Limited Edition: Blancpain Fifty Fathoms MIL-SPECT SPEC

Blancpain herinterpreteert een van zijn vintage stukken uit de jaren vijftig in de vorm van de Blancpain Fifty Fathoms MIL-SPECT SPEC met waterdichtheid indicator.

De geschiedenis van de Fifty Fathoms brengt twee lijnen samen. Ten eerste is dat van Jean-Jacques Fiechter, een passievolle duiker die voor drie decennia, 1950-1980, de CEO van Blancpain was. De tweede lijn is die van kapitein Robert Maloubier en luitenant Claude Riffaud die op zoek waren naar een betrouwbaar horloge voor hun onderwater missies. Blancpain Fifty Fathoms MIL-SPECT

In de vroege jaren 1950 was Jean-Jacques Fiechter een sportduiker. Gebaseerd op zijn persoonlijke onderwater ervaringen leerde hij al snel dat het leven van een duiker afhankelijk is van een betrouwbare timekeeping. Als hoofd van Blancpain ging hij samen met zijn team de uitdaging van ‘het onderwaterhorloge’ aan. In de eerste plaats dachten ze daarbij aan waterdichtheid. Om het probleem op te lossen werd een dubbel verzegeld kroonsysteem ontwikkeld dat het horloge ook tegen binnenkomend water kon beschermen in het geval dat de kroon bij een duik per ongeluk uitgetrokken zou worden. Een tweede octrooi werd verkregen voor het afdichten van het kastdeksel. De toen reguliere “O” –ring verloor had de neiging aan stabiliteit te verliezen wanneer deze het kastdeksel op de kast werd geschroefd. Om dit risico te elimineren ontwierp Fiechter een systeem waar de “O” ring kon worden ingebracht en op zijn plaats kon worden gehouden door middel van een extra schrijf. Vervolgens ontwikkelde hij een roterend bezel waarmee de duiker de tijdsverloop van de duik in minuten kon aflezen. Eventuele onbedoelde fouten met het roterende bezel werden voorkomen door een blokkeringsmechanisme, de voorloper van de uni-directionele bezel.Blancpain Fifty Fathoms MIL-SPECT Tegelijkertijd begonnen in 1952 Bob Maloubier en Claude Riffaud hun zoektocht naar een horloge geschikt voor missies. De eerste tests met waterbestendige Franse horloges waren geen succes, ze waren te klein, slecht afleesbaar en verre van waterdicht. De paden van deze twee visionaries kruisten elkaar met als uitkomst de Fifty Fathoms.  De rest is geschiedenis.

Het 2017 duikhorloge Tribute to Fifty Foms MIL-SPEC wordt aangedreven door het Blancpain in-house ontwikkelde automatisch uurwerk 1151. Dit uit omvattende 210 componenten bestaande kaliber omvattende onder andere een silicium balansveer en twee serie-gekoppelde vaten waardoor een gangreserve van 4 dagen gegeneerd kan worden. Het uurwerk is geplaatst in een stalen 40 mm kast. De zwarte wijzerplaat heeft Super-LuminNova® voorziene indexen, maar meest opvallend is toch de waterdichtheid indicator op 6 uur die aan de 1950 MIL-SPEC 1 herinnert.Blancpain Fifty Fathoms MIL-SPECT

De Blancpain Fifty Fathoms MIL-SPECT is gelimiteerd tot 500 stuks en wordt aangeboden met een NATO band, band van zeildoek of een stalen exemplaar voorzien veiligheidssluiting.

Prijs: € 11.875
Meer informatie: Blancpain.com