Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition

De maanlanding wordt gevierd met “Moonshine”

Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition

De nieuwe, gouden Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition viert de eerste Maanlanding. De tot 1.014 stuks gelimiteerde Co-Axial chronograaf is qua uiterlijk bijna identiek aan de Speedmaster Professional Moonwatch Apollo XI uit 1969. Bijna identiek, want er zijn verschillen genoeg.

Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition

Speedmaster Professional Moonwatch Apollo XI uit 1969

Wie snel kijkt, ziet geen verschil tussen de Speedmaster Professional Moonwatch Apollo XI uit 1969 en de nieuwe Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition. Toch is er een basaal verschil tussen beide 42 mm modellen. De vintage Speedmaster is gemaakt van geelgoud en de nieuweling van “Moonshine”. Dat riekt naar illegaal gestookte bourbon uit het diepe zuiden van de VS die ook moonshine wordt genoemd, maar hier hebben we het over een nieuwe goudlegering. Bij Omega maakten ze al eerder hun eigen goud genaamd Ceragold (een legering met keramiek dat krasbestendigheid verzekert) en nu is er dus Moonshine dat de kleur van de maan in een donkerblauwe avondlucht imiteert.

“Au750” staat voor een gouden wijzerplaat

Nu we het toch over verschillen hebben, op de wijzerplaat van de nieuwe Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition is op 12 uur op het midden van de wijzerplaat, onder de secondewijzer van de chronograaf, “Au750” te lezen. Dat betekent dat de wijzerplaat is gemaakt van goud en die indicatie staan niet op het origineel uit 1969. Nog een verschil is dat de uren- en minutenwijzer nu voorzien zijn van lichtgevend materiaal. Fraai is dat het uiterlijk van de oorspronkelijk geheel zwarte wijzers is gerespecteerd doordat het lichtgevende materiaal ook zwart is. Pas in het donker wordt het verschil echt goed zichtbaar.

Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition

De 42 mm Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary in “Moonshine”

De lijst met verschillen tussen oud en nieuw is nog niet klaar. Zo is de donkerrode lunette nu uitgevoerd in keramiek met de cijfers in Ceragold. In plaats van kunststof Hesalite is er geopteerd voor krasbestendiger saffierglas. De overeenkomsten dan. De gouden band van de nieuwe Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition is een bijna exacte kopie van het origineel en het gebruik van het oude Omega-logo op de wijzerplaat, kroon en sluiting een exacte kopie.

Geen kaliber 321, maar kaliber 3861

Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition

Het co-axial handopwindkaliber 3861 in de Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary oogt spectaculair

Voor de aandrijving van de nieuwe Moonwatch heeft Omega gekozen voor het manufactuurkaliber 3861, een Co-Axial chronometer, handopwinduurwerk met een balansveer gemaakt van silicium. Het uurwerk is zeer precies en daar heeft het kaliber 3861 het METAS Master Chronometer aan te danken. Het uurwerk dat gebaseerd is op een oud Speedmaster-kaliber, heeft een vergulde platine en dito bruggen. Nu onthulde Omega niet al te lang geleden een nieuwe variant van het legendarische kaliber 321 , maar dat is dus niet gebruikt voor dit jubileummodel. Het doet ons geloven dat we in 2019, het jaar van de 50e verjaardag van de eerste maanlanding, nog meer bijzondere Speedmasters voorgeschoteld gaan krijgen.

Lectuur op de achterkant

Op de achterkant van de Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition laat een ring van blauw saffier nog maar eens zien dat we hier met een speciaal horloge te maken hebben. Natuurlijk mogen de woorden “The First Watch on the Moon”niet ontbreken. Ook het nummer van het horloge en de aanduiding “1969-2019” zijn te zien.

Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition: 1.014 stuks voor 32.300 euro

Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition om de pols van Buzz Aldrin

Buzz Aldrin met de Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition vijf decennia na zijn reis naar de maan

Van de Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition worden 1.014 stuks gemaakt en de prijs bedraagt 32.300 euro. Buzz Aldrin, de tweede man op de maan, heeft er al eentje. Het horloge wordt geleverd in een opbergdoos die deels is gemaakt van keramiek en heeft een 3D-geprint maanoppervlak dat de “Sea of Tranquility” voorstelt, de plek waar Neil Armstrong voor het eerst de maan betrad.

Voor meer informatie: www.omegawatches.com