Tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e

Sculpturen gemaakt van oude horloges en stopwatches

Tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e

Na een hectisch en broeierig weekend is het tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e. Berd Vay’e creëert transparante, verstilde sculpturen van oude uurwerkonderdelen. Voor de grote objecten betekent dat er soms wel 5.000 onderdelen gebruikt worden.

Misschien doet de naam Berd Vay’e niet meteen een belletje rinkelen. En Berd bestaat namelijk ook niet als persoon. Berd Vay’e Horological Sculptures is namelijk het geesteskind van twee heren. De heren Edward K. en Albert A.. En beiden hebben vele jaren ervaring in de wereld van de haute horlogerie en de haute joaillerie. De twee startten hun kunstzinnige business Berd Vay’e in 2014. Het idee achter de onderneming is om kunst te maken die de complexiteit van fascinerende uurwerken uit verschillende tijdperken laat zien.

Tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e

Horosphere

Fanatieke kunstverzamelaars met horlogeliefde

De twee mannen achter Berd Vay’e zijn fanatieke kunstverzamelaars. En juist daarom wilden ze een manier vinden om deze passie te combineren met hun liefde voor horloges en sieraden. Na veel discussie en experimenteren met verschillende vormen, maten en materialen, voelden ze dat ze de juiste vorm hadden gevonden. En dat was een vorm die hun liefde voor fijnmechanica, historie en kunst weerspiegelde. Maar ook als visueel object fascineerde. Door vintage horloge- en uurwerkonderdelen te vangen in transparante vormen kwam de beeldtaal van Berd Vay’e tot leven.

Militaire stopwatches gevangen in kunststof

De karakteristieke creaties van Berd Vay’e kenmerken zich door het gebruik van doorzichtig kunststof. Deze sculpturen van Lucite zijn stukken die in een beperkte oplage worden gecreëerd. En ieder stuk is uniek. Dat is dankzij de uurwerk onderdelen die gevangen worden in de gestolde tijd (uitgehard Lucite) en de positie die ze innemen in het kunstwerk. Overigens zijn de uurwerkcomponenten in de creaties voornamelijk van militaire stopwatches. En ook stopwatches die vroeger bij de spoorwegen werden gebruikt vinden hun weg naar de kunstwerken.

Tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e

Werk van Berd Vaye met in het midden Passage Through Time

Tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e: How it’s made

Maar hoe wordt een creatie van Berd Vay’e nu eigenlijk gemaakt?  Of, zoals het populaire tv-programa heet ’How it’s made. We zetten het op een rijtje:
– Allereerst worden de talloze kleine uurwerk- en horlogecomponenten schoongemaakt en hersteld

Tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e

Zorgvuldig schoongemaakte uurwerkonderdelen klaar om deel van een kunstwerk te worden


– Vervolgens worden de opgeknapte horloge- en uurwerk onderdelen met de hand geplaatst in niet-geharde Lucite om de kleur en de balans van de creatie te garanderen

Tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e

uurwerkonderdelen worden in het vloeibare kunststog gedompeld


– Grote sculpturen gebruiken elk 4.000 tot 5.000 uurwerkonderdelen; kleine sculpturen gebruiken elk 1.600-2.000 delen

Tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e

Uurwerkonderdelen gestold in kunststof


– Het Lucite met daarin de uurwerkcomponenten wordt tot 8 keer en laag voor laag gebakken gedurende een periode van 4 dagen

Tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e

De ronde vorm wordt zorgvuldig uit de cilindervorm gesneden


– Nadat het Lucite voldoende is afgekoeld, wordt het gepolijst. En de vorm van het object wordt met de hand gedaan. Daarna is het eindelijk tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e in zijn afgewerkte vorm. Het gehele proces is Made in the U.S. of A..

Tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e

Het polijsten van Horosphere

En voor een driedimensionaal idee van een afgewerkte creatie van Berd Vay’e hebben we dit korte filmpje klaarstaan. Tijd voor verstilde horlogekunst van Berd Vay’e in bewegend beeld gevangen.

En voor wie de smaak van kunst nu helemaal te pakken heeft, verwijzen we graag nog even naar de speciale Jaeger-LeCoultre Reverso met op de wijzerplaat een miniatuurschilderij van Rembrandt.

Tenslotte nog de website van de createur van de verstilde tijdssculpturen: www.berdvaye.com