Bvlgari Gerald Genta 50th Anniversary Watch

Eerbetoon aan de grootste horloge-ontwerper aller tijden

Bvlgari Gerald Genta 50th Anniversary Watch

Onder horlogeliefhebbers wordt Gerald Genta gezien als een genie. Lennon en McCartney in één persoon, zoiets. Bvlgari nam het merk Gerald Genta, opgericht in 1969, in 1999 over. De oprichting 50 jaar geleden is de reden van een platina eerbetoon, de Bvlgari Gerald Genta 50th Anniversary Watch.

Gerald Genta overleed in 2011 op 80-jarige leeftijd. Hij liet een zeer rijk oeuvre na dat geen last heeft van de tijd die op zijn creaties is af te lezen. Genta tekende de Omega Constellation (1959), de Audemars Piguet Royal Oak (1970), de IWC Ingenieur (1976), de Patek Philippe Nautilus (1976) en de Cartier Pasha de Cartier (1985). Ook de Octo is een Genta-ontwerp. Het horloge werd oorspronkelijk geproduceerd onder de naam Genta, voordat de ontwerper zijn bedrijf in 1999 verkocht aan Bvlgari. Fijn voor Bvlgari was dat dit hoekige horloge instant geloofwaardigheid opleverde.

Bvlgari Gerald Genta 50th Anniversary Watch

De Bvlgari Gerald Genta Tourbillon waarin we ook een vleugje Pasha de Cartier menen te herkennen

Ook een gezicht zonder naam

Bvlgari Gerald Genta 50th Anniversary Watch

De hypnotiserend blauwe Bvlgari Gerald Genta 50th Anniversary Watch

Voor de volledigheid moeten we vertellen dat Genta niet lang na de overname vertrok bij Bvlgari en een nieuw merk begon, Gerald Charles. De naam Genta verdween in 2010 van de wijzerplaten van de horloges die onder Bvlgari-vlag werden gemaakt. Genta werd vervangen voor het Bvlgari-logo. Maar hoewel je een naam kan weghalen of veranderen van een ontwerp, als het uiterlijk heel karakteristiek is, doet de naam er eigenlijk niet meer toe. Wie rondrijdt met een Porsche 911 zonder typeaanduiding rijdt in een ontwerp dat ook zonder naam onmiddellijk herkend wordt. En zo is het ook met een Genta-ontwerp.

Vertrouwensaankoop

De Gerald Genta manufactuur is al enige tijd volledig geïntegreerd in Bvlgari’s state-of-the-art productiefaciliteit in Le Sentier, Zwitserland. Bvlgari grijpt de oprichting van Genta’s merk 50 jaar geleden aan om te tonen hoe belangrijk de meesterdesigner was om Bvlgari de afgelopen twee decennia op de kaart te zetten. Heel puur is de afwezigheid van de naam Bvlgari op de krachtig blauwe wijzerplaat en de aanwezigheid van ??het originele Gerald Genta-logo. De acquisitie van de Genta Manufacture gaf Bvlgari meer vertrouwen en ambitie om zich te wagen aan verschillende haute horlogerie-complicaties. Het leidde uiteindelijk tot de zeer platte Finissimo-creaties met als hoogtepunt de record-brekende Octo Finissimo Tourbillon Automatic.

Springen harten en uren

De Bvlgari Gerald Genta 50th Anniversary Watch is heeft een ronde Arena-kast met een brede lunette van in hoogglans gepolijst platina. De harten van horlogeliefhebbers maken een sprongetje of wat bij het zien van de wijze waarop de tijd en de datum worden aangeven. Op 12 uur is een venster te zien voor de digitale springende uren, de minuten middels een retrograde-wijzer die terugspringt wanneer deze bij ‘60’ uitkomt. Ook de datumaanduiding op 6 uur geschiedt in retrograde-stijl. En dat alles op een diepblauw gelakte wijzerplaat.

De Bvlgari Gerald Genta 50th Anniversary Watch is een horlogegedicht

Bvlgari Gerald Genta 50th Anniversary Watch

De platina Bvlgari Gerald Genta 50th Anniversary Watch

Wie wil zien hoed de eigenzinnige tijdsaanduiding tot stand komt, dient de Bvlgari Gerald Genta 50th Anniversary Watch om te draaien. Daar is het automatische, gecompiceerde kaliber BVL 300 te zien dat een gangreserve heeft van 42 uur. Snel weer terugdraaien naar de voorzijde, want het blauw hypnotiseert, de ronde, wulpse vormen van de kast nodigen aan tot aanraken . En het lezen van de naam ‘Gerald Genta’ op 6 uur is als het lezen van een ultrakort maar ultrakrachtig horlogegedicht. De volledige naam van het hommagehorloge, Bvlgari Gerald Genta 50th Anniversary Watch, is een soort van haiku. De prijs van al deze platina poëzie is op aanvraag.

Ga voor meer informatie of technische specificaties naar: www.bvlgari.com