Deens design-icoon Jacob Jensen overleden

jacob_jensen_curve_250_euro179Op 15 mei overleed de Deense ontwerper Jacob Jensen op 89-jarige leeftijd. De stijl van Jacob Jensen wordt beschouwd als toonaangevend voor ‘Deens Design’: strak en minimalistisch. Jensen ontwierp naast toegepaste kunst, zoals fornuizen en stereo-installaties, ook sieraden en horloges.

jacob_jensen_eclipse_454_euro329Jensen was niet eenkennig. Hij ontwierp voor toonaangevende merken in allerhande branches: van de Bang & Olufsen stereo in de huiskamer tot het Gaggenau fornuis of het Jacob Jensen horloge om de pols. Sinds begin jaren 50 waren dat meer dan 500 producten en mede hierdoor groeide hij uit tot één van de bekendste ontwerpers in Denemarken en ver daarbuiten.

jacob_jensen_new_722_euro179Voor zijn ontwerpen ontving hij vele prijzen en onderscheidingen en zijn werk wordt in kunst- en designmusea over de hele wereld tentoongesteld. In het Museum of Modern Art in New York maken vijftien van zijn ontwerpen deel uit van de vaste collectie.

jacob_jensen_classic_510_euro475Sinds 1980 ontwerpt de Jacob Jensen Design Studio horloges. De Red Dot Award van 2015 was de 6e designaward op rij voor een Jacob Jensen horloge. Het bedrijf, dat sinds 1990 onder leiding staat van de zoon van Jacob Jensen, Timothy Jacob Jensen, ontwerpt ook sieraden, die eveneens meermaals met prijzen zijn bekroond.

jacob_jensen_dimension_846_euro240Alle horloges en sieraden hebben een strak, subtiel en overduidelijk Scandinavisch design. De items zijn van staal of titanium, hebben bijzondere accenten als rubber en leer en zijn uitgevoerd in speciale geometrische vormen. Het erfgoed van Jacob Jensen zal ook in de toekomst een grote inspiratiebron zijn voor het designteam dat zijn werk voortzet.

Kijk voor een overzicht van hedendaagse producten van Jacob Jensen op www.jacobjensen.nl