Montblanc Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8

De ‘Transformer’ is terug!

Montblanc Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8

Montblanc heeft opnieuw een transformatie gebouwd. Let wel, gebouwd en niet ondergaan. We hebben het namelijk over de Montblanc Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8. Dit is het derde horloge dat zijn uiterlijk op gecompliceerde mechanische wijze kan veranderen. Twee gezichten, één horloge, héél veel onderdelen!

De witgouden Montblanc Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8

De twee gezichten van de eerste Metamorphosis uit 2010

De eerste Metamorphosis uit 2010  was een chronograaf met twee gezichten; een voor de reguliere tijdsweergave en eentje voor het registreren van tijdsbestekken. Het horloge had ook nog de naam Timewriter en verbaasde de horlogewereld niet alleen met de bewegende wijzerplaat, maar ook met een druppelvormige kast van witgoud. Verantwoordelijk voor de unieke creatie waren de horlogemakers/uitvinders Johnny Girardin en Franck Orny. De eerste ‘Transformer’ werd gemaakt in samenwerkig met Institut Minerva de Recherche en Haute Horlogerie, de afdeling die nu compleet is geïntegreerd in de MontBlanc horloge-divisie. Vier jaar na de eerste creatie verscheen Metamorphosis II. In het volgende filmpje wordt uitgelegd met wat voor Transformer we toen te maken kregen.

De derde Metamorphosis heet Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8 en uit die naam kunnen we opmaken dat de designcodes uit de Star Legacy-collectie gevolg worden en dat slechts 8 exemplaren gebouwd gaan worden. Tijdens de afgelopen SIHH werd het nieuws bij Montblanc gedomineerd door de nieuwe Heritage-modellen. Logisch, deze horloges hebben een niet te versmaden uiterlijk dat de huidige smaak goed aanvoelt en ook de prijsstelling is interessant. De nieuwe Metamorphosis werd aangestipt, mar stond bepaald niet in het middelpunt. Dat was in het verleden wel eens anders. Toen Montblanc de wereld nog probeerde te overdonderen met extravagante en originele haute horlogerie-creaties. Het verstand gaat nu voor het buitenissige horlogegevoel, maar gelukkig is het niet compleet verdwenen.

Montblanc Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8 met de luiken dicht

Montblanc Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8

De Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8 met een gesloten venster op 6 uur

Met de Montblanc Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8 toont het horlogehuis zich opnieuw van zijn meest uitzinnige kant. Aan de basis van de gekte staat het 45 mm manufactuurkaliber MB M67.60. Na 3 jaar ontwikkeling was het klaar. Net als de vorige edities transformeert het mechanisme, naast dat het zorgt voor meer traditionele horlogefuncties, het uiterlijk van het horloge. Het complexe mechanisme wordt geactiveerd door een schuifhendel aan de zijkant van de kast, vergelijkbaar met die van een minute repeater. Het systeem activeert beweegbare ‘luiken’, die kunnen worden geopend en gesloten. Wanneer de luiken gesloten zijn, toont het wereldfunctie op zes uur in de vorm van een draaiend, koepelvormig noordelijk halfrond. De globe is omgeven door een 24-uurschaal schaal en een dag/acht indicatie.

Montblanc Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8 met de luiken open

Montblanc Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8

De Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8 met een geopend venster op 6 uur

Wanneer de luiken worden geopend, worden twee dingen onthuld. Ten eerste de schoonheid van Montblancs gepatenteerde Exo Tourbillon op 12 uur, plus een maan op 6 uur. De Exo Tourbillon-constructie heeft een balanswiel dat buiten de kooi is geplaatst en de tourbillon wordt op zijn plaats gehouden door een saffieren brug. Op 6 uur is de realistische maan geplaats. Het toont de exacte positie van de maan in de lucht zoals gezien vanaf de aarde. De maan wordt gepresenteerd op een achtergrond van aventurijn die schittert als een sterrenhemel. De astronomische maanfasecomplicatie is zeer nauwkeurig en hoeft slechts elke 122 jaar met een dag te worden aangepast.

Relevante getallen

Montblanc Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8

Zowel de wereldbol als de balansveer in de tourbillon van de Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8 kleuren blauw

De transformatie tussen de twee wijzerplaatvarianten is zeer complex en omvat meer dan 320 afzonderlijke componenten. De Exo Tourbillon-constructie is gebouwd met meer dan 100 componenten en wie alle horlogecomponenten bij elkaar optelt komt op een totaal van 718. Nog meer getallen: de diameter van de witgouden kast van de Montblanc Star Legacy Metamorphosis Limited Edition 8 bedraagt 50 mm en de hoogte 18,9 mm. De prijs tenslotte ligt rond de 230.000 euro.

Voor meer informatie over de verschillende collecties van Montblanc: www.montblanc.com