De nieuwe Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins LE 100 is een heruitgave van een militaire monopusher chronograaf uit de jaren dertig. En het is een eerbetoon aan de uurwerkkunst van de Minerva-manufactuur. Het oorspronkelijke Minerva kaliber 19-09CH is verruild voor kaliber MB M16.29.
Met Minerva heeft Montblanc iets bijzonders in huis gehaald. Sinds Minerva in 2007 werd ingelijfd, hebben de hoogtepunten in de reeks nieuwe modellen die ieder jaar worden gepresenteerd eigenlijk altijd een Minerva-hart. Een uurwerk met sterke Minerva-eigenschappen en uiterlijkheden dus eigenlijk. Dat was vorig jaar het geval toen de Heritage Pulsograph Limited Edition 100 werd gepresenteerd. En ook in 2021 is Minerva Montblancs trotse vaandeldrager. De dokterschronograaf van vorig jaar had een uurwerk dat was gebaseerd op het historische Minerva Monopusher Chronograph 13.20 kaliber. De nieuwe Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins LE 100 heeft als uurwerkoorsprong kaliber 19-09CH uit 1909.
Van zakhorlogekaliber naar chronograaflegende
Het oorspronkelijke uurwerk debuteerde in 1909. Maar het oorspronkelijke horloge waarop de Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins LE 100 is gebaseerd, dateert uit de jaren dertig. Omdat kaliber 19-09CH bedoeld was om in een zakhorloge dienst te doen, had de kast van de polschrono een diameter van 46 mm. En in 1930 werd het uurwerk in een horloge met zwarte wijzerplaat en lichtgevende elementen geplaatst. Deze historische chronograaf was de belangrijkste inspiratiebron voor de gehele Montblanc 1858-collectie, vandaar de naam Origins. Het originele horloge valt verder op door de bi-compax lay-out en kathedraalwijzers. Lichtgevend materiaal zorgde ervoor dat deze zowel overdag als ’s nachts uitstekend afleesbaar waren.
Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins LE 100: een officiershorloge
De nieuwe Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins LE 100 is een eerbetoon aan het stalen origineel. Maar dan wel in een bronzen 46 mm kast. En dat brons zal na verloop van tijd een zeer persoonlijk patina ontwikkelen. Bovendien werd het originele uurwerk werd vervangen door het in eigen manufactuur gebouwde chronograafkaliber MB M16.29. Dat met de hand op te winden uurwerk is te zien wanneer het ‘officiers’-achterdeksel’ wordt opengeklapt. En dat achterdeksel is aan beide zijden versierd met opvallende gravures. De buitenkant van de achterkant toont het hoofd van de Minerva-godin. De binnenkant draagt ??de inscriptie “Ré-édition du chronographe militaire Minerva des années 1930 doté d’un calibre fait main dans la pure tradition horlogère suisse”. Dat betekent “Heruitgave van een Minerva militaire chronograaf uit de jaren 1930 uitgerust met een handgemaakt kaliber volgens de Zwitserse uurwerktraditie”.
Innovatieve kleurgravure in drie dimensies
De afbeelding van de godin is overigens geen traditionele gravure, maar iets innovatiefs. De driedimensionale en authentieke weergave van Minerva lijkt wel een foto en is gemaakt van titanium. De decoratie met een laser wordt gegraveerd waarbij rekening wordt gehouden met het reliëf van de tekening. Vervolgens wordt de matte en glanzende werking ook met een laser gedaan. Tenslotte worden de kleuren gecreëerd door laser-gegenereerde oxidatie. Het is het oxidatieniveau dat de uiteindelijke verkregen (en gewenste) kleur bepaalt.
Chronograafkaliber MB M16.29 is een authentieke reconstructie
Wie is uitgekeken op de lasergravure krijgt het monopusher chronograaf kaliber MB M16.29 voorgeschoteld. Het uurwerk is een authentieke reconstructie van een Minerva chronograafkaliber. De moderne her-creatie valt op door de platine en bruggen die zijn gemaakt van onbewerkt Duits zilver, oftewel nikkel. Het is een traditioneel materiaal met een enigszins gelige gloed. Traditionele decoraties zoals Côtes de Genève, met de hand afgewerkte binnenhoeken afgeschuinde bruggen worden keurig verzorgd in de Montblanc-manufactuur in Villeret. Net als bij het originele chronograafkaliber is kaliber MB M16.29 voorzien van de traditionele V-vormige brug (waarvan het ontwerp in 1912 werd gepatenteerd), een column wheel en horizontale koppeling. En natuurlijk is ook de iconische Minerva-pijl in het uurwerk van de partij. Ook het tikgetal van 18.000 vibraties per uur is statig traditioneel.
Minerva-logo op 6 uur
Ook net als het origineel heeft de Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Origins LE 100 een zwarte wijzerplaat, bi-compax indeling en kathedraalwijzers. Met voorverouderd/fauxtine beige Super-LumiNova voor extra retro-effect. En dat materiaal is ook terug te vinden op de Arabische cijfers. Een knipoog is het Minerva-logo op de wijzerplaat dat symmetrisch is geplaatst onder het historische Montblanc-logo op 6 uur. De prijs van het tot 100 exemplaren gelimiteerde horloge bedraagt 30.000 euro.
Voor meer informatie: www.montblanc.com