Een tourbillon in het midden. Je ziet het eigenlijk nooit. Maar de Omega De Ville Tourbillon Numbered Edition heeft zo’n zeldzame centrale tourbillon. De zwaartekracht ontduikende wervelwind is bovendien anti-magnetisch én de eerste Master Chronometer Omega Tourbillon.
De centrale tourbillon. Je ziet ze niet zoveel. Helemaal niet nu RJ – voorheen bekend als Romain Jerome – de deuren heeft gesloten. Want behalve Omega had RJ met een horloge met centrale tourbillon in de collectie. Een ander horloge met de tourbillon centraal op de wijzerplaat is de Haldimann H1 Central Flying Tourbillon. En deze handgemaakte exoot wordt slechts mondjesmaat geproduceerd. Alleen op bestelling waarschijnlijk. De bekendste centrale tourbillon komt bij Omega vandaan. Nu staat Omega vooral bekend om Speed- en Seamasters, maar al in de jaren ’40 bouwde het merk horloges met tourbillon. Niet voor de verkoop, maar als chronometer-experiment. De eerste centrale tourbillon verscheen in 1994.
Een centraal obstakel
Toen Omega in 1994 het honderdjarig bestaan vierde, deed het dat met een opvallend horloge, de De Ville Central Tourbillon. De ontwikkeling van het horloge nam drie jaar in beslag. En het grootste obstakel dat overwonnen moest worden was de plek van de tourbillon. Die staat traditioneel op 6 uur en niet in de buurt van de centrale uren- en minutenwijzer. Plaats de tourbillon in het midden en je hebt een probleem.
De oplossing vond Omega door de wijzers die de uren en minuten aanduiden op twee saffierschijven te monteren. En die werden aangedreven door tandwielen onder de kastrand. Onzichtbaar natuurlijk zodat het lijkt alsof de wijzers van kaliber 1170 rond een centrale as draaien.
Kaliber 2640: de voorzijde
De nieuwe Omega De Ville Tourbillon Numbered Edition is gebaseerd op het origineel van 1994, maar is ook een duidelijke evolutie. Zo heeft het horloge een een Master Chronometer-certificering op zak. Bovendien is het bestand tegen magnetische velden tot 15.000 gauss. Deze nieuwste versie van de centrale tourbillon heeft ook een driedaagse gangreserve plus een kenmerkend coaxiaal echappement.
Het handopwindkaliber 2640 is gebaseerd op het automatische kaliber 1170. Maar de nieuwe versieaar is betrouwbaarder en nauwkeuriger. Het systeem voor het aansturen van de schijven met de uren- en minuutindicatoren is te zien op de wijzerplaatzijde. De feitelijke aandrijfpunten bevinden zich op 1 uur en op 2 uur. De afwijkend, donker gekleurde tourbillonkooi is gemaakt van keramisch titanium. En de tourbillon doet tevens dienst als centrale secondewijzer. Maar dat had je waarschijnlijk al begrepen.
Kaliber 2640: de achterzijde
De twee veertonnen zijn duidelijk zichtbaar op de achterzijde van kaliber 2640. En daar is ook de gangreserve-aanduiding geplaatst.
Visueel is kaliber 2640 een traditioneel spektakelstuk. De platine en bruggen zijn gemaakt van Omega’s eigen 18K Sedna-goud. Het gebruik van een matgouden afwerking in plaats van meer conventionele Genève-strepen is een eigenzinnige keuze. Het oogt traditioneel als in zakhorloge-traditioneel.
Omega De Ville Tourbillon Numbered Edition: prijs en verkrijgbaarheid
De originele, exclusieve én innovatieve De Ville Tourbillon Numbered Edition heeft het referentienummer 529.53.43.22.01.001. En het horloge in De Ville-stijl heeft een 43 mm kast gemaakt van een mix van 18K Sedna goud en 18K Canopus goud. De lunette is van gepolijste 18K Sedna goud. In de roodgouden kast steekt de wijzerplaat met zwarte PVD-behandeling scherp af. De prijs van het genummerde, maar niet gelimiteerde horloge bedraagt 158.900 euro. En het is vanaf vandaag te koop.
Voor meer informatie: www.omegawatches.com