukkige duiker die het horloge te pakken krijgt, zal een diepe portemonnee moeten hebben. Want hoewel de opbrengst geschat wordt op zo’n 5.000 euro zal het ons niet verbazen als een tienvoud zal worden geboden. We baseren ons op behaalde successen in het verleden. Dit is de derde keer dat Tudor meedoet aan Only Watch en de vorige keren waren de resultaten ronduit verbazingwekkend. In 2015 werd de Black Bay One – een herinterpretatie van de 7923 Tudor Submariner – afgehamerd op 375.000 CHF en dat was meer dan 100 keer de geschatte opbrengst. En de Black Bay Bronze van 2017 ging voor 350.000 CHF naar een weldoener met horlogeliefde. Minsten 3 ton in plaats van 5 mille zal ook de Black Bay Ceramic One wel halen denken we.

Only Watch 2019 met Breguet, Patek Philippe en Tudor

Meer informatie over de veiling Only Watch 2019 met Breguet, Patek Philippe en Tudor, het goede doel én natuurlijk alle deelnemende horlogehuizen met hun unieke creaties: www.onlywatch.com